Annonce
Debat

Min Mening: Vi sigter mod klimaneutral fødevareproduktion

I 2020 kæmper vi landmænd videre med budskabet om, at landbruget leverer på kvælstofindsatsen, og vi forlanger faglig korrekthed. Det gør vi også i de nye vandplaner, der venter lige om lidt. Reduktionsmålene til landbruget skal ændres, hvis vi skal forblive et landbrugsland.

Annonce

Det næste årti bliver spændende for dansk landbrug. Indtjeningsmæssigt ser det indtil videre fornuftigt ud, men det er ikke slut endnu. Dansk landbrug skal igennem et årti, hvor klimatiltagene kommer til at stå i kø, og lægger man dertil nye miljømæssige restriktioner oveni hatten, kan det lynhurtigt blive for meget, for vi bønder nu, når bægeret allerede er fyldt op. Det vidner den store traktordemonstration forleden i Gråsten om, hvor omkring 300 landmænd havde taget deres traktor med til demonstration.

Der blev talt med store bogstaver, da de cirka 300 traktorer havde fundet vej til Gråsten Landbrugsskole. I hver af traktorerne sad en utilfreds landmand. Demonstrationen var udtryk for, at bægeret nu er fyldt, og vi landmænd ikke kan forstå, hvorfor det ikke er muligt at trænge igennem det politiske system med almindelig, sund fornuft.

Man kan så indvende, at det, som vi landmænd ser som sund fornuft, kan gå hen at blive en politisk ukorrekthed. Men så må de folkevalgte politikere i det mindste komme med nogle ordentlige og fyldestgørende forklaringer på, hvorfor de er uenige med vi landmænd. Det er forhåbentlig det, miljøministeren er i færd med. Tiden er inde til at sætte foden ned. Vi vil ikke have flere krav, reguleringer og begrænsninger i vort erhverv. I 30 år er vi blevet udsat for den ene begrænsning efter den anden. Krav, der har kostet vi danske bønder milliarder af kroner - uden det har haft nævneværdig effekt "i nogens ører" på vandmiljøet.

I 2020 kæmper vi landmænd videre med budskabet om, at landbruget leverer på kvælstofindsatsen, og vi forlanger faglig korrekthed. Det gør vi også i de nye vandplaner, der venter lige om lidt. Reduktionsmålene til landbruget skal ændres, hvis vi skal forblive et landbrugsland.

Vi bønder kan også i de næste år regne med maksimal politisk bevågenhed. Men det behøver ikke nødvendigvis at være så skidt, at det ikke er godt for noget. For vi danske bønder er blevet dygtigere til både at bide fra os og argumentere for vores sag og måske så dygtige, at det nye årti kan blive årtiet, hvor vi landmænd for alvor slår igennem i den brede offentlighed med vores budskab om, at vi er blandt verdens førende bønder på områder med miljø, klima og dyrevelfærd samt medicinforbrug.

Vi har kæmpet en brav kamp og er kommet ud på den anden side både med sejre og nederlag, og dem tager vi alle med i den kuffert til det kommende år. Jeg ser frem mod 2020 med stor forventning. Vi har nu taget arbejdshandskerne på og er i fuld gang med at sikre en klimaneutral fødevareproduktion med gevinst på vi bønders økonomiske bundlinje. Det fortsætter vi ufortrødent med i de kommende år, og jeg er overbevist om, at vi kan nærme os et klimaneutralt fødevareerhverv med sund konkurrenceevne, hvis vi lytter til hinanden og samarbejder.

Hans Jakob Clausen. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Uheld i nødspor på Fynske Motorvej

Annonce