Annonce
Søsiden

Mystik om forladt coaster: Den skylder havnepenge - og hvor hører den hjemme?

Coasteren Amalo ankom i 2018 og ligger forladt i havnen i Korsør - og skylder havnepenge. Og hvor hører den hjemme: Sverige, Finland eller Ålandsøerne? Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Amalo skilter ikke med hjemhavn. Er den fra Sverige, Finland eller Ålandsøerne.
Annonce

KORSØR: Amalo. Sig navnet på havnekontoret i Korsør, og de bekræfter, at der er et problem.

Normalt er havne glade for gæstende skibe. Store som små, korte eller lange anløb. Vel at mærke anløb af fartøjer, der også slipper en havneafgift. Og det er her, Korsør Havn har en hovedpine.

Sagen om Amalo startede, da coasteren uden fragt anløb havnen den 7. oktober 2018. Coasteren gjorde fast ved kajen ud for Korsør Fæstning. På denne plads har den ligget lige siden.

Havneassistent Mads Timmermann oplyser til Koøjet, at havnen dengang af den svenske ejer fik oplyst, at formålet med anløbet var at omflage til Dannebrog og at komme i DIS, Dansk Internationalt Skibsregister. Hjemhavn skulle være Esbjerg.

Omflagningen har i følge Mads Timmermann ikke fundet sted, fordi de danske søfartsmyndigheder ikke kunne godkende coasteren. I følge Søfartsstyrelsens skibsregister blev en anmodning om optagelse afvist i 2017 og trukket tilbage i 2018 - et par måneder efter ankomsten til Korsør.

Hvilket flag coasteren skal omflage fra, hersker der uvished om. Havnekontoret i Korsør mener, at coasteren er svensk flaget, mens flere af de internationale registre oplyser, at den bærer finsk flag. Et tredje bud, der også ses i flere kilder er, at coasteren fører flag fra Ålandsøerne.

Koøjet har set Amalo, og gåden løses ikke af en påmalet hjemhavn, som international søfarts-jura ellers påbyder.

For Korsør havn er problemet, at den hjemløse coaster skylder havnepenge. Mads Timmermann vil ikke ind på det aktuelle beløb.

Tidligere på året bekræftede havnedirektør Jimmi Jørgensen dog i avisen Sjællandske, at det var omkring 50.000 kr.

- Vi har kontakt med ejeren. Han lover, at han betaler det, han kan og kommer hertil, når det er muligt, siger Mads Timmermann, der fører tilsyn med skibets fortøjning.

Amalo er bygget i Tyskland i 1938, er senere forlænget og forhøjet og har tidligere heddet Gorch Fock, Cepheus, Orpheus og Ann-Christine.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hjemmebagt fynsk brunsviger-blues

Annonce