Annonce
Langeland

Minister aflagde virtuelt besøg i Lohals: Plejehjem i frikommune ønsker mere faglighed

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) (t.h.) aflægger i disse tider virtuelt besøg, da hun ikke kan komme ud fysisk på grund af covid-19. Derfor var besøget på plejehjemmet i Lohals, Stigtebo, også rykket over på en Skype-forbindelse mandag eftermiddag, hvor blandt andre plejehjemsleder Amalie Littau (t.v.) fortalte om, hvilke udfordringer hun står med, og hvad hun ønsker sig, når Langeland lige om lidt bliver frikommune. Fotos: Amalie Littau og Social- og Ældreministeriet
På torsdag er der tredjebehandling på lovforslaget om at gøre tre kommuner til frikommuner - herunder Langeland. I den forbindelse aflagde social- og ældreminister Astrid Krag (S) virtuelt visit på Stigtebo plejecenter, hvor leder, medarbejder og beboer kunne fortælle om dagligdagen - og ønsker for fremtiden.

Langeland: - Hvilke udfordringer står I med?

Sådan lød det indledende spørgsmål fra social- og ældreminister Astrid Krag (S) til leder af Stigtebo Plejecenter, Amalie Littau, hvis prompte replik var:

- Vi har rigtig svært ved at rekruttere folk her til Lohals. Derfor har vi mange ufaglærte, og vi bliver nødt til at tænke ud af boksen, så vi kan gøre dem, vi har, gode.

Annonce

Mandag eftermiddag aflagde Astrid Krag et såkaldt virtuelt besøg på plejehjemmet i Lohals på en Skype-forbindelse. Det, i forlængelse af den kommende tredjebehandling af et lovforslag, der skal gøre det muligt for tre af landets kommuner - heriblandt Langeland - at blive fritstillet fra regler og krav på velfærdsområdet. På Langeland betyder aftalen, at medarbejdere og ledere i ældreplejen sættes fri af bureaukrati og reguleringer for at løfte kvaliteten i velfærden.

Og på det virtuelle møde stod plejehjemslederens ønske til den kommende frikommune klart:

- Jeg vil gerne løfte fagligheden. Vi skal have løftet os fagligt og udviklet os mere, så vi også kan tænke mere anderledes.

- Vi har arbejdet lidt i det. Blandt andet har vi haft en ergoterapeut i den udekørende gruppe, og vi kan se i papirerne, at det virker, fordi der pludselig kommer en anden faggruppe ind, som giver gode inputs, og som kan se borgerne fra en anden vinkel. Men det vil vi gerne eksperimentere mere med, lød det fra Amalie Littau.

- Et godt ønske, mente ministeren.

Sådan så det ud, da minister Astrid Krag (S) aflagde virtuelt plejehjemsbesøg på Stigtebo Plejecenter mandag eftermiddag, hvor blandt andre medarbejder, leder og beboer fra plejehjemmet deltog samt borgmester Tonni Hansen (SF).

40 år i faget

Også medarbejder på Stigtebo Marianne Møllemand har gennem årene gjort sig et par erfaringer og dermed ønsker til ændringer. Hun har været i faget i 40 år og kan berette, hvordan der gennem årene er kommet flere og flere demente på plejehjemmene.

- De er ikke så vakse, som førhen. I dag er hovedparten, der kommer ind på plejehjemmene demente, og det kræver noget andet af en hjælper og generelt af plejecenteret, og der er ikke fulgt penge med trods den udvikling, fortalte Marianne Møllemand.

- Der kunne vi godt bruge nogle flere ressourcer og blive lært op på kurser, så vi bliver bedre til at håndtere de demente. Vi kunne godt bruge lidt mere i værktøjskassen, lød det fra Marianne Møllemand.

Annonce

Idéer indhentes

Der følger ingen penge med, når Langeland bliver frikommune, kunne ministeren fortælle.

- Langeland er en af de kommuner, der har nydt godt af udligningsaftalen, hvor vi anerkender, at det er svært at være en lille kommune. Jeg ved, at det med pengene har været en stor bekymring, men tanken med frikommuner er, at der sker en frigørelse, så der er mindre lovgivning, mindre styring og overstyring. Det skal komme de ældre til gavn - og mødet mellem medarbejder, ældre og pårørende til gavn, sagde Astrid Krag.

Hvad Langeland Kommune helt konkret ønsker at gøre, når de får frie tøjler, kunne konstitueret ældrechef i kommunen Britta Brix Madsen endnu ikke berette om, men hun fortalte, at man er i gang med at indsamle idéer til, hvordan velfærdsopgaverne løses på en bedre måde end i dag.

- Vi arbejder lige nu på at få idegenereret ude ved medarbejderne. Vi har holdt møder med faglige organisationer og vores projektleder kommer ud at køre med medarbejderne. Vi har også en styregruppe, der ser på, at når nu vi har de her paragraffer, vi kan frisætte os fra, hvad er det så, vi gerne vil, forklarede Britta Brix Madsen på mødet.

Annonce

En beboer foreslår

Går lovforslaget om at fritstille de tre kommuner igennem på torsdag, så varer det ikke længe, inden loven træder i kraft. Nærmere bestemt forventes det, at Langeland Kommune allerede fra 15. maj kan kalde sig for frikommune og komme i gang med at lave egen etikette på god ældrepleje.


Jeg kunne godt tænke mig, at assistenterne fik mere indflydelse. Jeg synes, der mangler et mellemled mellem ledelsen, os, og dem der arbejder

Elly Larsen, beboer, Stigtebo Plejecenter, Lohals


- Jeg oplever, at der er vildt god energi omkring det her, sagde Astrid Krag.

Etiketten på en bedre dagligdag på plejehjemmene har beboer i Stigtebo Elly Larsen, som også var med på Skype-forbindelsen til ministeren, også et bud på, hvordan kan se ud.

- Jeg kunne godt tænke mig, at assistenterne fik mere indflydelse. Jeg synes, der mangler et mellemled mellem ledelsen, os, og dem der arbejder, fortalte Elly Larsen og supplerede med et eksempel:

- For eksempel synes jeg ikke, at en assistent skal være ved enkelte borgere om morgenen. Hun skal tages fri af det daglige og i stedet hjælpe og vejlede de forskellige. I stedet for kun at nå at være hos en eller to beboere om morgenen, kan hun ikke vide, hvad der sker andre steder, mener Elly Larsen.

De var med på det virtuelle plejehjemsbesøg

Disse personer deltog i mødet med social- og ældreminister Astrid Krag (S) mandag eftermiddag:

- Tonni Hansen (SF), borgmester på Langeland

- Bjørn Brandenborg (S), folketingsmedlem

- Lisa Pihl (S), formand for Sundhedsudvalget, Langeland

- Britta Brix Madsen, konstitueret ældrechef, Langeland

- Amalie Littau, leder, Stigtebo Plejecenter

- Marianne Møllemand, medarbejder, Stigtebo Plejecenter

- Elly Larsen, beboer, Stigtebo Plejecenter

- Louise Brandstrup, sektorformand, FOA

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Klar til at finde den store kædesav frem: Venstre vil fjerne øverste etage fra Rubberton-byggeri

Annonce