Annonce
Fyn

Nationale test gennemføres: - Er det virkelig det, de har brug for, når de kommer tilbage?

Indtil nu har elever i folkeskolen fra 2. til 8. klassetrin som minimum skulle tage ti obligatoriske test, der tester deres færdigheder i forskellige fag. Til foråret forventer regeringen at indkalde til forhandlinger om et nyt system. Arkivfoto: Morten Stricker
Når folkeskoleeleverne kommer fysisk tilbage i skolen, skal de nationale test afvikles for landets 2. til 8. klasser. Det har Børne- og Undervisningsministeriet i denne uge meldt ud. Udmeldingen har fået flere til at undre sig over prioriteringen.
Annonce

Fyn: Når eleverne kommer fysisk tilbage i folkeskolen efter coronanedlukningen, skal de nationale test afvikles.

Det har Børne- og Undervisningsministeriet i denne uge meldt ud. Til gengæld får skolerne næsten en halvanden måned længere end normalt til at afvikle testene. Forlængelsen skal give skolerne mere fleksibilitet og tage højde for eventuelle corona-foranstaltninger i foråret, skriver Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Men at de nationale test overhovedet gennemføres i år har skabt undren.

Blandt andet hos Peter Lund Andersen, formand for lærerkredsen Faaborg-Midtfyn, Kerteminde og Nyborg. Han mener ikke, at eleverne skal tilbage i skole for at blive testet.

- Er det virkelig det, de har brug for, når de kommer tilbage? Er det ikke mere at få noget nærvær og fællesskab og få noget undervisning, hvor læreren er til stede og kan fornemme, hvor de er henne? spøger han.

Han er ikke den eneste, der undrer sig over prioriteringen.

Formand for Odense Skolelederforening, Simon Hempel-Jørgensen, ville under normale omstændigheder være positivt indstillet over for de nationale test. Men som situationen er nu, ser han en større opgave i at reducere kompleksiteten for lærerne.

- Jeg synes ikke, at man skal afskaffe de nationale test som sådan, men jeg tænker, at en pause ikke ville gøre noget. For vi bruger altså kræfterne på så meget andet lige nu, og man kan ikke det hele, siger han.

Annonce

Test skal belyse huller

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra undervisningsministeren.  Undervisningsministeriet henviser til ministerens udtalelser på det sociale medie Twitter.

Her forsvarer Pernille Rosenkrantz-Theil beslutningen med, at de nationale test skal skabe overblik over skolehuller hos eleverne. Og at testene trods mangler er et skridt på vejen.

At der er brug for objektiv viden om det faglige niveau er både Simon Hempel-Jørgensen og Toke Arndal, medlem af hovedbestyrelsen i Skole og Forældre, enig i.

- Generelt har vi behov for viden om det aktuelle faglige niveau, der er i folkeskolen. Det har vi brug for både som skolestyrelse, når vi med skolens ledere og personale skal drøfte, hvordan det faglige fungerer i dagligdagen, og det har kommunale beslutningstagere og ministerier selvfølgelig også behov for, siger Toke Arndal.

Han pointerer, at selve testene ikke er tidskrævende, at problemet opstår, når lærerne skal bruge meget tid på individuelle tilbagemeldinger. Men især oven på måneders fjernundervisning, synes han, at det er relevant med viden om, hvor der er brug for at sætte ind.


Jeg synes ikke, at man skal afskaffe de nationale test som sådan, men jeg tænker, at en pause ikke ville gøre noget.

Simon Hempel-Jørgensen, skoleleder


Formand for Opvækst- og Læringsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune, Kim Aas Christensen (S) tror dog ikke, at de faglige huller vil være så store, som man kunne frygte. Med hans egne ord er han en jubeloptimist på området.

Han bekymrer sig mere for de sociale huller, og for hvad udmeldingen kan betyde for de unge, der allerede er ensomme og pressede over situationen.

- Hvis de ved, at de skal tilbage og testes, så kan vi godt skabe en vis nervøsitet og pres på de her unge mennesker, som måske ikke er det helt rigtige.

Annonce

Ny test på vej

Sidste år blev det besluttet at lave et nyt nationalt evaluerings- og bedømmelsessystem, efter  en evaluering af de nationale test viste flere mangler. Men det nye system er ikke lavet endnu, og inden testperioden vil der derfor blive lavet mindre forbedring af de normale test.

Men Peter Lund Andersen undrer sig stadig over beslutningen.

- Jeg er ret forundret over det, vil jeg sige. Vi ved, at de her test ikke måler rigtigt. Det ved vi ud fra alt evaluering, og alle er enige om, at de skal laves om.

Regeringen forventer at indkalde til forhandler om det nye system i foråret 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med Thomas Helveg på vej i Sport Fyn-podcast, Dalum og Svendborg-Oure i testkamp og fynsk håndboldtalent til Tyskland

Annonce