Annonce
Fyn

Omdiskuteret seniorbyggeri får Venstre-politiker til at sælge huset: - Vi mister solen og privatlivet i huset og haven

Mens han ærgrer sig over et måske kommende byggeri i baghaven, kan Kent Mosgård glæde sig over, at villaen på Adlerhusvej var solgt på én dag. Prisen vil han ikke ud med. - Men vi er godt tilfredse, siger han. Foto: Søren Gottwald
- Men jeg kæmper selvfølgelig videre som politiker for at undgå, at der skal bygges på et af byens sidste åndehuller, siger Venstres byrådsmedlem Kent Mosgård, der har solgt sin villa ved siden af bueskyttebanen på Adlerhusvej.

Middelfart: Udsigten til et to etager højt seniorbofællesskab med op til 28 boliger i baghaven har fået Venstres byrådsmedlem Kent Mosgård til at sælge sit hus på Adlerhusvej. Det sker efter at han med en underskriftsindsamling, indtil videre forgæves, har forsøgt at bremse byggeriet.

Det har altid ligget i kortene, at han og hustruen ville finde noget mindre at bo i, når børnene flyttede hjemmefra. Men planerne om det nye seniorbofællesskab har fremskyndet beslutningen med fire-fem år.

- For vi kan ikke leve med både at miste solen og privatlivet i huset og haven, siger Kent Mosgård, der ikke finder megen trøst i, at lokalplanarbejdet nu peger hen mod en etage mindre.

Annonce

Ifølge ham vil byggeriet, uanset om det ender i to eller halvandet plan, skygge for solens stråler fra syd og vest.

Kent Mosgård viser, hvor tæt byggeriet kommer til at grænse op mod hækken til hans hus til højre. - Selv om det ender med, at der kun må bygges i halvandet plan, vil folk jo stadig kunne kikke ind i vores have fra tagetagen, siger han. Foto: Søren Gottwald

- Og de nye beboere vil stadig kunne kikke ind i både haven og vores bolig, da vi har et stort glasparti, som forbinder det gamle hus med tilbygningen fra 2005. Og tanken om det blev  simpelthen for meget for os, forklarer Kent Mosgård.

En velovervejet beslutning

Han gør dog opmærksom på, at det er en velovervejet beslutning, der har været forbundet med mange følelser, at sætte huset til salg. Parret købte huset på datterens et års fødselsdag den 1. august i 2001. Det var med til at starte den årlige vejfest, som nu er blevet holdt i 20 år.

- Vi hjælper hinanden og holder øje blandt andet gennem Nabohjælp. Og vejen har ligefrem sin egen sang, fortæller den snart forhenværende husejer.

Men er I ikke bare to egoistiske boligejere, der ikke kan se behovet for seniorbofællesskaber, og nu løser jeres eget problem ved at flytte væk?

- Vi har ikke noget imod seniorerne men derimod det voluminøse byggeri, som bygherre påtænker at lægge så tæt op ad vores matrikel. Så tæt, at det i vintermånederne vil skærme for solen det meste at de lyse timer. I vores travle hverdag betyder det at kunne se og mærke solen, når man går i sin have, bare uendeligt meget, siger Kent Mosgård, der lover at kæmpe videre.

Kent Mosgård fortæller, at alt sol i haven forsvinder i vinterhalvåret, hvis der bygges bag hækken. Privatfoto

- Jeg er jo ikke alene om at være imod byggeriet, 230 har protesteret i en underskriftsindsamling, mens andre har indsendt bekymrede høringsvar. Så jeg fortsætter kampen mod byggeriet med uformindsket styrke som politiker, siger Kent Mosgård.

Han så gerne det 14.000 kvadratmeter grønne område bevaret som sportsplads for Vestre Skoles elever og rekreativt offentligt område, hvor sansestier, naturfitness og lignende kunne medvirke til at løfte Middelfart Kommunes grønne profil.

- Vi har et stort glasparti, som forbinder de to bygninger, derfor går det ud over vores privatliv, når folk kan kikke ind til både vores have og hus. Privatfoto

Han nævner også, at de den nyeste viden om, hvordan vedvarende støjpåvirkning øger folks risiko for alzheimers med op til 25 procent, taler i mod et seniorbofællesskab op ad en jernbane.

- Jeg håber, det kan være med til at bremse byggeriet under den egentlige høringsfase, siger Kent Mosgård.

Annonce

Solgt på første dag

Planerne om et seniorbofællesskab har ikke givet familien problemer med at komme af med den 171 kvadratmeter store villa.

Huset nåede aldrig på ejendomsmæglerens hjemmeside, og til-salg-skiltet nåede knap at blive sat op, før den første interesserede meldte sig.

- Jeg kom faktisk kørende forbi, da de var ved at banke skiltet i jorden. Og jeg fornemmede en god karma med det samme, da jeg fik lov at stikke hovedet indenfor, siger Gert Larsen, der skrev under få dage efter, selv om han fik fortalt om det seniorbofællesskab, boligforeningen Civica ønsker at bygge på bueskyttebanen bagved.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, men det er stadig et dejligt hus i et fantastisk kvarter med kort afstand til skoven, byen og vandet, og så kan jeg kun håbe på, at de bygger noget pænt, siger Gert Larsen, der har solgt sit store og noget dyrere hus i Strib efter en skilsmisse.

Kent Mosgård og hans hustru har købt en grund i den kommende udstykning omkring Skrillingegården i det vestlige Middelfart og skal være ude af boligen på Adlerhusvej 94 senest 1. november. Indtil det nye hus er bygget, lejer parret en lejlighed i en af byens nye boligområder.

Tre stemte imod seniorbofællesskab

Boligforeningen Civicas ønske om et seniorbofællesskab bestående af 20-28 boliger på bueskyttebanen på Adlerhusvej i Middelfart blev præsenteret for offentligheden under en 14 dage lang idéhøringsfase fra 21. april til 7. maj i år.

Det resulterede i en underskriftsindsamling på initiativ af Kent Mosgård og hans nabo, Søren Madsen, hvor 230 borgere endte med at protestere mod byggeriet, fordi det ødelagde et af byens sidste grønne områder.

Yderligere kom der 27 høringssvar, der ud over en generel modstand mod at bygge på arealet blandt andet opponerede mod byggeriets højde i to etager.

Det var derfor et revideret lokalplanforslag, Økonomiudvalget skulle tage stilling til den 31. august. Her var den tilladte byggehøjde reduceret fra to til ét plan med mulighed for beboelse i tagetagen. Desuden var der øget fokus på biodiversitet på grunden.

Det ændrede dog ikke ved Venstres modstand mod at bebygge grunden, og Regitze Tilma og Karin Riishede stemte sammen med Steffen Daugaard (DF) nej til at fortsætte lokalplanarbejdet. Det fortsætter dog, idet et flertal bestående af Johannes Lundsfryd Jensen (S), Steen Dahlstrøm (S), Kaj Johansen (S), John Kruse (S), Morten Thomsen (SF) og Morten Weiss-Pedersen (K) stemte ja.

- En lavere byggehøjde ændrer ikke ved, at vi fortsat er imod at bygge på en unik, grøn plet i byen, der samtidig bruges af flere mennesker, end vi og mange andre vidste før idéhøringen. Vi anerkender behovet for seniorbofællesskaber. Men de kan bygges andre steder, for eksempel på en del af det tidligere olieberedskabslager i Strib, det ved jeg, der allerede er folk, der arbejder med, lyder det fra Karin Riishede. Hun nævner samtidig den nyeste viden om sammenhængen mellem støj og demens, som forklaring på Venstres nej til boliger på grunden.

- Det er ingen hemmelighed, at kommunen har en ambition om et seniorbofællesskab på grunden, fordi vi ved, der er et stort og udækket behov for noget sådant. Men vi har i den grad lyttet til de mange høringssvar og justeret lokalplanen, blandt andet med byggehøjden, krav til byggeriets udformning, så det falder pænt ind i områdets eksisterende arkitektur, ligesom vi har stillet krav om biodiversitet, som bliver større med byggeriet, end det vi oplever med en græsplæne i dag, siger borgmester Johannes Lundsfryd.

Annonce
Ærø For abonnenter

Kommunalpolitisk prisfest: Gift i grundvandet er ikke farligt, men det er Facebook

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Tidligere Troense-kok bag tremmer i tre år: Stort narkosalg og dopingbesiddelse

Langeland For abonnenter

Enhedslisten er elefanten i rummet: - Vi bliver nødt til at have nogle drømme og visioner for Langeland Kommune

Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Navne For abonnenter

Forfatterdebutant på 66 år: Wagn Ivan Pedersen har skrevet portrætbog om en af Sydfyns sportskæmper

Debat

Kære læser: Vi vil gerne hjælpe jer ud af ekkokamrene på sociale medier, så nu gør vi alle valghistorier gratis for alle

Sport For abonnenter

GOG-trup spiller tidligt skæbneopgør i corona-epicenter

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Sport For abonnenter

Navne fra Bulldogs-kamp - med kærlighed til bland selv-slik og sejrs-hungrende hunde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

Svendborg skraber bunden i ny idrætsundersøgelse: - Jeg er meget overrasket

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Faaborg-Midtfyn

Store babser i forhaven vækker opsigt: Har Berit lavet Fyns sjoveste græskarfamilie?

Kultur For abonnenter

Fynsk band har spillet over 1000 koncerter: 43 koncerter på en enkelt måned er rekord

Ærø

Tre timers ekstra sejltur: Fredag sejlede den ene tvillingefærge i ring

Annonce