Annonce
Bagsiden

Nasa: Eskimotågen er et racistisk navn

Stjernetågen NGC 2392, tidligere kendt som Eskimotågen.Billedet er sammensat af billeder fra rumteleskopet Hubble og røntgenoptagelser fra rumteleskopet Chandra. Foto: Nasa/Chandra/Hubble
Den amerikanske rumadministration afskaffer navne på kosmiske objekter, der kan virke stødende på indfødte og asiater.
Annonce

Rummet: NGC 2392 er det lidt kedelige navn på en bestemt planetarisk tåge, der er dannet af resterne fra en eksploderet stjerne.

På grund af en vis lighed med et ansigt i en anorakhætte, har tågen hidtil været kendt som Eskimotågen. Men den går ikke længere, skriver rummediet Space.com.

Annonce

Racistisk og kolonialistisk

- Eskimo opfattes bredt som et kolonialistisk ord med en racistisk historie brugt om indfødte i de arktiske egne. De fleste officielle dokumenter er holdt op med at bruge det, hedder det i en pressemeddelelse fra Nasas kontor for mangfoldighed og lige muligheder, ODEO (Office of Diversity and Equal Opportunity).

Nasa har ellers en lang tradition for fantasifulde navne til kosmiske objekter, i stedet for de kombinationer af tal og bogstaver, de tildeles af den internationale astronomiske union.

For eksempel Hestehovedtågen, Krabbetågen eller Hummertågen.

Annonce

Ingen siamesiske tvillinger

- Vores mål er at alle navne afspejler vores værdier om mangfoldighed og inklusion, og vi vil proaktivt arbejde med det videnskabelige miljø for at sikre dette. Videnskab er for alle, og enhver facet af vores arbejde må afspejle disse værdier, siger Thomas Zurbuchen, Nasas chef for videnskabelige missioner, til Space.com.


Vores mål er at alle navne afspejler vores værdier om mangfoldighed og inklusion.

Thomas Zurbucken, Nasa


For ikke at støde asiater vil Nasa derfor heller ikke længere omtale de to nærtliggende spiralgalakser NGC 4567 og NGC 4568 som Den Siamesiske Tvillingegalakse.

Annonce

Problematiske navne

Bagsideredaktionen har endnu ikke hørt om navnepolitikken også omfatter vores egen sol, hvis gruppe af stjernen kaldes ”gule dværge”.

Eller om ”sorte huller” bør omtales som afrokosmiske.

Og mon ikke de mennesker, der er laktoseintolerante, synes det er i orden at nyde synet af Mælkevejen?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø For abonnenter

Gratis madordning i børnehaverne og to millioner til løft i ældreplejen: Nu er Ærøs budget på plads

Annonce