Annonce
Debat

Når vejen skiltes med gode intentioner

Susanne Linnet Aagaard argumenterer for, at vi i fællesskab "shiner" gamle skilte op. Foto: Susanne Linnet Aagaard

Læserbrev:  Der er mange sider af vejskiltesagen. Enhedslisten og andre har allerede skrevet om klima, kulturhistorie, cittaslow mv. Jeg vil tilføje nogle betragtninger om de gode intentioner bag den igangværende udskiftning og foreslå en alternativ løsning.

2020 blev året, hvor coronaens indtog fik indflydelse på os alle. Nogle blev syge, andre blev ramt på økonomien, og vi fik alle vendt op og ned på vores hverdag. På den baggrund havde byrådet de bedste intentioner om at hjælpe det lokale erhvervsliv, blandt andet ved at fremrykke kommunale anlægsinvesteringer.

Kommunens administration satte med gode intentioner gang i udskiftning af skilte, da det fremrykkede en anlægsinvestering og levede op til en national vejledning for vejnavneskilte, og kunne imødekomme nogle af de klager, der var over ulæselige skilte.

Annonce

Hede Danmark gik derefter i gang med at løse opgaven effektivt og billigt. Alt burde være godt, men det er det ikke, for djævlen ligger som bekendt i detaljen.

De gamle reliefskilte kan nemlig meget mere end blot fortælle navnet på en vej. De er gedigent håndværk og en del af byen og egnens historie. Når skiltene er nymalede fortæller de på smukkeste vis vejenes navne. De er ikke reflekterende vil nogen hævde, og der er næppe nogen, som ønsker trafikregulerende skilte eller advarselsskilte uden refleks. Men kunne det ikke tænkes, at det har mindre betydning for trafiksikkerheden, om vejnavneskiltene er reflekterende?

Når kommunens borgere klager over ulæselige skilte, kan det godt være, at de tænker på de reliefskilte, som trænger til maling. Eller måske tænker de på de nyere, falmede folieskilte, der har tabt bogstaverne rundt omkring i Svendborg.

Mon udskiftningen af skiltene har givet en tiltrængt økonomisk håndsrækning til det lokale erhvervsliv? Jeg tillader mig at tvivl på, at Hede Danmark har brug for den ekstra ordrer. Firmaet har i hvert fald ikke brug for den dårlige omtale, som sagen helt utilsigtet har givet dem.

Det er for dyrt at renovere de gamle skilte, vil nogen mene. Kommunen har spurgt Hede Danmark og fået oplyst en pris på 3.000-6.000 kr. pr. skilt. Med stordriftsfordele løser virksomheden effektivt opgaver for kommunen, men den er måske ikke det rette sted af spørge om priser på renovering af gammelt håndværk. Det kunne være en idé at få en pris hos en relevant håndværker, så prisen kan afspejle, at nogle skilte kan males på stedet, mens andre skal nedtages og renoveres.

En overset faktor i skiltesagen er kommunens borgere. Tænk blot tilbage på 2017, hvor historien om skiltene ramte nationale medier. Dengang var vi stolte over at bo i en by, hvor Nils Bennicke på eget initiativ kunne male slidte vejskilte. Svendborg var byen, hvor der var plads til civil ulydighed, der gav mening. Og der var opbakning til Nils og reliefskiltene.

Som det sker så mange andre steder, er vejen til helvede belagt med gode intentioner. Lad os tage de gode intentioner og i stedet bruge dem til at komme tilbage på vejen til vores sydfynske paradis. Vi kunne eksempelvis gøre følgende.:

- Stop udskiftningen af de gamle reliefskilte.

- Kontakt lokalrådene og hør, om de vil male reliefskilte.

- Kontakt en lokal håndværker og få en aftale om renovering af skilte i dårlig stand.

- Udstyr lokalrådene med små kasser med maling, sandpapir og letforståelige instruktioner.

- Bed lokalrådene fordele kasserne til hjælpsomme borgere og indrapportere skilte, som kræver en håndværker.

- Lav en Facebook-gruppe, hvor alle kan poste billeder af de skilte, der er malet, og skilte der trænger.

- Find en løsning, der matcher reliefskiltene, der hvor de gamle allerede er skottet.

Ud over bevarelse af de smukke skilte bliver resultatet, at vi her i foråret er sammen på afstand om at løse en meningsfuld opgave. En opgave, som vi kan være stolte af.

Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Faaborg-Midtfyn

Nu skal det være slut med trafikkaos og farlige situationer: Brugsforening og kommunen poster mange millioner i nyt vejforløb

Faaborg-Midtfyn

Julestemningen sættes på prøve, når godsejeren og hans familie skal fælde juletræ

Medie: Anbefaling om at aflyse julefrokoster på vej

Sport For abonnenter

Navne fra Jyske Bank Arena - med Zachariassen i opvarmning,  imponeret Boldsen og Lemgos langfart

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Hvem skal lave kaffen?

Navne For abonnenter

Efter gaseksplosion: Knud Gether holder op med at tage sorgerne på forskud

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Sport For abonnenter

GOG fløj hen over fightende tyskere - Gidsel fandt det ekstra gear efter pausen

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg Kommune

Svendborg

Snart kan turen til Drejø og Skarø vare længere: Forlænget rejsetid kan halvere Højestenes CO2-udslip

Annonce