Annonce
Fyn

Minkavler stopper jagt på ulovlig millionbonus: - Det er ikke forsvarligt i forhold til dyrene

Lars Jæger Hansen mener, at bonussen for at aflive minkene inden den 16. november fører til en uforsvarlig behandling af dyrene. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Minkavlerne Peter og Lars Jæger Hansen fra Odense er dybt frustrerede over forløbet og ikke mindst den ulovlige tempobonus, som kunne sikre dem 1,1 millioner kroner. De har nu valgt at træde på bremsen og sætte tempoet ned i forhold til aflivningen af deres 56.000 mink.
Annonce

Brændekilde: Mens presset stiger på regeringen og fødevareminister Mogens Jensen (S), fortsætter minkavlerne med at aflive deres mink.

På Peter og Lars Jæger Hansens minkfarm i nærheden af Odense-forstaden Brændekilde foregår aflivningen dog ikke længere i det tempo, som myndighederne gerne vil have, at den skal gøre.

Her har man valgt at sætte farten ned, selvom det betyder, at familien går glip af den bonus på 1,1 millioner kroner, som de ville have fået, hvis de havde aflivet alle farmens 56.000 mink inden den 16. november.

- Jeg har virkeligt været frustreret over den tempobonus på 20 kroner pr. mink. Det er under al kritik. De presser nogle folk, der i forvejen er i chok og ekstremt påvirkede psykisk. Og det fører simpelthen til, at vi skal aflive vores dyr i et tempo, som jeg ikke kan forsvare i forhold til dyrevelfærden, siger 34-årige Lars Jæger Hansen og fortsætter:

- Jeg går ikke efter den tempobonus. Jeg kan ikke nå det, og jeg kan ikke forsvare det.

Som på mange andre minkfarme blev der flaget på halvt hos Lars og Peter Jæger Hansen i Brændekilde, da regeringen gav ordre om, at alle mink i Danmark skulle aflives. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Såvel bonussen som selve ordren om at alle minkbesætninger skulle slås ned, uanset om minkene var smittede eller ej, er i de seneste blevet erklæret ulovlig. Der har ganske enkelt ikke været nogen hjemmel i loven til at træffe den drastiske beslutning.

- Jeg synes først og fremmest, at de er nogle amatører. Vi andre er reguleret i hoved og bagdel. Så snart vi træder det mindste ved siden af, så falder hammeren. Så selvfølgelig skal lovgrundlaget være på plads, inden man tager så vidtrækkende en beslutning, siger Lars Jæger Hansen.

Annonce

Fanget i politisk spil

Selvom tempoet er sat drastisk ned på minkfarmen i Odense, fortsætter Lars Jæger Hansen og medarbejderne med at aflive de mange tusinde mink, mens de fra sidelinjen følger med i udmeldingerne fra Christiansborg.

Minkfarmene, der ikke er smittede og ikke er inden for risikozonen, har haft mulighed for at pelse dyrene en sidste gang. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Uanset hvordan sagen ender politisk, vil den få uoverskuelige konsekvenser for minkavlerne, mener Lars Jæger Hansen.


Som situationen er lige nu, har man taget en ulovlig beslutning om at nedlægge et helt erhverv. Og først bagefter kan vi så begynde at tale om, hvad vi kan få i kompensation.

Lars Jæger Hansen, minkavler


- Det må selvfølgelig få nogle konsekvenser, når man går ud med en ulovlig beslutning uden at have orden i sit penalhus. Men det hjælper ikke mig noget at være skadefro. Og Mogens Jensen og Mette Frederiksen er jo stadig politikere efter det her. Men jeg er ikke længere minkavler, siger Lars Jæger Hansen, der dog også føler, at oppositionen bruger sagen til at presse regeringen.

- Det virker jo også til at oppositionen bruger denne her sag til at drille regeringen, hvor vi bliver en del af et politisk spil om at vælte en minister.

Annonce

Brug for hurtig afklaring

Lars Jæger Hansen gør sig ikke nogen forhåbninger om, at beslutningen om at aflive alle mink pludseligt bliver omgjort, men som mange andre minkavlere venter han dog med at aflive de værdifulde avlsmink som det sidste.

Han håber dog allermest på, at der snart kommer en endelig afklaring af fremtiden for erhvervet og omkring hvilken kompensation, som minkavlerne kan forvente at få som erstatning og bruge til at bygge et fremtidigt liv op omkring.

Minkfarmen i Brændekilde er en af de større på Fyn med plads til 56.000 mink. Den er igennem de senere år blevet udvidet flere gange. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

- De må altså se at finde ud af, hvad vi skal. Hvis vi skal have nedlagt minkproduktionen, må de jo se at få lovgivningen vedtaget og få skabt klarhed over økonomien. Som situationen er lige nu, har man taget en ulovlig beslutning om at nedlægge et helt erhverv. Og først bagefter kan vi så begynde at tale om, hvad vi kan få i kompensation, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hjemmebagt fynsk brunsviger-blues

Annonce