Annonce
Navne

Morten efter flere svære depressioner: - Jeg troede, det var slut, da jeg blev rask. Men det var det ikke

Morten Gaustad har bearbejdet senfølgerne af en svær depression gennem sin nye fotobog "Efterladt". Foto: Peter Becher Damkjær
Forfatter og fotograf Morten Gaustad tackler med sine nye fotobog "Efterladt" efterdønningerne af en svær depression. Det gør han ved at vise skønheden i forfaldet.

Rudkøbing: - Jeg troede, at da jeg var blevet rask, var det slut. Men det var det slet ikke.

Morten Gaustad sidder ved spiseboret i familens hus i Rudkøbing. Foran ham ligger det første prøvetryk af fotobogen "Efterladt", som han netop har lagt sidste hånd på. Bogen rummer en lang række fotografier, som Morten Gaustad har taget af efterladte steder rundt om på Langeland, og den er på en måde det håndgribelige bevis på, at det ikke var slut.

Det, der ikke havde sagt endelig farvel til Morten Gaustad, var efterdønningerne af en række svære depressioner, han gennem en årrække havde lidt af.

Annonce

- Det startede egentlig med mig selv og denne her udgivelse, fortæller Morten Gaustad og peger på en mindre bog, der ligger ved siden af prøvetrykket af "Efterladt".


I og for sig har det ikke noget med Langeland eller gamle huse at gøre, men det handler om, hvordan jeg har det. På en eller anden måde handlede det om at finde et fysisk udtryk, hvor jeg også kunne finde mig selv i.

Morten Gaustad


Det er hans egen bog "En lille bog om dysser og depression" fra 2018.

- Den er lavet i min begejstring dengang over at være rask og være tilbage, mens den nye er lavet i erkendelse af, at så enkelt var det ikke, fortæller han.

- Det, der skete, var, at jeg arbejdede en periode, men så kom det tilbage. Ikke kun som depression, men også som et tab af min koncentrationsevne.

Efterladt/forladt

50-årige Morten Gaustad fortæller, at hvor den første bog måske havde et mere positivt afsæt, da den blev til på en tro på, at "det var det", og at depressionen nu lå bag ham, er den nye og formatmæssigt væsentligt større bog et noget andet dyr.

- Den nye er en lidt tristere fortælling. Tiden går lidt i står, og der er ingen oplagt fremadskridende fortælling i den, fortæller han, mens han tænker sig om, og vejer hvert et ord.

Morten Gaustad understreger, at "Efterladt" ikke er en bog om Langeland, men mere en bog om ham selv.

- Når jeg ser på billederne, er der jo meget tomhed og stilhed i dem. Men der er jo stille og fint på Langeland og fredeligt. Og det er ikke skidt. Der er jo også en ro, og jeg spændt på, om læserne ser stilhed og ro eller tomhed. Der er jo ingen mennesker på billederne. Der er ingen handling i det hele taget, men der er mønstre, og der oplevelser af huse, man ser udefra og bagefter indefra, fortæller han og fortsætter:

- Jeg har jo kaldt den "Efterladt" i stedet for "Forladt". Der er en nuanceforskel, som jeg synes er vigtig. Forladt er mere handlingen, hvor nogen rejser væk, mens efterladt mere handler om det, der er tilbage.

På væggen bag Morten Gaustad hænger et par af bogens billeder i stort format.

- Billederne er blevet taget relativt usystematisk over det seneste halvandet år. Det er steder, jeg har set fra vejen, når jeg er kørt forbi, så det er ikke, fordi jeg som sådan har været ude på noget stort projekt, fortæller Morten Gaustad, mens han vender sig rundt mod en bunke bøger og trækker en bog ud.

Ved at køre Langeland rundt er Morten Gaustad faldet over steder, som mennesker har forladt og som i dag står ubeboede, men ikke altid tomme hen. Foto: Morten Gaustad

Det er Jan Elhøjs og Morten Kirkhoffs "De forladte danske hjem", hvor de to har fotodokumenteret mennesketomme, forladte huse, hvor møbler og andet indbo stadig står forfaldent og forfaldende hen.

-Det her er mere dokumentation, mens min bog mere er ... stemninger.

- I og for sig har det ikke noget med Langeland eller gamle huse at gøre, men det handler om, hvordan jeg har det. På en eller anden måde handlede det om at finde et fysisk udtryk, hvor jeg også kunne finde mig selv i. Det har aldrig været et projekt. Det var først her til vinter, vi snakkede om, at det kunne blive til en fotobog, fortæller Morten Gaustad.

Annonce

Ikke en bog om Langeland

Morten Gaustad er ikke i tvivl om, at arbejdet med billeerne og bogen har hjulpet ham.

- Det var godt at være ude og tage billederne. Selve handlingen og det at komme ud og få nogle indtryk, og så har de sidste to-tre måneders proces været klargørende for mig. Det er blevet klarere for mig, at man ikke er færdig, selv nå man tror, man er igennem det.

Det er ikke mere end en håndfuld år siden, at Politikens Janus Engel fik ørerne i den langelandske maskine for et fotoessay om øen, der ikke helt afspejlede langelændernes selvbillede, og Morten Gaustad er godt klar over, at en fotobog som hans, der viser et forfald, kan kalde på følelserne.

- Det er også derfor, jeg siger, at den ikke handler om Langeland. Det handler ikke om at vise frem, hvordan der ser ud herovre. Jeg ved godt, der er nogen, der synes, man skal tale øen op, og det er fint. Det var også det, jeg gjorde med min første bog, siger Morten Gaustad.

"Efterladt" udkommer i begyndelsen af juni, men Morten Gaustads billeder kan allerede nu ses i Galleri no. 44 i Rudkøbing.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce