Annonce
Fyn

Minimumsnormeringer: Fynske kommuner bryder sig ikke om øget statslig styring og frygter for det kommunale selvstyre

Udsigten til flere voksne per barn i børnehaver og vuggestuer skal ikke være på bekostning af kommunernes selvstyre, lyder det fra to fynske borgmestre. Arkivfoto: Joan Anette Karlsen
Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V) er utilfreds med, at staten med finansloven sætter krav om mindstenormering i børnehaver og vuggestuer. Staten dikterer, og det skal den lade være med, mener han. Også den socialdemokratiske borgmester Hans Stavnsager (S) frygter for det kommunale selvstyre.
Annonce

Det er en fejl, at regeringen og dens støttepartier med finansloven har vedtaget at indføre minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer. Det mener Venstre-borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen:

- Det ender med, de (politikerne på Christiansborg, red.) dikterer, hvor meget kultur vi skal have, hvor få huller i vejene vi skal have, hvordan vi skal passe vores handicappede, børn og ældre, vores økonomi, vores forvaltning og alt. De tænker ikke på, at de pådrager sig selv et større og større ansvar i den kommunale drift. Så skal de være kommunalpolitikere og ikke folketingspolitikere.

Kravet om minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver betyder, at der skal være maksimalt tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaver. Den normering skal ifølge finansloven være fuldt indført i 2025.

Hvad indeholder minimumsnormeringerne:

Regeringen og støttepartierne har vedtaget at indføre minimumsnormeringer for vuggestuer og børnehaver fra 2020 og frem til 2025, hvor det skal være fuldt indfaset.

Målet er således, at det skal ende med maksimalt tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaver.

De løbende penge, der afsættes gennem de næste seks år, er således:

500 millioner kroner i 2020, 600 millioner kroner i 2021, 800 millioner kroner i 2022, 1,2 milliarder kroner i 2023, 1,4 milliarder kroner i 2024 og 1,6 milliarder kroner i 2025.

Samtidigt bliver der afsat 127,5 millioner kroner i 2019 til et løft af pædagoguddannelserne.

Annonce

Giv os selvstyre

Søren Steen Andersen står ikke alene med bekymringen over et udhulet kommunalt selvstyre. Også Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager (S) er bekymret:

- I sidste ende kan det resultere i, at vi reelt ikke har noget selvstyre tilbage i kommunerne, hvis al service, vi skal give, bliver styret af staten, og vi bare bliver administratorer i stedet for at være lokalpolitikere.

Begge borgmestre mener, at minimumkravene skal gælde som et gennemsnit for kommunen i stedet for hver enkelt vuggestue og børnehave:

- Jeg håber, det bliver gennemsnit for hele kommunen. Det vil jo stadig give os nogle muligheder for at prioritere lokalt. Det er ikke det samme behov, der er på alle institutioner. Og der kender vi de enkelte institutioner bedre, end Folketinget gør, lyder det fra Hans Stavnsager.

- Hvordan skal man ellers kunne forvalte det, hvis ikke det er gennemsnittet for hele kommunen, istemmer Søren Steen Andersen.

Det bliver først besluttet ved politiske forhandlinger på Christiansborg i foråret, om minimumkravene skal opgøres som et gennemsnit af de enkelte kommuners daginstitutioner eller gælde for hver enkelt vuggestue og børnehave

Annonce

Bryder udligningsloven

Søren Steen Andersen (V) mener, at regeringen med dette krav ikke overholder udligningsloven, som handler om kommunernes forvaltning af penge i forhold til deres beskatningsgrundlag og deres udgifter.

- Regeringen skal sørge for, at kommunerne i dag tilvejebringer deres borgere den nogenlunde samme service til nogenlunde samme skat. Det står på side ét i udligningsloven.

Denne bestemmelse overholder regeringen og dens støtter ikke, mener Assens-borgmesteren.

- Det burde de koncentrere sig om i stedet for at gå og lave minimumsnormeringer for nogle penge, vi ikke har, og som vi ikke får nok af formentlig, tilføjer Søren Steen Andersen.

- Hvordan forventer du, at finansieringen af de ekstra ansættelser af pædagoger kommer til at ske. Forventer du fuld kompensation fra staten, eller forventer du, at I som kommune selv skal finde penge?

- Hvis vi selv kunne finde pengene, havde vi vores egen minimumsnormering. Vi sparer jo ikke for sjov. Når vi har sparet på kernevelfærd, er det fordi, det koster mange penge. Og det er jo penge, vi ikke har. Jeg forventer da så sandelig, at alle penge kommer, når det nu er meldt ud. Ellers kan vi jo ikke indfri det, som de lover på vores vegne, siger Søren Steen Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Lokal redekoordinator om død havørne-familie: - Det er så meningsløst

Svendborg

Forening frygter forgiftning: Tre døde havørne fundet på Tåsinge

Annonce