Annonce
Langeland

Museum på Langeland i efterlysning: Viden om og genstande fra dramatisk stranding af flydedok med franske og sovjetiske krigsfanger

På vej på land efter, at flydedokken er strandet. Arkivfoto: Langeland Museum
Langeland Museum og Skovsgaard Gods vil lave to udstillinger om flydedok, der strandede på Påø.

PÅØ: Det er i år 75 år siden, at Anden Verdenskrig sluttede. Det markeres på mange forskellige måder, også her på øen, hvor Langeland Museum og Skovsgaard Gods vil sætte fokus på den flydedok, der strandede på Langeland den 4. maj 1945 med cirka 1400 franske og sovjetiske krigsfanger ombord

Under stor dramatik blev fangerne reddet i land, og de tyske vagter flygtede blot for senere at erfare, at Tyskland kapitulerede. De krigsfanger, der overlevede, blev interneret på Langeland og var her sommeren over, og de satte deres præg på øen, skriver Langeland Museum i en pressemeddelelse.

Hvis nogle skulle ligge inde med historier om de franske og sovjetiske flygtninge fra Påø eller have nogle af deres genstande eller de husflidsting, som de lavede, mens de opholdt sig på Langeland, vil museet gerne høre nærmere.

Denne fortælling planlægger Langelands Museum at lave to udstillinger om, og de vil kunne ses på Langelands Museum i Rudkøbing og på Skovsgaard Gods.

Annonce
Russiske og franske krigsfanger på stranden efter redningen. Arkivfoto: Langeland Museum

Øjenvidner

Det materiale, Langeland Museum meget gerne vil have adgang til, kan være breve, beretninger, billeder og forskellige genstande. Og det har særlig interesse, hvis nogen skulle ligge inde med genstande, gaver, breve eller andet, der har tilknytning til de franske fanger. For de sovjetiske fangers vedkommende er det især breve, beretninger eller artikler, der viser, at der har været kontakt til fangerne efter hjemsendelsen.

- Vi er meget interesseret i både at få personlige beretninger og genstande, som krigsfangerne har efterladt sig, nævner Peter Krogsted Nielsen, som er projektleder på udstillingerne, i pressemeddelelsen.

Museet er også meget interesseret i at høre fra eventuelle øjenvidner til hændelserne 4.-5. maj 1945 eller til fangernes ophold på øen. Museet tager desuden gerne imod aflagt dagligt herretøj fra 1940erne til brug i udstillingerne. Den ene udstilling vil være at finde i hovedbygningen på Danmarks Naturfonds ejendom Skovsgaard og vil fokusere på de franske fanger og deres skæbne. De var i en periode indkvarteret på Skovsgaard og senere andre steder på Sydlangeland.

Den anden bliver etableret i museets lokaler på Jens Winthers Vej i Rudkøbing, hvor hovedvægten vil være på de sovjetiske fanger, deres indkvartering i Rudkøbing, mødet med langelænderne og deres hjemsendelse. Udstillingerne vises i maj. De nærmere datoer følger senere, oplyses det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Sydfynske trafikprojekter på dagsordenen nu

Coronakrisen har sat meget i stå og i de seneste uger har vi i Folketinget brugt mange kræfter på adskillige hjælpepakker til mange forskellige sektorer for at hjælpe Danmark så skånsomt som muligt gennem krisen. Nu er tiden kommet til også igen at se fremad. Væksten er ikke alene gået i stå, den er også slået tilbage. Derfor er det vigtigt, at vi fra statens side hurtigt får gang i nye projekter, der kan skabe og understøtte ny vækst, beskæftigelse og udvikling. I Venstre har vi nu meldt ud og opfordret til forhandlinger om igangsættelse af infrastruktur- og trafikprojekter. Det sydfynske trafikprojekt ”Fra Omvej til Genvej” skal på dagsordenen i Folketinget nu og sammen med Lolland/Falster dermed skabe hurtigere trafikkorridor fra Sydfyn til Femernforbindelsen, som forventes at komme om nogle år. Her på den sydfynske side handler det om en ny omfartsvej på Tåsinge, og på Lolland-siden om en fremskudt færgehavn. Projektet vil give øget og hurtigere fremkommelighed. På den måde vil projektet medvirke til at gøre Svendborg, Langeland og hele det sydfynske område attraktivt at investere i som virksomhed og samtidig styrke bosætningen. Allerede i disse år inden Femernforbindelsen er etableret, mærker man tydeligt, at trafikmængden øges hen over Tåsinge og Langeland. Derfor skal dette vigtige trafikprojekt på dagsordenen nu. Samtidig udestår der også investeringer i at færdiggøre investeringer i støjskærme fra Svendborgmotorvejen og et stykke frem mod Svendborgsund. En del er lavet. Det resterende bør sættes i gang nu. Og det er ligetil at gå i gang med nu. Helt oplagt er det naturligvis også nu at få sat gang i cykelstiprojektet fra Ollerup til Svendborg. Nu har staten chancen for at gå foran og give et projektet et godt startskud. Lad os komme i gang. Kære regering. Sæt infrastrukturplan på dagsordenen nu, og indkald til forhandlinger. Sæt disse sydfynske trafikprojekter på planen. Der er behov for det.

Erhverv

Butikkerne lider: Men loyale kunder i lokalsamfund kan gøre livet lettere efter krisen

Annonce