Annonce
Søsiden

Nationalmuseets skipper uddannet i Svendborg og Marstal: Jeg er træskibsnørd

Martin Andersen er - sponseret af Holbæk Kommune - ansat hos Nationalmuseet som skipper for Bonavista, Anna Møller, Rut og DFDS Pram No. 19. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Martin Andersen har ansvaret for Bonavista, Anna Møller, Rut og DFDS Pram No. 19

Som skipper for Nationalmuseet var det Martin Andersen, der havde ansvaret for, at museets skonnert Bonavista af Marstal kom sikkert fra Frederiksøen i Svendborg og via bl. a. Marstal til vinteroplægning i Holbæk.

Martin Andersens funktion som skipper favner over hele det statslige museums flåde af fartøjer stationeret ved museets bro og værft i Holbæk. Dermed er den 38-årige sejlskibssømand også skipper for sluppen Rut og for DFDS-pram No. 19 samt for skonnerten under renovering, Anna Møller af Svendborg.

Martin Andersen er glad for jobbet, som han har haft i et år:

- Alle de ting jeg har lært gennem tiden, kan jeg bruge her. På et eller andet tidspunkt kan man ikke andet, når man er træskibsnørd. Så jeg er ganske tilfreds. Også fordi vi har nogle motorløse skibe i Holbæk (Rut og Anna Møller, red.), som det bliver spændende at sejle med. Forhåbentlig kan man udvikle nogle nye ting med de skibe, siger Martin Andersen i en Koøjet-snak i Bonavistas lille skippersalon.

Helt fra drengetidens joller har Martin Andersen været til sejlførende skibe. På CV’et står bl. a. syv år som skipper på den delvis Svendborg-ejede skonnert Halmø, fire år som styrmand på skoleskibet Georg Stage, sejlads med Nordkaperen og overstyrmand på verdens største sejlende træskib, tremastbarken Kaskelot. Martin Andersen stammer fra Amager og fik sin maritime uddannelse som dual-officer i Svendborg og ved fjernlæsning til skibsfører i Marstal. Sejltiden fik han hos A. P. Møller-Mærsk.

Formelt er Martin Andersen ansat ved Nationalmuseet, men hans hyre kommer reelt fra Holbæk Kommune. Den sejlskibsvenlige kommune har også opført en skibsbro, som i Svendborg. Desuden har den stillet en hal til rådighed for renoveringen af Anna Møller samt en nabohal for projekt Kystlivscenter. Hallerne på havnen og omgivelserne er ramme for en række maritimt relaterede aktiviterer og udstillinger.

Annonce
Martin Andersen har som sømand sejlet med bl. a. Halmø, Georg Stage, Nordkaperen og Kaskelot. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Biblioteksbarakker en skamstøtte

I denne uge fejrer Svendborg Bibliotek 50-års fødselsdag for sit musikbibliotek, Fyns første da det blev påbegyndt i november 1969 af den da netop tiltrådte nye leder af biblioteket, Holger Ginsbo. Ginsbo overtog et biblioteksmæssigt fallitbo, som få år før var blevet nedlagt af statens bibliotekstilsyn som centralbibliotek grundet for få bibliotekarer og for dårlig økonomi, så der var nok for den nye leder at tage fat på, hvorfor etableringen af et musikbibliotek var en ambitiøs satsning. Den blev modtaget med kyshånd af brugerne, der stod i en lang kø foran biblioteket , da de første LP'er skulle udlånes. Holger Ginsbo fik på få år rettet den synkende biblioteksskude op og oplevede en firdobling af det samlede udlån af bøger og grammofonplader i løbet af sine første 10 år som leder. I samme periode arbejdede han lige så kraftigt på at få de helt utilstrækkelige lokaleforhold forbedret, hvor de tre barakker var en nødtørftig kortvarig nødløsning, indtil en planlagt sammenbygning med den nuværende musikskole skulle realiseres og sikre biblioteket en flerdobling af publikumsarealet, i lighed med hvad der samtidig skete i andre byer på Svendborgs størrelse. Siden er der som bekendt intet sket. De tre barakker står 50 år efter som en skamstøtte over kommunens behandling af sin væsentligste kulturinstitution, oven i købet en kommune der bryster sig af og kalder sig en kulturkommune. Svendborg Kommune er formentlig den kommune i landet, der har ofret færrest kroner på sit hovedbibliotek de sidste 100 år. Hovedbygningen fra 1937 blev betalt inklusive budgetoverskridelser af den da netop afgåede borgmester Lacoppidan-Petersen, og efterfølgende har udgiften været tre styk barakker og to nærliggende huse. ”Cittaslow” i en hver forstand .

Annonce