Annonce
Bagsiden

Næsehorns unikke fodaftryk kan blive deres redning

Også uden for det sorte næsehorns naturlige levesteder arbejdes der på at redde den truede art. I Chester Zoo i England har man i mange år arbejdet med at få sorte næsehorn til at yngle i fangenskab. Billedet her stammer fra 2012, og er taget 48 timer efter at den lille næsehornskalv til højre blev født af ni år gamle Ema Elsa. Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix
Antallet af sorte næsehorn er steget de seneste par år, men der er stadig brug for nye værktøjer til at fastholde den positive tendens.
Annonce

Afrika: Vidste du, at et sort næsehorn har et unikt fodaftryk, ligesom vi mennesker har unikke fingeraftryk? Dét i sig selv er ret fascinerende, men det slutter ikke her.

Et nyt studie viser nemlig, hvordan en ny software har gjort det muligt at knipse et billede af næsehornets fodaftryk med en smartphone, uploade det til en database og derefter lade en algoritme kværne og sætte billederne i system. Det skriver Videnskab.dk.

Annonce

Database over næsehorn

Ved at bruge billedgenkendelse bliver det fremover muligt at samle en database over næsehornenes unikke fodaftryk og følge deres færden rundt i Namibia, hvor 90 procent af de omtrent 5500 næsehorn lever i dag, viser studiet, der er udgivet i tidsskriftet Biodiversity and Conservation.

- Det er et rigtig interessant studie, hvor forskerne har udviklet en software, der rent faktisk kan bruges af alle og ikke kun af specialister, siger Luís Cruz-Filipe, lektor ved institut for matematik og datalogi på Syddansk Universitet, der har skimmet studiet igennem for Videnskab.dk.

- Teknologien med billedgenkendelse gør det muligt at samle utrolig meget data relativt hurtigt, og det vil dermed muligt at få bredere overblik over, hvor i Namibia næsehornene befinder sig, fortsætter forskeren.


Teknologien med billedgenkendelse gør det muligt at samle utrolig meget data relativt hurtigt.

Luiz Cruz-Filipe, lektor ved Syddansk Universitet


Annonce

Eftertragtede horn

Netop et bedre overblik over bestanden af sorte næsehorn er vigtigt, fordi dyret er truet, og bestanden historisk set er på tilbagegang. Dog er der positive tegn på, at bestanden så småt er begyndt at stige, vurderer den internationale naturorganisation IUCN.

En af grundene til, at antallet af sorte næsehorn historisk er gået den forkerte vej, er prisen på deres horn. Et horn er sat til 100.000 dollars (omtrent 700.000 danske kroner) på det sorte marked.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland

Pyromanerne på rådhuset

Annonce