Annonce
Svendborg

Mundbind eller ej? Viktorija er fritaget, men savner forståelse

Viktorija Hansen på Svendborg Station, uden mundbind. Foto: Michael Danekilde Olsen
Mundbind er obligatorisk flere steder, men nogle mennesker er fritaget. Viktorija Hansen er en af dem. På grund af astma kan hun undlade at bære mundbind. Til gengæld skal hun udstå andres fordømmelse.

Svendborg: Du kender det sikkert godt selv. Du kører med tog eller bus, og i den situation er det som bekendt påbudt, at man skal bære mundbind. Alligevel sidder der en, måske flere passagerer, som ikke har det på.

Du tænker måske: Hvad bilder han/hun sig ind? Eller måske: Hvis jeg skal, skal de andre også. Men tænker du nogensinde: Gad vide, om vedkommende har et handicap eller en anden legitim årsag til ikke at have mundbind på?

For der er nemlig anerkendte sygdomme, handicap og andre årsager, som kan fritage borgere fra at bære mundbind i offentlig transport. Astma er en af dem, og det er grunden til, at Viktorija Hansen fra Svendborg ikke behøver at bære mundbind.

Annonce

- Problemet med mundbind for mig, er, at jeg får enormt svært ved at trække vejret. Ikke bare som i, at det kræver mere eller er tungere at hive luften ind. Det er en decideret fornemmelse af kvælning, jeg oplever. Jeg har heller aldrig kunnet sove med dynen over hovedet for at sammenligne, så det er ikke noget nyt, forklarer Viktorija Hansen.

Mistænkeliggjort

Indtil for nylig arbejdede Viktorija Hansen i Vejle. Det betød en lang transporttid hver dag til og fra arbejde og derfor en lang periode, hvor hun skulle mentalt forberede sig på at forsvare eller som minimum forklare sig selv.

- Jeg oplevede en følelse af angst ved at skulle med offentlig transport. Ville der være onde øjne fra medpassagerer eller ville en kontrollør krydsforhøre mig? Jeg havde jo læst om ubehagelige konfrontationer og har også haft et par stykker af dem selv. Problemet er, at der egentlig ikke er nogen rigtig måde at bevise, at man er fritaget fra mundbind.

- Jeg plejer at lægge min inhalator frem på bordet eller sædet ved siden af mig. Det er jo det eneste bevis, som jeg har på, at jeg ikke behøver bære mundbind. Det er også nok i de fleste tilfælde, men der har været en kontrollør på Svendborgbanen, som to gange begyndte at afkræve mig en lægeerklæring. Det var den samme begge gange, og jeg klagede også over det. Siden er der ikke sket noget, men folk nedstirrer stadig en. Det er enormt ubehageligt at blive mistænkeliggjort på den måde, siger Viktorija Hansen.


Jeg oplevede en følelse af angst ved at skulle med offentlig transport. Ville der være onde øjne fra medpassagerer eller ville en kontrollør krydsforhøre mig?

Viktorija Hansen


Annonce

Intet dokumentationskrav

Transportministeriet har ellers meldt ud, at der ikke er dokumentationskrav for de, der er fritaget for mundbind. Kontrollørerne må altså slet ikke bede om hverken lægeerklæring eller anden form for bevis på, at en passager ikke behøver at bære mundbind. Det bekræfter Martin Hein, der er pressechef i Transportministeriet.

- Det er ikke et krav, at man skal bevise sin årsag til at være fritaget for mundbind. Vi har valgt at gøre det på den måde, at vi stoler på borgerne. Så hvis de siger, at de ikke kan have det på af den ene eller anden årsag, så skal kontrollørerne sådan set tage dem på ordet, siger Martin Hein.

Oplevelserne, som Viktorija Hansen har haft, burde altså være helt unødvendige. Alligevel har hun i to tilfælde prøvet at blive afkrævet en forklaring og lægeerklæring af den samme kontrollør. Hos DSB erkender man, at retningslinjerne måske skulle have været bedre defineret. Men det korte af det lange er, at en kontrollør, som møder en person uden mundbind, skal tage dem på ordet.

Annonce

Kom og spørg

Bortset fra de to episoder med en kontrollør er det mest skulende blikke og i nogle tilfælde kommentarer fra andre passagerer, som Viktorija Hansen oplever. Hun forstår godt, at man kan bide mærke i det manglende mundbind, men frem for onde øjne eller spidse bemærkninger har Viktorija Hansen et andet forslag til de, der undrer sig.

- Kom hen og spørg. Simpelthen. Det er desværre et fåtal, men jeg har prøvet, at nogle kom hen og spurgte, om jeg havde glemt mundbind eller om der var en grund til, at jeg ikke havde et på. Det er en meget bedre måde at håndtere det på, og jeg oplevede det mere som en bekymring, der i lige så høj grad handlede om mig, som om dem selv.

- Så helt overordnet, om det er i tog eller bus, på restaurant eller hvor man nu end skal bære mundbind, hvis det undrer dig, så tag kontakt til vedkommende. Det nytter i hvert fald ikke noget at udskamme folk, hverken med øjne eller ord.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Kultursammenstød mellem København og Svendborg: Radio Diablo på vej ud af Radio Loud

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Store mængder af mønter, skibsnagler og våben fra vikingetiden fundet på Ærø: - Det er helt exceptionelt!

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis: Der skal mere lys over Holmegaard-sagen - og det kommer der nu

Sport

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Sport

Gammel mesterklub prøver igen: B1909 hiver eks-divisionsspiller ind i manegen - Svendborg-Oure vandt topkamp

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Klumme: Du skal elske rengøringspersonalet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Svendborg

Imam fra Svendborg ønsker sharialov og islamisk stat: Borgmester Bo Hansen fordømmer hans udtalelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Gigantisk solcellepark er på vej: Kan producere grøn strøm til 31.000 husstande

Kultur

Publikum bar berørt stjerne: MØ’s eneste koncert i 2021 bød på nyt verdenshit og ”Fisse i dit fjæs”

Annonce