Annonce
Ærø

Naturklumme: Ærøs natur fortjener at blive oplevet

Bent Juul Sørensen, formand for partiet Ærøs Fremtid på ærø. Han er også landmand.Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Naturen er ofte til debat på Ærø. Mange, der aktivt har valgt at bo på Ærø, er alligevel utilfredse med naturen. Ofte uden at føle, man selv kan gøre noget, men med en forventning om, at samfundet og lodsejerne bør træde i karakter.

Når debattører kræver flere blomsterstriber, kører jeg ofte forbi deres residenser og bliver tit skuffet over, hvor få blomster de selv har i haverne. Ja - mange har sågar ikke blomster i vinduerne.

Nuvel, blomsterstriber er ikke natur. Hele det ærøske landskab er skabt af menneskehånd. Lige fra norene til skovene. Det er et uomtvisteligt fakta.

Ørkener og overdrev findes ikke på Ærø. Drejskoven og Låddenbjerg er menneskeskabte. Egehovedskoven, Lille Riseskoven, Toftegårdsskoven og udvidelsen af Drejskoven er sket de sidste 40 år.

Langs landevejen fra Søby til Dunkær er der hele 25 udyrkede marker. Og resten af øen er godt med også! Mange arealer i Stokkeby og Gråsten Nor slås først efter 1. juli og må mere og mere betragtes som vild natur.

Det er min vurdering, at lodsejerne er langt foran de folkelige krav. Men mange af dem, der udtaler sig om naturen, færdes aldrig i den. Jeg vil vove den påstand, at mange ikke engang ser naturens daglige forandring igennem bilruden. Man har for travlt med at indstille bilradioen på naturkritiske programmer.


Jeg vil vove den påstand, at mange ikke engang ser naturens daglige forandring igennem bilruden. Man har for travlt med at indstille bilradioen på naturkritiske programmer.

Bent Juul Sørensen, landmand på Ærø


Ovennævnte arealer tæller stadig med som landbrugsjord, når der rejses debat om Ærøs store andel af landbrugsjord. Her må vi kunne forvente lidt mere indsigt, måske en lille vandretur i naturen kunne bibringe lidt forståelse hos den enkelte?

Jeg ynder at spørge de skarpe debattører omkring natur, om de kender diverse lokaliteter på Ærø. Ofte får jeg et undvigende svar.

Gruppen af lærde, der ville forandre Gråsten Nor til et turistparadis, havde aldrig sat deres ben i området. Naturen på Ærø mangler ikke kommentarer, men ofte mangler naturen indsigtsfulde kommentarer. Jeg færdes ofte rundt omkring i den ærøske natur og undrer mig tit over, hvor få mennesker man møder.

Mange arealer på Ærø er ved at springe i skov. Desværre også på arealer, hvor træer er uønsket. Mest markant er nok Voderup Klint og naboarealerne. Her er træerne ved at ændre landskabet for altid. Kommunen er tilsynsmyndighed på området. Men hvis man sidder stille, larmer man jo ikke!

Jeg vil vove den påstand, at vedligeholdt natur kombineret med skiltning får brugerne til at føle sig velkomne. Og dermed bruge naturen noget mere. Tilgængelig natur er ofte et stort hit.

Jeg er sikker på, at det ærøske kulturlandskab kan bidrage til turismen generelt ved at guide de besøgende rundt i en velholdt og skiltet natur.

Men husk, al forandring kan med fordel starte hos en selv. Plant et træ i dette efterår. Frugttræer giver glæde hvert år! Pink Lady og figner gror fint på Ærø.

Afslutningsvis vil jeg give mit bud på en vandretur i den kommende tid:

Parkér ved Søbygård langs landevejen. Gå op over voldene, der er adskillige istandsatte trapper. Husk at vende rundt og nyde udsigten undervejs. Følg alle trapperne over til hulvejen - stien op til Vester Mølle. Her er det nærliggende at give de stakkels bondekarle på Søbygård en tanke og være imponeret over, at kornet skulle slæbes den vej op til møllen.

Ved Vester Mølle er et bordbænkesæt, hvor man kan sidde og nyde udsigten. Og tænke over Ærøs placering midt i det gamle tredelte kongerige, med administration i Oslo, København og Kiel.

Vejen hjemover kan enten gå tilbage til Søbygård eller igennem den hyggelige have på Vester Mølle gård. Vandreturen kan, naturligvis, anbefales i alt slags vejr. God tur!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland

Reform giver Merete og Claus fra Humble 6500 kroner ekstra: Nu bliver der råd til mere af det sjove

Bagsiden

Pletskud: P-skiven duer ikke

Annonce