Annonce
Langeland

Min mening: Er det nu, vi skal tage ansvar?

Lulu Okholm.
Annonce

Venner, ser på Danmarks kort,

ser, så I det aldrig glemmer,

til hver plet har fået stemmer,

thi det fædreland er vort!

skriver Christian Richardt i sin smukke fædrelandssang fra 1889. Og kigger man med nye øjne og fx kaster et skarpt blik på Als, vil man kunne se, at den vidunderlige ø ligner en Tyrannosaurus Rex. Sejler man helt ind i bæstets mund, ender man i underskønne Mjels Vig, og imens man gør fortøjningerne klar, kigger man på de medsejlende med rynket næse og siger - sig mig, kan vi holde ud at ligge her natten over?

Selv om stanken meget vel kunne komme fra dinosaurens slimede savlende mund, ved vi udmærket, hvad det drejer sig om, for vi kender den hjemmefra: stanken fra en nærliggende svinefabrik.

Det er mig en gåde, hvordan det kan være lovligt at forurene luften i miles omkreds med den ulidelige hørm.

- Jamen vores grisefarme lugter ikke mere, har landmændene hævdet i mange år.

De har vel mistet lugtesansen. Nå, men det har vi andre ikke, så vi vendte skuden og sejlede til ligeså skønne Dyvig, hvor vinden bar fra elendigheden.

Hvorfor er det nu, der skal leve 23 millioner svin i lillebitte Danmark? Jamen, det er jo fordi, det er et af landets levebrød og i de sidste par år en stigende exportartikel.

Øv, tænker jeg igen, blir det aldrig anderledes? Skal de arme dyr da i al evighed leve under for dem unaturlige omstændigheder og ulidelige transporter, og skal vi leve med ilde lugte og forurening til evig tid?


Skal de arme dyr da i al evighed leve under for dem unaturlige omstændigheder og ulidelige transporter, og skal vi leve med ilde lugte og forurening til evig tid?


Så sker der det, at jeg i min anden avis mange dage senere løber ind i et læserbrev fra en gårdejer, Olav Juul Gaarn Larsen, under overskriften ”Hvem er den forurener, der skal betale?” Og jeg citerer:

"Forureneren skal selv betale. Det kan vi hurtigt blive enige om. Men hvem er egentlig forureneren? Er det de andre, eller er det os selv?”

Det er en udbredt opfattelse, at forureneren er den, der producerer og leverer alle livets fornødenheder til os alle sammen; så det må være de andre. Som eksempel kan nævnes landbruget. Hvis en landmand kun skal producere til sig selv og sin familie, forurener han næsten ikke, men når han skal producere mad til tusindvis af andre forbrugere, der bor inde i byerne, bliver han hurtigt en meget forurenende mand."

Han fortsætter med små eksempler. Er det fly -, skibs- eller lastbilejeren, der forurener, eller er det passagerne og varemodtagerne? Hopper plastikposerne i vandet af sig selv?

Jojo, Olav. Du har en pointe her. Og tilbage til grisene: Hvis vi ikke bryder os om varen og den måde, den er produceret på, så kan vi lade være med at købe den.

Men undskylder det den enorme produktion af kød og følgerne heraf? Som sammen med industrien og vores ofte kritisable livsstil med transportmidler, plastik, madspild mm har givet trange kår for miljøet?

Der tales for tiden vældigt meget om den natur, mennesker har genopdaget under coronakrisen, og som har haft det svært de sidste mange år, hvor blomster, insekter, fugle og pattedyr er forsvundet fra det danske landskab. Er det nu, vi alle sammen vil til at tage ansvar?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Suverænt fynsk DM-guld fredag aften

Annonce