Annonce
Rejser

Miraklernes tid er - måske - ikke forbi i Vilnius

Et af Vilnius’ ældste kvarterer er Užupis, som beboet af kunstnere og intellektuelle erklærede sig som selvstændig republik i 1995. Her er plads til både overtro og ingen tro. Foto: Judith Betak
Der er mirakler i luften i Litauens hovedstad - og underfundig humor. Der er nemlig flere steder i byen, hvor man kan sikre sig lidt lykke og held i fremtiden. Disse steder i Vilnius og magiske steder i resten af landet har turistmyndighederne nu samlet på et nyt kort.

Stebukla - det betyder mirakel på litauisk, og det ord danner bogstaverne i cirklen på flisen, der ligger på pladsen foran Vilnius’ smukke hvide domkirke i den gamle bydel.

Gitenis Umbrasas, som er kunstneren bag mirakelflisen, tænkte ganske vist på et helt andet mirakel end det, flisen nu er kendt for, da han fremstillede den. Flisen ligger nemlig der, hvor verdens længste menneskekæde endte.

Da Berlinmuren faldt, og der var perestrojka over Moskva, kæmpede de baltiske lande for selvstændighed og løsrivelse fra Sovjetunionen. En af de største og mest fredelige demonstrationer fandt sted 23. august 1989, da to millioner estere, letter og litauere tog hinanden i hånden for frihed og dannede en kæde fra Tallinn i Estland til Riga i Letland og videre derfra til Vilnius i Litauen, hvor kæden endte på Domkirkepladsen ved det runde klokketårn. De baltiske lande blev selvstændige i 1991, Litauen som det første 11. marts.

Den velnærede kat spankulerer på et stakit foran en juvelforretning i Užupis-kvarteret. ”Gnid dens øre, og du har ikke mere at frygte,” hedder det. Foto: Go Vilnius

Det er 20 år siden nu, og da overtroen aldrig er langt væk i Litauen, kendes flisen nu mere for at have magiske kræfter. Det er blevet folketro, at flisen kan opfylde ønsker. Man skal bare stå på den og sende sit ønske af sted. Nogle mener dog, at man er tættere på den mirakuløse opfyldelse, hvis man på flisen drejer tre gange rundt om sig selv, endelig i urets retning, og afslutter med at hoppe op og ned.

Annonce

Kort med magiske steder

Mirakelflisen er bare et af mange mirakuløse steder i Litauen. Her har turistmyndighederne netop udsendt et kort over et halvt hundrede magiske steder rundtom i hele landet. Både i naturen, som Lino Verdenė-kilderne i Švenčionys, og i specielle ting og især skulpturer.

I hovedstaden er der hele tre steder, hvor man kan hjælpe sit held lidt på vej. Ud over mirakelflisen er der en kat og en tyk mave.

Maven er ikke langt fra mirakelflisen, bare nogle hundrede meter ned ad Gedimino prospektas til Hotel Novotel, hvor der på en ydervæg hænger et relief af en 40 centimeter tyk mave i blankgnedet bronze. Her har det fra begyndelsen været kunstneren Romas Kvintas’ mening, at det handler om magi, og at man skal gnide på maven for held i pengesager og forretning.

Det magiske kort

Kortet The Magial Map of Lithuania med de 50 magiske steder er fremstillet af Lithuania Travel, som er landets officielle turistorganisation under økonomiministeriet.
Læs mere på www.lithuania.travel.

Maven bygger på en legende, som fortæller, at der engang boede en fattig familie med en par børn i byen. Trods børnenes baggrund endte de som henholdsvis velhavende købmand og dygtig juveler. Moderen forklarede, at hun hver morgen havde gnedet maven på den søn, der var blevet købmand, og hænderne på håndværkeren. ”Hvad du gnider, det gror,” sagde hun.

Annonce

En magisk kat

Byens sidste magiske sted ligger længere væk. Faktisk skal man til et andet land. Det mener i hvert fald beboerne i Užupis-kvarteret, som i 1995 erklærede den gamle bydel, hvor især kunstnere havde slået sig ned, for en selvstændig republik. Englerepublikken kaldes den ofte efter den skytsengel, som står på en søjle midt i kvarteret ved Vilnia-floden.

Stebukla - det ord danner bogstaverne i flisen. Mirakel betyder det, og der var, hvad der skete på pladsen for 20 år siden. I dag tror mange, at flisen kan udrette mirakler. Foto: Go Vilnius

Užupis har egen præsident og ministre og egen grundlov med 41 paragraffer, som ikke handler om, hvad man skal eller ikke må, men hvad man har ret til. Som for eksempel: ”Alle har ret til varmt vand, opvarmning om vinteren og et tækket tag.” ”Alle har ret til at dø, men det er ikke en pligt.” ”Alle har ret til at lave fejl.” Og: "En hund har ret til at være en hund.”

Den paragraf, som har inspireret kunstneren Jonas Geltis til bronze-skulpturen, som spankulerer på et stakit uden for juvelerbutikken v20 på Polocko-gaden i Užupis, siger: ”En kat er ikke forpligtiget til at elske sin ejer, men den må hjælpe, når det er nødvendigt.”

Geltis skulptur med det underfundige smil er nok verdens eneste kat med ørering. Den indbyder til, at man gnider den på ørerne - ”Rub my ear and gone is the fear” - og væk er alle ens bekymringer.

Det er ren magi.

Lige i nærheden

Der er andre besynderlige skulpturer i Vilnius. Sydøst for katedralen på K. Kalinausko-gaden ligger en lille plads, som kaldes Zappa-pladsen, fordi en buste af den amerikanske rockmusiker Frank Zappa er placeret dér.

Frank Zappa har ikke litauiske rødder. Han har end ikke sat sine ben i Litauen. Men for de unge blev han under sovjetstyret et symbol på ”alt det forbudte” på den anden side.

Da Frank Zappa døde i 1993, besluttede en gruppe kunstnere og intellektuelle at hædre ham for den betydning, han intetanende havde haft i Litauen. Busten blev sat op i 1995, og siden har pladsen heddet Zappa Square.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Endelig sammen igen: Skål!

Annonce