Annonce
Faaborg-Midtfyn

Når Harald Nyborg kommer til Faaborg: Sådan vil politikerne redde handlen i midtbyen

Sådan vil Brian Schou udvikle Fiona-bygningen, så der bliver plads til fire boxbutikker. Illustration K3 Ejendomme.
Boxbutikker ventes at øge omsætningen i området ved Herregårdscentret med 70 millioner kroner om året. Til gengæld kan omsætningen på udvalgte varegrupper i midtbyen falde med 30 procent, advarer eksperter. Derfor lægger politikerne nu restriktioner på, hvad der må sælges fra nyt butiksområde.

Faaborg: Advarselslamperne blinker over handelslivet i midtbyen, efter ejendomsudvikler Brian Schou, Vedbæk, har smidt en plan på bordet, der vil omdanne den gamle Fiona-bygning på Markedspladsen til et nyt butikscenter.

Men nu er politkerne ved at være klar med en plan, der skal afbøde skadevirkningerne og gøre Faaborg til en endnu stærkere handelsby.


Annonce

Der er ingen tvivl om, at det bliver godt for Faaborg.

Jack Odgaard, Dansk Folkeparti


Brian Schous plan vil samle thansen, jem & fix og Jysk i en ombygget Fiona-bygning og desuden tiltrække Harald Nyborg, som i dag ikke har butik i Faaborg. Her er altså tale om såkaldte boxbutikker.

Samtidig vil Sparekassen Sjælland-Fyn omdanne sin gamle administrationsbygning til nyt sundhedshus. Herudover planlægges fastfoodrestuarant og legeplads, så Markedspladsen og Herregårdscentret vil blive et nyt kraftcenter, og spørgsmålet er, hvordan det vil påvirke livet i midtbyen.

Kæmpeløft til handlen i Faaborg

For at få det svar har kommunalbestyrelsen bedt Cowi vurdere på konsekvenserne.

Den overordnede konklusion fra Cowi er, at det er godt, at projektet kan tiltrække Harald Nyborg, og at det med en samling af Jysk, jem & fix og thansen isoleret set vurderes at ville øge omsætningen med godt 50 millioner kroner om året sammenlignet med den omsætning, de tre eksisterende butikker har i dag.

Søren Kristensen, Venstre, ser frem til at få borgernes input. Foto: Ane Johansen

Udbygningen med boxbutikker på Markedspladsen og tiltrækning af Harald Nyborg vurderes at ville øge omsætningen i området ved Herregårdscentret med 70 millioner kroner om året.

Omvendt forventer Cowi, at omsætningen i butikker med tilsvarende varegrupper i Faaborg bymidte vil falde med 30 procent. Det gælder varer som bolig og isenkram, fritid, elektronik m.v.

I resten af Faaborg by og opland vil nedgangen ligge på 10-15 procent.

Annonce

Bymidten risikerer at miste stor omsætning

Cowi siger, at hvis planlægningen gennemføres uden at begrænse udnyttelsen af det nuværende Herregårdscenter inklusive lokalerne, som Jysk flytter fra, så vurderes det, at den centrale del af bymidten kan miste 35 procent af butikkerne og 35 procent af omsætningen inden for tøj, sko, briller m.v. og øvrige udvalgsvarer.

Politikerne ønsker selvsagt ikke at udvande handelslivet og forårsage butiksdød i hjertet af Faaborg, og nu er de klar med et 12 siders katalog over såkaldte afværgeforanstaltninger, der skal sikre, at der bliver masser af handel på Markedspladsen.

Byrådet vil både have nyt butikscenter og beskytte handlen i midtbyen. Foto: Ane Johansen

Kommunalbestyrelsen har netop vedtaget det, de kalder en skarp arbejdsdeling mellem den centrale bymidte og centerområdet ved Markedspladsen og Herregårdscentret. Herunder at der fastsættes en øvre grænse for nye butikskvadratmeter, og at butikker med typiske strøgvarer som beklædning, bøger m.v. alene kan etablere sig i Herregårdscentrets eksisterende mindre butikker.

- Det nye center bliver til have, bil og båd, men ikke sko, som formand for Teknik- og Miljøudvalget Søren Kristensen (V) sagde om det nye center, som han kalder betydningsfuldt.

Annonce

Nu skal borgerne høres

Hans udvalg har arbejdet længe på at skabe et plangrundlag, der tilgodeser de forskelligrettede interesser, og bemærkelsesværdigt nok er det nu lykkedes at ramme en løsning, hele kommunalbestyrelsen står bag, dog med skepsis fra Enhedslisten.

Det blev rost fra alle sider i sagen, men Morten Schjøtt (EL) advarede imod at tivolisere området med dominerende reklamesøjler.

Modsat konkluderede Jack Odgaard (DF):

- Der er ingen tvivl om, at det bliver godt for Faaborg.

Søren Clemmensen (K) sagde, at han nødigt vil blande sig i interne Faaborg-anliggender.

Søren Clemmensen, Konservative, forventer at resten af handelslivet i Faaborg vil få omsætningsfremgang af et nyt butikscenter. Foto: Ane Johansen

- Men jeg synes, det er værd at nævne, at der også var i bekymring i Ringe, da vi gav lov til at placere Lidl og jem & fix uden for bymidten, men erfaringen har været, at handelslivet, inklusive bymidten, har øget omsætningen. Det tror jeg også vil ske i Faaborg.

Der er et stykke vej endnu, før planen kan blive til virkelighed, for først nu skal der laves et lokalplanforslag og et kommuneplantillæg. I den forbindelse kommer der også en høringsfase.

- Vi glæder os meget til at få borgernes input, understregede udvalgsformand Søren Kristensen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Skjoldnæs-kaptajn har afleveret sine nøgler: Stopper med øjeblikkelig virkning

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Skepsis over ny legeplads: Kommer til at gå ud over torvehandlen

Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Faaborg-Midtfyn

Sensationelt fund: Ligsten over prominent Faaborg-købmand dukker op under kirkens gulv

Langeland For abonnenter

Nyt fra Langelands erhvervsliv: Gode penge i grise, svære kår for yoga-retreat og parløb i Peløkke og Luxenborg uden den store succes

Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Faaborg-Midtfyn

Flere børn mistrives: Vi skal genopfinde forebyggelsen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Ærø

Pengene vælter ind: Ærø kåret til Europas mest energiansvarlige ø

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Svendborg

Snart kan børnene rutsje og klatre i midtbyen: Sådan kommer den nye legeplads på torvet til at se ud

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Kultur

Fem nye navne på Heartland: Fleetwood Mac-legende giver sin første solokoncert i Danmark

Annonce