Annonce
Danmark

Naturformidler: Bekymrede borgmestre skulle tage et smut ud i naturen

De vilde heste i Nationalpark Mols Bjerge har været genstand for stor debat. Er der føde nok i det indhegnede område? Foto: Jens Thaysen
Mols Bjerge flyder over med blomster, insekter og picnic-gæster, mens lovgivning sikrer, at de vilde heste ikke mistrives. Det fortæller museumsinspektør Morten D.D. Hansen, der opfordrer til at pakke kritikken af naturnationalparker væk. Flere borgmestre vender tomlen nedad til de nye naturområder.

Natur: Forestil dig et Danmark, hvor dyr som bjørne, vildsvin, kæmpehjorte og bisoner dominerer landskabet.

Det virker måske eksotisk og fjernt. Men sådan så Danmark faktisk ud for nogle tusinde år siden. Det fortæller Morten D.D. Hansen, der er naturformidler og museumsinspektør på Naturhistorisk Museum i Aarhus.

- Vores natur er tilpasset en verden med store dyr. Så de store dyr er nøglearter, der er meget vigtige for naturen, siger han.

Annonce

Og netop derfor er han også en varm fortaler for idéen om vilde naturnationalparker i Danmark. Parker, der blandt andet er defineret af, at store græssende dyr lever vildt hele året.

Hvad er en naturnationalpark?

Regeringen, dets støttepartier og Alternativet indgik sidste sommer en aftale om, at der de kommende tre år skal etableres i alt 15 naturnationalparker i Danmark.

Idéen med naturnationalparker er at skabe natur, der er endnu ”vildere” end det, der typisk findes i andre naturområder, som for eksempel Danmarks allerede eksisterende fem Nationalparker.

Det betyder, at der ikke må dyrkes landbrug, og at skoven skal henlægges som urørt skov. Derudover vil der blive udsat store, græssende dyr, for eksempel vilde heste.

Parkerne skal indhegnes for at holde de store dyr inde. Områderne vil dog være åbne for offentligheden, og der er afsat fem millioner til at etablere nye stier, udkigstårne, shelters med videre i naturnationalparkerne.

Det kan være bisoner, kreaturer eller vilde heste. Dyr, der medvirker til, at hele området ikke udvikler sig til tæt skov, men derimod bliver mere mangfoldigt med både skov, enge, heder, moser og overdrev.

- Når vi sætter heste eller kvæg ud, er det en substitution for de store vilde dyr, der har været engang, men vi nu har udryddet. Det er godt nok en sølle substitution, men det er bedre end kaniner, siger Morten D.D. Hansen.

Vilde med vilde heste

Og netop fordi de store dyr er så vigtige for vores natur, ærgrer det Morten D.D. Hansen at høre, at flere borgmestre er kritiske overfor naturnationalparker.

Det viste en rundringning, som Avisen Danmark foretog torsdag til ni borgmestre i nogle af de kommuner, hvor 10 nye naturnationalparkerne kan ende. Her var flere bekymrede, især over udsigten til, at Naturnationalparkerne skal indhegnes.

- Det er vanvittigt, og noget man har fundet på ved et skrivebord på Christiansborg. Det er zoologisk have, ikke vild natur. Så kan vi have sultne dyr til at stå der, bag pigtrådshegn, og se på maden på den anden side, sagde Anders Gerner Frost, borgmester fra lokallisten Nyt Gribskov i Gribskov Kommune.

Men den bekymring har ikke noget med virkeligheden at gøre, mener Morten D.D. Hansen, der også har været en af de bærende kræfter bag det såkaldte rewilding-projekt i Mols Bjerge.

- De bekymrede borgmestre skulle tage et smut forbi Mols Bjerge og se den vilde natur i stedet for at sidde på Facebook, kommenterer han.

Annonce

Mols Bjerge er fyldt med picnic-gæster

Netop naturparken i Mols Bjerge er blevet brugt som inspiration for de kommende naturnationalparker.

- Vores erfaringer fra Mols Bjerge viser, at der er ti gange flere besøgende, end før vi satte store, vilde dyr ud. Folk kommer på cykel og holder picnic. Vilde heste er en stor attraktion, siger Morten D.D. Hansen som modsvar til bekymringen om, at rewilding kan gå ud over borgernes rekreative brug af naturområderne.

Debatten om, hvorvidt det er rimeligt at de store dyr skal klare sig selv hele året, selv om de er indhegnet, har også tidligere fyldt i flere medier. For kan det ende med sølle, sultende heste?

Den diskussion mener Morten D.D. Hansen beror på misinformation.

Morten D.D. Hansen, der er naturformidler og museumsinspektør på Naturhistorisk Museum i Aarhus, er en varm fortaler for naturnationalparker. Pressefoto: Naturhistorisk Museum

- Der er jo klar lovgivning på området. Dyrene må ikke sulte. Hvis de mistrives, skal man gøre noget, siger han og fortsætter:

- Men brækker en hest benet, og ligger i en kløft et sted, så kan den risikere at sulte ihjel. Den slags kan man ikke gardere sig imod, når vi taler om så store naturområder.

Men den pris er værd at betale, hvis flere områder i Danmark kan blive ligesom Mols Bjerge, mener Morten D.D. Hansen.

- Mols Bjerge har fået et hjertegribende blomstermylder, der er insekter i tonsvis og en biologisk variation, der er helt vild. Det er det mest meningsfulde, jeg nogensinde har været med til, fastslår han.

Annonce

Fastholder kritik

Naturvejlederens argumenter får dog ikke kritikken til at forstumme hos Gribskov-borgmester Anders Gerner Frost. Han fastholder, at det i hans optik er unaturligt at hegne dyr inde og kalde det naturområder.

- Grundlæggende handler det for mig om, at man laver en zoologisk have. Det undrer mig af hele mit hjerte, at man selv synes, det kan være en god ide at spærre dyr inde i et område. Jeg forstår det simpelthen ikke. For mig er det det modsatte af natur.

Men ville det ikke kunne skabe nogle praktiske problemer at sætte bisonokser og elge ud uden indhegning?

- Jo, men så er det nok en god ide at lade være med at sætte de dyr ud. Jeg synes, det er dejligt med et stort stykke skov, der bliver urørt, og hvor vi kan biodiversiteten blomstre. Men for mig bliver det modsat det, der grundlæggende er hensigten, når det bliver lavet på den måde. Det bliver kunstig natur, og det er trist. Det bliver skrivebordsagtigt, siger han.

Annonce
Annonce
Ærø For abonnenter

Kommunalpolitisk prisfest: Gift i grundvandet er ikke farligt, men det er Facebook

Langeland For abonnenter

Enhedslisten er elefanten i rummet: - Vi bliver nødt til at have nogle drømme og visioner for Langeland Kommune

Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Navne For abonnenter

Forfatterdebutant på 66 år: Wagn Ivan Pedersen har skrevet portrætbog om en af Sydfyns sportskæmper

Debat

Kære læser: Vi vil gerne hjælpe jer ud af ekkokamrene på sociale medier, så nu gør vi alle valghistorier gratis for alle

Sport For abonnenter

GOG-trup spiller tidligt skæbneopgør i corona-epicenter

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Kultur

Dr. Monsters Klumme: Med sin kåring af det største idrætsnavn underminerer DIF sin egen mangfoldighed

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

Svendborg skraber bunden i ny idrætsundersøgelse: - Jeg er meget overrasket

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Svendborg

Tidligere Troense-kok bag tremmer i tre år: Stort narkosalg og dopingbesiddelse

Kultur For abonnenter

Fynsk band har spillet over 1000 koncerter: 43 koncerter på en enkelt måned er rekord

Faaborg-Midtfyn

Store babser i forhaven vækker opsigt: Har Berit lavet Fyns sjoveste græskarfamilie?

Annonce