Annonce
Fyn

Næsten fri af coronaen: OUH nærmer sig sit normale aktivitetsniveau

OUH er snart tilbage på fuld aktivitet som før corona-nedlukningen, men beholder dog et afsnit klar til corona-patienter. Arkvfoto: René Odgaard
OUH er næsten tilbage i et aktivitetsniveau som før corona-nedlukningen, men der er skabt en lang venteliste med patienter, som har fået udskudt deres behandling eller operation. Derfor er det godt, at Region Syddanmark vil lave en aftale, så privathospitalerne kan hjælpe med at behandle patienter, mener lægelig direktør.
Annonce

I uge 18 og 19 blev der gennemført 49 knæoperationer på OUH.

I de samme to uger i 2019 fik 70 borgere opereret knæet på OUH. Det vil sige, at 2020-tallene svarer til 70 procent af tallene for samme periode sidste år.

Hvis man lægger ugerne 10 og 20 sammen, er OUH nu oppe på 94 procent i forhold til 2019.

Det tegner et billede af, at der efter et par måneder med ekstra fokus på behandling af corona-smittede patienter er ved at være fuld kraft på aktiviteterne på OUH igen.

- I sidste uge var vi oppe på 90 procent, og nu nærmer vi os 100. Og 100 procent er en forudsætning for at kunne begynde at gnave af de ventelister, som covid-situationen har skabt for os. Det er vi i gang med at planlægge, hvordan vi skal gøre, siger lægelig direktør på OUH Michael Dall.

Annonce

Flere får hjælp

Det samme gør sig også gældende for de andre sygehuse i Region Syddanmark, og regionsrådet har derfor besluttet, at regionen skal lave en aftale med privathospitalerne, så de kan hjælpe med at behandle nogle af dem, der har fået udskudt eller aflyst aftaler på sygehusene de seneste måneder.

- Det er et fint bidrag til vores overordnede ambition: at vi bliver i stand til at hjælpe så mange borgere, der har oplevet at få udsat den behandling eller operation, de skulle til i sundhedsvæsenet, som muligt så hurtigt som overhovedet muligt, siger Stephanie Lose (V), formand for regionsrådet i Region Syddanmark.

Michael Dall hilser også aftalen velkommen.

- Det er en yderligere hjælp. Hvis vi skal lave merarbejde her, skal vi spørge de samme medarbejdere, som vi har bedt om at pukle ekstra hårdt i perioden, hvor vi har været lukket ned på grund af covid. Hvis vi kan sende nogle patienter ud i det private, kan det hjælpe os med, at ventelisterne bliver reduceret hurtigere og inden for en overskuelig periode, siger Michael Dall, der håber at være kommet i bund med dem til årsskiftet.

Annonce

Ingen automatik

Under coronakrisen blev patientrettighederne - bl.a. vurderings- og behandlingsgarantien - sat ud af spil.

Det betyder, at de offentlige sygehuse ikke har kunnet henvise patienter til behandling i privat regi, som de normalt gør, når de ikke kan leve op til garantierne.

- Når vi ikke kan leve op til patientrettighederne, bliver patienterne automatisk visiteret ud til privathospitalerne.

- På den måde skal det her også adressere, at den automatik ikke er der. Derfor vil der være brug for at bruge privathospitalerne på en anden måde i al den tid, der må gå, indtil patientrettighederne vender tilbage. Når de så vender tilbage, vil man formodentlig opleve, at vi vender tilbage til en mere automatisk brug af dem, end vi kan gøre lige nu, forklarer Stephanie Lose.

Annonce

Påvirket af aflysninger

Regionen skal nu forhandle med privathospitalerne om det konkrete indhold af aftalen.

- Jeg vil tro, at man vælger at tage nogle af dem, som har brug for tiderne hurtigt, ind på de almindelige afdelinger, og at man så giver et tilbud om at komme ud i det private til nogle af de patienter, som har ventet under coronaen, men som ikke kommer først til, siger Stephanie Lose, der glæder sig over, at man kan skrue alvorligt op for aktiviteterne på sygehusene.

- Selvom corona har fyldt rigtig meget, skal man ikke underkende, at der er nogle borgere med helt almindelige lidelser, som bliver påvirket af, at de ikke har kunnet få den hjælp, de skulle have haft. Der er det godt, at vi kan begynde med det på vores egne sygehuse, men også ved, at vi tager anden kapacitet i brug, så vi kan hjælpe så mange som muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Badutspring i boligområderne

Ærø For abonnenter

Overstyrmand på Ellen følte sig hængt ud som corona-syg og klagede til ledelsen: Nu er han fritaget for tjeneste

Annonce