Annonce
Langeland

Museumsinspektør om udsigt til store renoveringer: - Det var da helt vildt

Langelands Museums magasin er utæt, og det kan ikke blive ved med at gå godt. Så museumsinspektør Peer Henrik Hansen er glad for meldingen om, at museet er havnet øverst på liste over de projekter, som skal prioriteres i 2020. Foto: Finn Eriksen
Peer Henrik Hansen, der er museumsinspektør på Langelands Museum, er stærkt begejstret for, at alt nu tyder på, at museet og ikke mindst dets magasin får en overhaling. Den har været tiltrængt i årevis.

Rudkøbing: - Det var da helt vildt.

Sådan lyder det, da vi overbringer Langelands Museums inspektør, Peer Henrik Hansen, nyheden om, at politikerne i Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget har sat museet øverst på en liste over anlægsprojekter, som skal laves i 2020.

Dermed tyder alt på, at museets bygninger i Østergade i Rudkøbing allerede i år vil få en renovering af de større - vinduer, døre og tag er dårlige - og at også den omkring 600 kvadratmeter store træbygning på Jens Winthers Vej vil få en overhaling. Som ifølge Peer Henrik Hansen bestemt er tiltrængt.

Annonce

Historiske genstande i fare

Træbygningen fungerer som magasin for effekter, som ikke er udstillet.

- Den indeholder over 100.000 kulturhistoriske genstande, som er indsamlet på Langeland, og der er alt lige fra flintesten over malerier til flere hundrede år gamle, langelandske møbler. Alt, hvad der kan fortælle noget om vores fortid, siger Peer Henrik Hansen.

Den slags er værd at passe på - men faktisk har det været så som så med det.

Problemet er, at da træbygningen blev opført i 1986, var kravene til isolering ikke de samme som i dag.

- Man skal kunne klimastyre, altså holde styr på temperatur og opvarmning, for ellers giver man adgang til skadedyr og råd og så videre, siger Peer Henrik Hansen.

Et anlæg, der kan den slags, råder museet også over, men problemet er, at anlægget banker løs, uden at der af dén grund kontrol over klimaet i bygningen.

Sidste år blev sagen undersøgt, og konklusionen var, at væggene er utætte.

Og ifølge Peer Henrik Hansen vil det få konsekvenser på et tidspunkt.

- Sådan nogle skader sker over tid, men når de så først er sket, er det uopretteligt. Så har vi mistet genstandene, og sådan noget som papir, stof og gamle plastmaterialer er meget påvirkelige. Så vi har et stort behov for at få gjort noget ved det, siger Peer Henrik Hansen.

Stål i stedet for træ

Han fortæller også, at nogle håndværkere har skitseret en løsning.

Kort fortalt indebærer den, at den udvendige træbeklædning skal pilles af, hvorefter der skal indsættes en membran og isolering - og så skal træbeklædningen erstattes af stålprofiler.

Prisen er i omegnen af en halv million kroner, og de penge er ikke bare givet godt ud, fordi de kulturhistoriske genstande vil blive sikret, mener Peer Henrik Hansen.

- Vi bruger en hel masse strøm på at holde klimaanlægget kørende, uden at vi kan klimastyre af den grund. Så at der bliver gjort noget, ligger fint i tråd med bevidstheden omkring bæredygtighed og klima og så videre, for vi vil gerne nedsætte vores forbrug af strøm. Og det gør man altså ikke ved at brænde en masse penge af på at affugte hele Jens Winthers Vej, siger museuminspektøren, som altså er glad for politikernes beslutning.

- Det er en god nyhed, det må man sige, lyder det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce