Annonce
forside

Mindst 68 dræbt i Basra

BOMBER: Tre politistationer angrebet. Mange børn blandt de dræbte

IRAK: Irak sank i går længere ned i voldshelvedet. Mindst 68 personer - herunder adskillige børn - blev dræbt og mange såret, da tre politistationer i den sydirakiske by Basra i går morges blev angrebet med tre koordinerede bomber.

Eksplosionerne skabte panik i Basra, som ellers har været præget af relativ ro efter den senere tids voldsomme uro andre steder i det centrale og sydlige Irak.

De fleste ofre var politibetjente og skolebørn, og det frygtes, at antallet af døde kan stige, da mange af de såredes tilstand fortsat er kritisk, sagde guvernøren i Basra, Wael Abdel Latif. Latif mener, at terrornetværket al-Qaeda står bag bomberne, fordi der er tale om koordinerede bomber.

Danske Michael Houstrup, der er stedfortrædende koordinator i Basra og rådgiver fra Udenrigsministeriet, oplevede attentatet fra nært hold.

- Det er jo en underlig måde at blive vækket på. Jeg steg ud af min seng nøjagtigt 20 sekunder før, den første bombe eksploderede mindre end en kilometer fra mig. Umiddelbart efter kunne man se røgfanen stige op, siger Michael Houstrup.

Bilbomber

Ifølge en britisk talsmand var der tale om bilbomber. Udrykningskøretøjer og britiske styrker, som kontrollerer Basra, havde svært ved at nå frem til flere af de ramte politistationer, fordi folk kastede sten efter dem.

To timer efter blev en politiskole bombet i den nærliggende by Zubair, der kostede flere irakere livet og ifølge det britiske forsvarsministerium kvæstede fire britiske soldater, heraf to alvorligt. Der opholder sig 10 danske politifolk i området, men alle er uskadte, oplyser vicepolitikommissær Erik Vand fra Rigspolitiet til Ritzau.

Bomberne i Basra efterlod store kratre, rester af bilvrag og en skolebus smadret på vejen. Fire skolebørn blev dræbt og andre 28 sårede.

- Alt er jo forfærdeligt, men når en busfuld af små skolepiger bliver truffet, er det ekstra hårdt, siger Michael Houstrup, der nu har skærpet sikkerheden.

Også de danske soldater i Camp Eden cirka 70 kilometer nord for Basra har hævet beredskabet som en sikkerhedsforanstaltning efter bombeattentatet. Det vil sige, at danskerne nu følges ad flere af gangen og medbringer mere udstyr, når de tager ud af lejrene.

- Vi må selvfølgelig håbe, at det var en engangsforestilling og ikke optakt til andet. Men vi er ikke decideret bange for, at det skal brede sig, for det har vi ikke på fornemmelsen vil ske, siger presseofficer Nicolai Jöhncke fra Camp Eden.

Der er i øjeblikket fire danske forbindelsesofficerer fast udstationeret ved brigadens hovedkvarter i Basra, der bliver styret af briterne. Men der er ikke sendt yderligere danske soldater til Basra som følge af bomberne.

Samtidig led USA et nyt knæk med nyheden om, at Honduras i lighed med Spanien trækker sine soldater ud af Irak.

Håb om frigivelse

Den særlige FN-udsending Lakhdar Brahimi oplyste i går, at han har begrundet håb om, at de tre overlevende italienske gidsler snart vil blive frigivet. Et gidsel er allerede blevet dræbt, men efter et møde med italienske senatsmedlemmer i Rom sagde Brahimi, at "der er alle mulige grunde til at håbe på en positiv løsning".

De irakiske bortførere har krævet, at Italien skal trække sine 2700 soldater ud af landet og har i modsat fald truet med at dræbe gidslerne et for et.

Forbipasserende iler til hjælp efter at den første af tre bomber er eksploderet ved en politistation i Basra. Mange af de dræbte var børn. Foto: ATEF HASSAN/SCANPIX
Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Ombudsmanden kræver svar i sag om udrejsecenter: - Det er fandeme klar tale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Lynchstemning i jollehavnen efter stortyveri: - Det er frækt ad helvede til!

Fyn

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

Faaborg-Midtfyn

Tomgangsbøder udløser heftig debat: Der er én årsag til, Fyns Politi ikke vil rykke ud

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Sport

Middelfart mod topholdet: Nej til bade-bold

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Langeland

Herregård på Sydlangeland i stor udvidelse: Ferielejligheder, mikrobryggeri, røgeri og stor hal til konferencer og fester

Langeland For abonnenter

Ingen annoncekrig fra Rema: Vi siger bare tak for støtten

Debat

Klumme: Nu falmer skoven og snart er der kommunalvalg

Annonce