Annonce
Fyn

Mountainbikes på stierne er helt OK: Men hvad er en sti?

Mountainbikere må gerne færdes på stier, men de skal holde sig fra markerne - selvom de er terrængående. Arkivfoto: Morten Stricker
Hvor må motionscyklisterne færdes? spørger en læser efter at have læst om en frustreret jordejer ved Martofte, der gav en opsang til mountainbikere. Svaret er ikke helt ukompliceret.

Nordøstfyn: John Edis i Martofte blev forleden så træt af mountainbikere, der kører på hans marker i stedet for at holde sig på stierne, at han lavede et opråb på Facebook.

Det er ikke ude i plovfugerne, der bliver cyklet, men på to spor han har slået på sine græsmarker.

Det er måske det, der har givet anledning til, at nogle har opfattet det som stier. Det er der i hvert fald en, der gør John Edis opmærksom på i kommentarsporet. Han opfordres derfor til at sætte skilte op, der markerer, at de to spor er private.

Annonce

En læser, René Andersen, er også blevet forvirret:

- Jeg cykler jævnligt på Hindsholm, og jeg vil jo gerne opføre mig ordentligt. Men hvad må vi, og hvornår må en landmand sætte et "privat"-skilt op, spørger han.

Der har været lidt tvivl blandt læsere om, hvor de må køre ved John Edis' ejendom. Man må gerne køre på Søvej, men ikke på de to spor, som han har slået ved sin ejendom. Grafik: Leif Nørmark

På kommunen bemærker Lars Bertelsen i vejafdelingen, at der let kan opstå misforståelser om, hvor mountainbikere og andre må færdes, for det er ikke helt nemt stof.

Menneskeskabte færdselsbaner

Det er sådan set nemt nok at forstå, at alle som udgangspunkt må færdes på veje og stier i det åbne land - men bestemt ikke på markerne. Det er imidlertid ikke i lovgivningen defineret, hvad udtrykket veje og stier dækker over. Så en og anden kunne måske have tolket de to klippede spor som stier.

Jeg cykler jævnligt på Hindsholm, og jeg vil jo gerne opføre mig ordentligt. Men hvad må vi, og hvornår må en landmand sætte et "privat"-skilt op.

René Andersen

Miljøministeriet har imidlertid lavet en guide, der hjælper godt på vej. Heri lyder definitionen på veje og stier: permanente, menneskeskabte færdselsbaner. Og at blandt andet brandbælter, dyreveksler, indkørsler til gårdspladser, markskel og den slags ikke er omfattet af begrebet veje og stier. Noget som veje og stier i skove og frugtplantager heller ikke er.

- Men når det så er på plads, så kommer alle undtagelserne, som man skal tolke i hvert enkelt tilfælde. Ud over naturbeskyttelseslovens §26, der giver adgang til stier og veje i det åbne land, er der også blandt andet lov om private fællesstier at tage højde for, siger Lars Bertelsen.

Ejerne af de offentligt tilgængelige veje og stier kan også nedlægge forbud mod færdsel, hvis de har nogle meget gode grunde. Det skal i så fald markeres med skilte.

Men det skal være meget gode grunde, og hvis nogen klager over skiltet, er det op til kommunen at vurdere, om grunden er god nok. De gode grunde skal enten bunde i, at cykler og fodgængere er til gene for erhvervsmæssig udnyttelse, at det generer privatlivets fred, eller at der er behov for at beskytte plante- og dyrelivet.

Annonce
Langeland For abonnenter

DF-kandidat tabte lodtrækning: Meldte hele familien ud af partiet

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Efter et halvt år på markedet: Italiensk specialbutik er solgt til kokkepar, der tilbringer alle somre i støvlelandet

Ærø For abonnenter

Tidligere HF-søfartsstuderende taler ud om druk- og narkokultur: - Det ville vi ikke udsætte vores børn for

Langeland

Vigepligtsuheld i kryds: Person kørt til OUH

Ærø

To skoler gennemsøgt i stor narkosag: Mistanke om salg over Snapchat

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flere og flere biler øger presset: Hvor længe skal vi vente på omfartsvejen?

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Langeland

Debat: Er det ikke ved at være på tide, at Langeland Kommune kaster håndklædet i ringen?

Svendborg

Video: Store flammer har brændt bygning helt ned - vej spærret af kraftig brand

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Faaborg-Midtfyn

Ny trend: Faaborg-ejendomme bliver solgt til yngre og erhvervsaktive

Navne For abonnenter

Klar tale: Eva Kristina Mikkelsen fortæller skarpt og skrapt

Sport

Kaptajn Enevold og kaninerne er klar til kamp trods længere kamppause: - Vi må ikke undervurdere Næstveds styrke

Annonce