Annonce
Søsiden

Nationalmuseets skipper uddannet i Svendborg og Marstal: Jeg er træskibsnørd

Martin Andersen er - sponseret af Holbæk Kommune - ansat hos Nationalmuseet som skipper for Bonavista, Anna Møller, Rut og DFDS Pram No. 19. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Martin Andersen har ansvaret for Bonavista, Anna Møller, Rut og DFDS Pram No. 19
Annonce

Som skipper for Nationalmuseet var det Martin Andersen, der havde ansvaret for, at museets skonnert Bonavista af Marstal kom sikkert fra Frederiksøen i Svendborg og via bl. a. Marstal til vinteroplægning i Holbæk.

Martin Andersens funktion som skipper favner over hele det statslige museums flåde af fartøjer stationeret ved museets bro og værft i Holbæk. Dermed er den 38-årige sejlskibssømand også skipper for sluppen Rut og for DFDS-pram No. 19 samt for skonnerten under renovering, Anna Møller af Svendborg.

Martin Andersen er glad for jobbet, som han har haft i et år:

- Alle de ting jeg har lært gennem tiden, kan jeg bruge her. På et eller andet tidspunkt kan man ikke andet, når man er træskibsnørd. Så jeg er ganske tilfreds. Også fordi vi har nogle motorløse skibe i Holbæk (Rut og Anna Møller, red.), som det bliver spændende at sejle med. Forhåbentlig kan man udvikle nogle nye ting med de skibe, siger Martin Andersen i en Koøjet-snak i Bonavistas lille skippersalon.

Helt fra drengetidens joller har Martin Andersen været til sejlførende skibe. På CV’et står bl. a. syv år som skipper på den delvis Svendborg-ejede skonnert Halmø, fire år som styrmand på skoleskibet Georg Stage, sejlads med Nordkaperen og overstyrmand på verdens største sejlende træskib, tremastbarken Kaskelot. Martin Andersen stammer fra Amager og fik sin maritime uddannelse som dual-officer i Svendborg og ved fjernlæsning til skibsfører i Marstal. Sejltiden fik han hos A. P. Møller-Mærsk.

Formelt er Martin Andersen ansat ved Nationalmuseet, men hans hyre kommer reelt fra Holbæk Kommune. Den sejlskibsvenlige kommune har også opført en skibsbro, som i Svendborg. Desuden har den stillet en hal til rådighed for renoveringen af Anna Møller samt en nabohal for projekt Kystlivscenter. Hallerne på havnen og omgivelserne er ramme for en række maritimt relaterede aktiviterer og udstillinger.

Martin Andersen har som sømand sejlet med bl. a. Halmø, Georg Stage, Nordkaperen og Kaskelot. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce