Annonce
Langeland

Min mening: Hjerteligt tak fra en bette B&B-mutter

Jette Purup. Foto: Kristina Holt
Annonce

I mange år var det bare en romantisk drøm om at drive sådan et lille bed and breakfast med flagrende hvide gardiner og velduftende sengetøj. En dejlig drøm om at videreføre en fin, gammel skik, som vist opstod i Irland i midten af 1800-tallet: Mindrebemidlede vejfarende kunne købe logi og morgenmad (bed and breakfast) på gårdene til en overkommelig pris. Lidt i tråd med antikkens gæstevenskab og det der med, at man aldrig må nægte en vejfarende et glas vand.

I 2016 blev jeg så pensionist og faldt tilfældigt i snak med Birthe. Hun bor i Fredericia og ville til Langelandsfestival. Det ville min mand Bo og jeg absolut ikke, tværtimod lader vi andre om at larme igennem, mens vi flygter i sommerhus. Så Birthe og hendes familie flyttede ind, og B&B Villa Trolle på Rue i Rudkøbing så dagens lys. En smertefri fødsel; Birthe efterlod 1. salen fejet og prydet samt en spritny kaffemaskine, for sådan én syntes hun, vi manglede.

Siden er det gået gevaldigt, især takket være Langelands Turistforening. For et beskedent kontingent (omkring 1000 kr. årligt) får vi en masse god hjælp fra folkene på kontoret. Gitte sørger for at holde vores underside på langeland.dk opdateret, og hjemmesiden har immervæk en kvart million besøgende om året. Heidi udgiver en handy, lille oversigt over private værelser til udlejning på Langeland og Strynø.

Blå bog

Jette Purup er født i 1951. Journalist og pensionist.

Driver B&B Villa Trolle i Rudkøbing.

Har arbejdet i bl.a. Danmarks Radio samt på Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis og Øboen.

Er aktiv i bl.a. Alternativet på Langeland, 8. marts-gruppen Langeland og Langelands Sti-venner.

På turistkontoret kan øens gæster også snuppe Villa Trolles visitkort og flyer, og vi værter kan afhente alverdens gratis foldere om oplevelser på Langeland og Strynø, inklusive flagskibet: Den næsten altomfattende turistguide, nærmest en lille bog. På væggen i Villa Trolle hænger altid et stort udvalg, og det er win-win: Villa Trolles gæster får nyttige informationer og øen en masse reklame.

Men turistforeningen er udfordret. Det årlige kommunale tilskud på 1,4 mio. kr. forsvinder fra nytår, og hvis kontoret skal bestå og medarbejderne fortsætte, skal der skal skaffes indtægter fra nye kilder. En arbejdsgruppe er i gang, men her kommer lige et par input fra en bette aktør i en lille branche, den private værelsesudlejning.

Folketinget har besluttet, at alle B&B’er skal tilsluttes et bureau, hvis vi vil have et årligt skattefradrag på knap 30000 kr. Mange af os har valgt det multinationale Airbnb, men det var da meget sjovere, hvis turistforeningen etablerede en booking-portal, så de gebyrer, som værter og gæster betaler, gik til et lokalt bureau - turistforeningens.

De fleste gæster i Villa Trolle kommer for at gå, de vandrer på Øhavsstien eller traver Langeland rundt langs kysten. Mange er over 60 og vil helst slippe for at slæbe bagagen, så organiseret bagagetransport kunne være et andet forretningsområde for turistforeningen.

I Villa Trolle vil vi gerne være grønne og bæredygtige; vores morgenmad er økologisk og helst lokal, vores strøm kommer fra vindmøller, vi (og vores gæster) sorterer affald i mange kategorier. Men hvad mere skal der til? Hvis turistforeningen udviklede et bæredygtighedscertifikat til B&B’er og andre turistvirksomheder, ville vi her i Villa Trolle gerne både købe og bruge det.

Lige her og nu har Turistforeningen brug for økonomisk støtte og moralsk opbakning. En snes private værelsesudlejere er medlemmer, men vi er flere på Langeland og Strynø. Meld jer ind – I får valuta for pengene og kan være med til at redde foreningen, kontoret og øens turisme.

Og hvis du deler min gamle drøm om at blive B&B-mutter eller -fatter: Go for it. Det er ikke hylemorsomt at skifte og vaske linned til fire senge mange dage i træk, men det er i den grad givende at opleve gæsternes glæde over at møde os og øens lyksaligheder.

I vores første fem år med B&B har vi ikke haft en eneste dårlig oplevelse. Til gengæld har vi tjent op til 50.000 kr. på et år, og de rækker fint til de to lange vandreferier, vi selv holder hvert forår og efterår. Med overnatning, forstås, hos private, stedkendte udlejere. Altid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce