Annonce
Langeland

Minedykkere sprænger bomber på flyvrag syd for Langeland: - Det kilder lidt i fusserne

Forsvaret fortsætter med at sprænge bomber ugen ud, for der er mere end bare én bombe på vraget. Foto: Forsvaret
Tirsdag eftermiddag er dykkere fra Søværnets dykkertjeneste i gang med at sprænge bomberne, der er blevet fundet på det amerikanske flyvrag syd for Langeland.

Sydlangeland: For 14 dage siden fandt en flok civile dykkere en nedstyrtet amerikansk flyver fra 1944 af typen B24'er i farvandet ud for Kelsnor på Sydlangeland.

Tirsdag eftermiddag er dykkere fra Søværnets dykkertjeneste i gang med at sprænge bomberne. Den første er allerede sprængt. Det foregår ved at, bomben bliver hævet med en ballon - så bliver bomben flyttet op til 300 meter, hvorfra bomben sprænges.

Det oplyser Lars Møller, orlovskaptajn og chef for Søværnets dykkertjeneste.

- Man kan mærke det en lille smule. Det kilder lidt i fusserne, men det er ikke noget spektakulært, siger Lars Møller, der ringer fra dykkerskibet Søløven.

Forsvaret fortsætter med at sprænge bomber ugen ud, for der er mere end bare én bombe på vraget.

- Vi ved rent historisk, at den her type fly kan have op til ti bomber, Lars Møller, der minimum har fundet syv bomber på flyet.

Bomben, der her er tale om, er formet som en cylinder, som er spids i begge ender. Den er 1,30 meter lang og 35 centimeter i diameter. Og så indeholder den 100-135 kilo sprængstof.

Er det farligt at have sådan en bombe liggende?

- Det er aldrig godt. Det er ikke noget, der sprænger af sig selv. Men vi ønsker hverken, at der ligger miner og bomber og flyder rundt omkring. Så vores opgave i fredstid er blandt andet at sprænge det her. Man skal ikke begynde at lege med den slags, for man ved ikke, om det er armeret eller ej, siger Lars Møller.

Han er glad for at have fået kendskab til bomberne, og opfordrer til, at man henvender sig til Forsvaret, hvis man har kendskab til andre såkaldte ammunitionsgenstande.

- Vi ødelægger ikke dykkernes "sites" - vi gør dem bare "safe", siger han.

Der er pt. dykkerforbud i området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Annonce