Annonce
Debat

Naturklumme: Borgermøde og frivillighed

Ruth Nøjgaard er uddannet hortonom (uddannelse inden for havebrug, gartneri, frugtavl og planteskoledrift), og folkeskolelærer.

Den 18. januar 2021 inviterede Kommunalbestyrelsen til digitalt borgermøde om forslag til kommuneplan-tillægget Landskab, natur og jordbrug. Planforslagene har været i offentlig høring fra den 11. november 2020 til den 1. februar 2021, og herefter skal høringsvaret behandles politisk og vedtages af udvalg og kommunalbestyrelse. Planen bliver forpligtende og kommer til at gælde for de næste 12 år.

Alle kommuner skal have en kommuneplan, som er grundlaget for al fysisk planlægning og overordnet koordinering af arealanvendelsen i kommunen. Kommuneplanen er ikke umiddelbart bindende for den enkelte grundejer. Men kommuneplanen kan sætte begrænsninger for, hvad Kommunalbestyrelsen kan give tilladelse til på den enkelte ejendom.

Så langt så godt – forventningerne er skruet ned. For eksempel støder man i materialet på formuleringen: At drikkevandet så vidt muligt baseres på rent grundvand uden behov for videregående vandbehandling.

Annonce

På kommunens hjemmeside kunne man inden mødet stille spørgsmål til plantillægget. Som skrevet i en anden klumme, har jeg tænkt over, hvordan man i kommunen vil passe på grundvandet i de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO’erne). I nogle af dem er skovrejsning uønsket, som ellers ville være den bedste beskyttelse. Det spørgsmål stillede jeg og satte mig til rette foran computeren sammen med knap 50 andre borgere og enkelte politikere på dagen for borgermødet – eller informationsmødet, som det også blev kaldt.

Først fik vi gennemgået plantillægget af forskellige embedsfolk; to fra Ærø og fire fra Svendborg kommune, som har været ansat til at hjælpe Ærø Kommune med udarbejdelse af planen. Formanden for Teknik-, miljø- og havneudvalget, Lennart Mogensen, bød velkommen og rundede af. Således, godt informeret, kunne vi borgere begynde at stille vores spørgsmål


Hvorfor var der ikke flere politikere med til sådan et borgermøde, selvom det åbenbart er almindeligt på Ærø?


Men der var et spørgsmål, som jeg efterfølgende har ærgret mig over, ikke blev stillet, og det var: Hvorfor var der ikke flere politikere med til sådan et borgermøde, selvom det åbenbart er almindeligt på Ærø?

Det er jo politikerne, der kan beslutte, hvordan man når målene i planen. For eksempel hvordan grundvandet skal beskyttes i BNBO’erne, som jo er mit fokus her. Det var tydeligt, at nogle af embedspersonerne havde gode idéer til løsninger, men at det er politikernes job at beslutte og lave de frivillige aftaler med landmændene. Og det gjorde mig temmelig urolig. Ikke mindst fordi det på landsplan har vist sig vanskeligt og potentielt dyrt at få lavet frivillige aftaler med landmænd omkring grundvandsbeskyttelse. For hvad skal landmændene kompenseres med? Faktisk er det kun lykkedes at lave én frivillig aftale i Danmark om at undlade sprøjtning i BNBO’erne. Én sag fra Egedal Kommune er blevet behandlet, hvor en landmand fik tilbudt omkring 51.000 pr. hektar, hvilket er blevet kaldt en urimelig lav erstatning.

En meget bred kreds af partier i Folketinget står bag Pesticidstrategien fra januar 2019, hvor det blev besluttet, at de danske kommuner har til udgangen af 2022 til at komme i mål med at stoppe brugen af pesticider i BNBO’erne, og at lodsejerne, der bliver ramt, skal have fuld erstatning. Det skal ske på baggrund af frivillige aftaler. Dog opfordrede miljøminister Lea Wermelin i august kommunerne til at tage skrappere midler i brug, hvis det viser sig for bøvlet at lande frivillige aftaler om beskyttelse af drikkevandet. I tråd med dette sagde Lennart Mogensen til borgermødet, at der blev arbejdet på at få hjemmel til at gå andre veje end frivillighedens. Jeg venter spændt på fortsættelsen.

Annonce
Ærø For abonnenter

Succes i Borgnæs: Skurvogn omdannet til cafe

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Varmt kyllingekød og defekt køleskab: Burgerrestaurant får sur smiley og bøde

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Ærø

Sidste chance: Eneste vaccinested på Ærø lukker

Svendborg

Sort Audi stjålet i Hesselager: Politiet har en mistænkt i kikkerten

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Coronasplittelsen må ikke slå rødder

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: Landbruget - et overreguleret erhverv

Erhverv

Stor manøvre i sydfynsk bilbranche: C.A. Larsen overtager Citroën og Opel

Faaborg-Midtfyn

Sidst kom der 17.000 på Brahetrolleborg: Nu går de efter 20.000 gæster i weekenden

Svendborg

Narkosalg, afpresning og vold: To svendborgensere fængslet

Erhverv For abonnenter

Brugsforening standser blødning med omstridt butikslukning: - Det var mit lille barn

Ærø

Gratis færger alle dage med Ærøfærgerne

Annonce