Annonce
forside

Mindst 68 dræbt i Basra

BOMBER: Tre politistationer angrebet. Mange børn blandt de dræbte

IRAK: Irak sank i går længere ned i voldshelvedet. Mindst 68 personer - herunder adskillige børn - blev dræbt og mange såret, da tre politistationer i den sydirakiske by Basra i går morges blev angrebet med tre koordinerede bomber.

Eksplosionerne skabte panik i Basra, som ellers har været præget af relativ ro efter den senere tids voldsomme uro andre steder i det centrale og sydlige Irak.

De fleste ofre var politibetjente og skolebørn, og det frygtes, at antallet af døde kan stige, da mange af de såredes tilstand fortsat er kritisk, sagde guvernøren i Basra, Wael Abdel Latif. Latif mener, at terrornetværket al-Qaeda står bag bomberne, fordi der er tale om koordinerede bomber.

Danske Michael Houstrup, der er stedfortrædende koordinator i Basra og rådgiver fra Udenrigsministeriet, oplevede attentatet fra nært hold.

- Det er jo en underlig måde at blive vækket på. Jeg steg ud af min seng nøjagtigt 20 sekunder før, den første bombe eksploderede mindre end en kilometer fra mig. Umiddelbart efter kunne man se røgfanen stige op, siger Michael Houstrup.

Bilbomber

Ifølge en britisk talsmand var der tale om bilbomber. Udrykningskøretøjer og britiske styrker, som kontrollerer Basra, havde svært ved at nå frem til flere af de ramte politistationer, fordi folk kastede sten efter dem.

To timer efter blev en politiskole bombet i den nærliggende by Zubair, der kostede flere irakere livet og ifølge det britiske forsvarsministerium kvæstede fire britiske soldater, heraf to alvorligt. Der opholder sig 10 danske politifolk i området, men alle er uskadte, oplyser vicepolitikommissær Erik Vand fra Rigspolitiet til Ritzau.

Bomberne i Basra efterlod store kratre, rester af bilvrag og en skolebus smadret på vejen. Fire skolebørn blev dræbt og andre 28 sårede.

- Alt er jo forfærdeligt, men når en busfuld af små skolepiger bliver truffet, er det ekstra hårdt, siger Michael Houstrup, der nu har skærpet sikkerheden.

Også de danske soldater i Camp Eden cirka 70 kilometer nord for Basra har hævet beredskabet som en sikkerhedsforanstaltning efter bombeattentatet. Det vil sige, at danskerne nu følges ad flere af gangen og medbringer mere udstyr, når de tager ud af lejrene.

- Vi må selvfølgelig håbe, at det var en engangsforestilling og ikke optakt til andet. Men vi er ikke decideret bange for, at det skal brede sig, for det har vi ikke på fornemmelsen vil ske, siger presseofficer Nicolai Jöhncke fra Camp Eden.

Der er i øjeblikket fire danske forbindelsesofficerer fast udstationeret ved brigadens hovedkvarter i Basra, der bliver styret af briterne. Men der er ikke sendt yderligere danske soldater til Basra som følge af bomberne.

Samtidig led USA et nyt knæk med nyheden om, at Honduras i lighed med Spanien trækker sine soldater ud af Irak.

Håb om frigivelse

Den særlige FN-udsending Lakhdar Brahimi oplyste i går, at han har begrundet håb om, at de tre overlevende italienske gidsler snart vil blive frigivet. Et gidsel er allerede blevet dræbt, men efter et møde med italienske senatsmedlemmer i Rom sagde Brahimi, at "der er alle mulige grunde til at håbe på en positiv løsning".

De irakiske bortførere har krævet, at Italien skal trække sine 2700 soldater ud af landet og har i modsat fald truet med at dræbe gidslerne et for et.

Forbipasserende iler til hjælp efter at den første af tre bomber er eksploderet ved en politistation i Basra. Mange af de dræbte var børn. Foto: ATEF HASSAN/SCANPIX
Annonce
Svendborg For abonnenter

Forældre ser stort på færdselsreglerne ved Ørkildskolen: Politikommissær er voldsomt overrasket

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Mere til lærerne, mindre til hjemmeplejen og fri psykolog til unge: Ærøs politikere er tilfredse med nyt forlig

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Sport

I Ronaldos fodspor: Nyborg-drengen Magnus skriver kontrakt med europæisk storklub

Navne For abonnenter

60 år: Jens Garfalk måtte lære lederjobbet med lynets hast: - Den fik han sgu oversolgt

Ærø

Kronik: En havnerundfart med hund

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

76-årige Bent er blind og skal springe ud af et fly: - Jeg kan jo ikke se, hvor langt der er ned

Sport

Bulldogs har lige nu ulvetider - mange skader og nyt nederlag i Herlev

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Nekrolog: Søren Lenschau Andersen var et anker og en superstjerne indtil livet sled ham op som 38-årig

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Sport For abonnenter

Hvem kan stoppe Svendborg-Oure FA - B1913 vil efter pokalbraget levere alt mod DS-topholdet

Langeland For abonnenter

Kenny og Jeanette er langtidsledige og var til borgermøde for at blive klogere: - Det ville være rart at vide, hvad der skal ske med folk på kontanthjælp

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Annonce