Annonce
Erhverv

Minkvirksomheder i uvished: Ingen ved hvornår erstatningen kommer - eller hvor stor den bliver

Jens Jørgen Madsen føler sig bundet til bygninger og banklån, og ved ikke hvornår han kan få erstatning for sit faldne mink-imperium. Foto. Birgitte Carol Heiberg
For et halvt år siden bad Mette Frederiksen (S) ladets minkavlere om at slå hver eneste mink ihjel, grundet frygten for en corona-mutation. Siden da har minkvirksomhederne været låst til bygninger og banklån, indtil erstatningen kommer. Og det kan tage lang tid.

Odense: Lige bag Allerup Gamle Have, få kilometer fra Odenses centrum, lå Jens Jørgen Madsens minkfarm. Eller rettere, den ligger der endnu.

Minkavlerne er nemlig stadig låst fast til de tomme bygninger, som en gang har symboliseret et levebrød og en stolthed for 1200 danske familievirksomheder. Men i efteråret var det, da hele minkerhvervet blev lukket ned som følge af coronapandemien.

Om det var i orden at lukke minkerhvervet, må man selv danne sig en mening om.

Annonce

Jens Jørgen Madsen har naturligvis sin og er stadig i dag bedrøvet over det,  han selv beskriver som "en forhastet beslutning".

Til gengæld har han meget respekt for det arbejde, som ministerier og embedsmænd siden har lavet, for at finde frem til erstatninger for minkerhvervet og leverandører til det.

Det er nu næsten et halvt år siden minkerhvervet blev nedlagt på rekordtid. Foto: Peter Krogh Frausing

Men det kommer til at tage lang tid. Måske flere år før Jens Jørgen Madsens og kollegaerne får deres erstatning. Nogen får den måske slet ikke. For det er stadig uklart, hvordan erhverv, der har været leverandører til minkerhvervet, bliver kompenseret. Det skal en bekendtgørelse som kommer inden sommerferien afklare.

Et tilsvarende kompliceret regnestykke, hvor 1200 virksomheder skal eksproprieres, eksisterer nemlig ikke i dansk historie.

Faktisk findes der knap nogle modeller for at ekspropriere virksomheder. Normalt er det ejendomme, som skal vurderes, før de for eksempel jævnes med jorden til fordel for en motorvej.

En virksomhed af dimensioner

Og selvom det ikke er en motorvej, som skal anlægges hen over Jens Jørgen Madsens mink-imperie, kan det alligevel godt ske, at han føler sig kørt over af en lastbil med motorvejs-hastighed.

Han er nemlig ikke blot minkavler, men også medejer af virksomheden Hedensted Gruppen, som er den største producent af maskiner til minkerhvervet.

Før beskæftigede virksomheden 150 medarbejdere. Nu er der kun ganske få tilbage.

- Jeg står i en vanvittig situation, hvor virksomheden skal holdes åben, for at den kan blive taget i betragtning til at blive eksproprieret. Jeg ved ikke, om kommissionen kommer i år, næste år eller om to år.

- Dermed er jeg tvunget til at holde åbent og det koster mig 500.000 kroner om måneden. Om vi i det hele taget får en fair erstatning, og hvorvidt omkostningerne ved at holde åbent bliver erstattet, er der endnu ikke taget stilling til, fortæller Jens Jørgen Madsen.

Jens Jørgen Madsen, som er minkavler og producent af minkudstyr, ved endnu ikke, hvor meget erstatning han kan få, eller hvornår den kommer. Foto. Birgitte Carol Heiberg

Selvom hans situation synes ekstrem, da han både har minkavl og maskinfabrik, er der alligevel mange som står "bundet på hænder og fødder", som han selv beskriver det.

- Psykologerne har virkelig haft travlt. Det er vildt, hvad det gør ved mennesker først at få frataget deres virksomhed og bagefter blive efterladt i et tomrum, hvor man ikke kan komme videre, før en erstatning er faldet på plads. Ingen ved, hvor meget de får, og ingen ved hvornår.

Annonce

Afreagerer ved at handle

For Jens Jørgen Madsens vedkommende ville han "eksplodere af frustration, hvis han ikke havde fingrene med i maskinrummet", som han udtrykker det.

Derfor har han som formand for Det Danske Minkerhverv spillet en aktiv rolle i at kæmpe for en rimelig og fair behandling af de mange virksomhedsejere og ansatte, der er blevet påvirket af nedlukningen af minkerhvervet.

Både da det drejede sig om forsøget på at stoppe aflivningen og også nu, hvor det drejer sig om erstatning.

- Det føles godt at kæmpe for de mange mennesker i minkbranchen, men det er på en tragisk baggrund. Hvis jeg ikke havde haft det arbejde til at distrahere mig, så tror jeg, at jeg havde været helt ude af den. Flere af mine kollegaer er allerede knækket.

Jens Jørgen Madsen brugte al sin tid på maskiner og mink før. Nu går tiden med at kæmpe for retfærdigheden. Foto: Michael Svenningsen.

- Jeg håber, at arbejdet med at sørge for retfærdig erstatning af minkerhvervet, får mig ud på den anden side som et helt menneske. Jeg tror ikke den her sag er afsluttet før om tre, måske fem år.

Mange minkavlere kæmper nu med en identitetskrise, for på kort tid er de gået fra selvstændige erhvervsdrivende til forhenværende minkavlere.

Netop det at være forhenværende minkavler, og aldrig skulle tage det erhverv op igen, gør ondt, forklarer Jens Jørgen Madsen.

Tidsplanen som Fødevarestyrelsen har udgivet viser, at noget af erstatningen allerede er blevet udbetalt. Det drejer sig dog om småpenge i forhold til for eksempel nedlukningserstatningerne. Mink i zone 1 er mink som var smittede eller mistænkt for at være det. Zone 2 er de mink som var indenfor 7,8 kilometer af en smittet besætning. Grafik: Mikkel Petersen.
Annonce

Tæt på at blive sjovt

På Kopenhagen Furs auktion over Minkpelse, krydsede de solgte pelse en magisk grænse, som ifølge Jens Jørgen Madsen gør det sjovt at være minkavler.

Prisen ramte nemlig 340 kroner per pels, hvorimod den sidste år var på under 200 kroner.

Derfor var det ekstra bittert, at auktionen forleden var den sidste med danske pelse på markedet. Når prisen er over 300 kroner per pels, begynder erhvervet at være rentabelt. Det er der, det bliver sjovt at være minkavler.

- Vi havde længe vidst, at der var et opsving på vej. Vi troede, det ville være sidste år, men den finansielle usikkerhed grundet corona gjorde, at de asiatiske opkøbere var tilbageholdende. Nu kom det øjeblik, som vi havde ladet op til, og mange havde investeret frem imod. Så blev det sidste gang. Det er dæleme ærgerligt, forklarer han.

Minkpelsene opnåede forleden en pris på 340 kroner per pels. Sidste år var den kun omtrent det halve Foto: Morten Stricker

Opsvinget var længe ventet for avlerne, som for manges vedkommende har klaret de sidste par år med banklån.

Nu står de med lån som skal tilbagebetales, og hvis pengene ikke kommer i år, bliver bankerne utålmodige. Især fordi farmernes udstyr og bygninger ikke længere har værdi. Derfor vil de få den laveste kreditvurdering af bankerne, så de må betale højere renter. Måske når de endda at gå konkurs.

Annonce

Dominoeffekten

Tilbage sidder Jens Jørgen Madsen med en undren. Han kan ikke forstå, at statsministeren ikke indså eller undersøgte, hvilke økonomiske eller menneskelige konsekvenser det ville få at nedlægge minkerhvervet.

- I sidste ende bliver det jo dig og mig, der betaler, for det her er godt nok dyrt.

- Minkavl var en dansk eksportsucces, som spyttede i i statskassen. Nu bliver det en kæmpe udgift. For slet ikke at snakke om de mennesker, der bliver ødelagt. Jeg ville sådan have ønsket, at der havde været tid til at lytte. Vi sagde, at vi kunne lave afstand mellem minkene og blot beholde halvdelen af avlsdyrene. Det har man gjort i andre lande, og det havde løst mange ting, understreger han.

Kort om sagen

Beslutningen om at nedslagte Danmarks millioner af mink blev præsenteret på et pressemøde 4. november 2020 og betød reelt nedlæggelse af et helt erhverv.

Bekymringen gik på den særlige minkvariant, cluster 5, der viste tegn på at være mindre følsom over for antistoffer fra personer, der havde overstået en Covid-19-infektion. Det kunne forstyrre hele det globale vaccinationsprogram, argumenterede regeringen og myndighederne. Siden er der sået alvorlig tvivl om, hvorvidt den argumentation holder.

Konsekvensen af beslutningen var, at omkring 17 millioner mink blev aflivet på knap 800 minkfarme. Samtidig blev det umuligt for leverandører til minkerhvervet at sælge deres produkter.

Samlet anslås det at cirka 1200 virksomheder er berettiget til erstatning. Det er der afsat op til 19 milliarder til.

De økonomiske konsekvenser kommer vi til at mærke i mange år fremover. Især fordi der kommer til at gå flere år, før vi er færdige med at erstatte minkavlerne og følgeerhvervene for deres tab.

- Jeg vil tro, der bliver ansat 200-300 mennesker bare til at rede det hele ud. Det bliver en kæmpe opgave at vurdere alle de virksomheder. Det bliver interessant at se de første afgørelser. Når de er kommet, starter de nok med de lette sager, mens de mere komplicerede virksomheder må vente. Den slags tager bare lang tid, forklarer Jens Jørgen Madsen.

Men han roser de ansatte i ministerierne.

- De har arbejdet i døgndrift og yder en stor indsats for at omsætte det, politikerne har vedtaget til noget brugbart for os, der er berørte. Jeg er optimist som udgangspunkt og tror på en retfærdig afslutning på det her.


Psykologerne har virkelig haft travlt, for det er vildt, hvad det gør ved mennesker først at få frataget deres virksomhed og bagefter blive efterladt i et tomrum.

Jens Jørgen Madsen


Tirsdag morgen undersøgte Radio4, om det går så godt for minkavlerne, at erstatningen ikke længere virker nødvendig. I den sammenhæng spurgte de Hans Østergaard (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, om hans holdning til million-erstatninger har ændret sig, efter flere minkavlere er kommet i arbejde igen. Bagefter medvirkede den tidligere minkavler Lars Kjeldsgaard, der nu er slagterlærling i Vestergades Slagter i Holsebro. Lyt til indslagene her. Annonce
Ærø For abonnenter

Succes i Borgnæs: Skurvogn omdannet til cafe

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Stor manøvre i sydfynsk bilbranche: C.A. Larsen overtager Citroën og Opel

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Svendborg

Sort Audi stjålet i Hesselager: Politiet har en mistænkt i kikkerten

Svendborg

Narkosalg, afpresning og vold: To svendborgensere fængslet

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Coronasplittelsen må ikke slå rødder

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Brugsforening standser blødning med omstridt butikslukning: - Det var mit lille barn

Ærø For abonnenter

20 timer i røg og damp: Michael måtte bore sig vej ind i boksen, da håndtaget faldt af

Sport

Danmark er klar til semifinalen

Ærø

Gratis færger alle dage med Ærøfærgerne

Navne For abonnenter

Udvandrede som 20-årig: Millionær glemte aldrig Rudkøbing

Svendborg

Giant Steps klar med sæsonens første koncert

Annonce