Annonce
Danmark

Moderna eller Pfizer: Hvem bestemmer, hvilken vaccine du skal stikkes med?

Peger pilen på en vaccine fra Moderna eller en fra Pfizer? Det ved man allerede, inden man møder op til vaccination, men hvordan afgøres det, om man tilbydes den ene eller den anden. Foto: Jens Thaysen
Flere læsere undrer sig over, hvorfor lige netop de er blevet tilbudt den ene eller den anden vaccine mod covid. Er der en bagvedliggende plan, eller er det tilfældet, der råder? Sundhedsstyrelsen har samtidig besluttet at skubbe anden vaccination nogle uger for at få flere vaccineret.

Opdateret: Artiklens næstsidste afsnit er ændret, idet Sundhedsstyrelsen har korrigeret tidligere offentliggjorte oplysninger om vaccineindsatsen.

AARHUS: To jævnaldrende kvinder undrer sig; den ene skal vaccineres med en vaccine fra  Moderna, mens den anden skal lægge skulder til en fra Pfizer/Biontech.

Og hvorfor egentligt det? Hvorfor får de ikke den samme vaccine? Og hvem har bestemt, hvem der får den ene, og hvem der får den anden?

Annonce

- Hver gang, vi får en vaccineleverance, følger der nogle retningslinjer med fra Sundhedsstyrelsen om hvilke alders- og patientgrupper, der skal have Moderna og hvilke, der skal have Pfizer - selv om vaccinerne burde være lige gode, forklarer Ole Thomsen, der er direktør i Region Midtjylland.

Indtil nu har regionen fordelt Moderna ud til samtlige vaccinationscentre.

- Det var for at alle skulle have erfaring med brug af Moderna, som vi troede, der ville komme mange af. Men nu ser det ud til, at det ikke sker lige foreløbigt. Derfor overvejer vi, om det fremover er færre vaccinationscentre, der skal håndtere Moderna, siger han.

Tilfældet råder

De enkelte vaccinationscentre får tildelt et bestemt antal vacciner af det ene eller andet mærke, og ud fra antallet af vacciner bliver der lagt vaccinationstider ud til borgerne. Når det sker, så besluttes det samtidig, hvilken vaccination man skal have.

- Når borgerne får en indkaldelse i deres E-boks, er det bestemt, hvem der skal have Moderna, og hvem der skal have Pfizer. Så når man booker tiden, kan man se hvilken vaccine, man er tildelt, siger han.

Hvilke kriterier benytter vaccinationscentrene, når de skal beslutte, om man skal have den ene eller den anden vaccine?

- I sidste omgang har der været Moderna til halvdelen af en årgang - men ellers tror jeg, der har været tilfældigt, hvem der får hvilken vaccine, siger Ole Thomsen.

Annonce

Geografisk opdeling

Når regionen fremover tildeler Moderna til færre centre, vil det ikke længere være tilfældigt, hvilken vaccine man bliver tilbudt.

- Når det kun er et eller to centre, der skal vaccinere med Moderna, bliver det muligt lave en geografisk opdeling, så det er borgere i et bestemt område, der får en invitation til Moderna, siger han.

Så svaret på spørgsmålet om, hvem der bestemmer, hvilken vaccine, man får, må altså være; det er helt tilfældigt. Og at det fremover i højere grad afgøres af, hvor man tilfældigvis bor.

Annonce

Andet stik udsat

Sundhedsstyrelsen har besluttet at forlænge perioden mellem første og anden vaccination med vaccinerne fra Pfizer og Moderna.

Fremover vil man blive tilbudt det andet stik en-to uger senere end hidtil.

"Det er lige så godt for den enkelte og har den fordel, at vi kan strække doserne længere, og at vi hurtigere kan få flere førstegangsvaccineret og dermed øge immuniteten i befolkningen," skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Og det går faktisk fremad med vaccinationerne. Den første million danskere er blevet vaccineret. Og Sundhedsstyrelsen regner med, at gruppe 9 i Region Midtjylland - personer på 65-74 år - modtager en invitation til at blive vaccineret senest i løbet af Uge 17.

- Det er en virkelig glædelig nyhed. Jeg er glad for, at vi er kommet så godt i gang med at vaccinere alle i aldersgrupperne over 65 år, og at vi dermed tager et stort og vigtigt skridt i vaccinationsindsatsen, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Beboere på småøerne får en forlomme i vaccinationskøen

Annonce