Annonce
Klumme

Min Mening: Arbejde er en tilstand, man befinder sig i, når man er vågen

Når nu arbejdsmarkedet videreudvikler sig i robotretningen og nødvendigheden af manuelt arbejde yderligere reduceres, bliver den ubetingede basisindkomst det, der kommer til at kitte samfundet sammen.

I starten af 90'erne var jeg med til at starte en uddannelse, som vi kaldte Kulturdynamoerne på højskolen her i Svendborg.

Inspireret af Kaospiloterne i Århus og et arbejdsmarked, der langsomt begyndte at ændre sig fra den faste tjenestemandsstilling som ideal til et projektorienteret, freelancebaseret marked.

Vi arbejdede med projektarbejdets faglighed, struktur, muligheder og forunderlige fleksibilitet i forhold til de stive regelsæt for det traditionelle arbejdsmarked. Siden er tendensen i retning af tidsbegrænsede ansættelser, projektorienteret arbejde og freelance-tiltag kun vokset og vokset. Men samfundets, fagforeningernes og A-kassernes forståelse af nybruddet og dets krav til organisering er ikke fulgt med.

En stor del af dagens arbejdende skare er ikke begunstiget med sikre indkomster i mere end korte perioder. Mange freelancere håber på, at der løbende bliver brug for dem. Ved pressen, teatre, bygge og anlæg, musikbranchen og meget andet er det dem, der trækker læsset - når der altså er noget at trække.

Men der er et par ting, der mangler. Det er synet på dem, der således stiller sig til rådighed for et ændret arbejdsmarked. Det er samfundets omsorg for deres ve og vel.

At være til rådighed anses stadig for at være "arbejdsløs". Ikke hurtig nok, ikke dygtig nok, ikke vaks nok ved havelågen. Det betyder mistænkeliggørelse i et jobcentersystem fyldt med rigide regler. Et system, der mest virker som et officielt kontrolsystem uden formål, retning eller meningsfuld effekt. Et system klar til at blive afviklet.

Et system, der ikke er værdigt og ikke er hensigtsmæssigt. Hverken menneskeligt, jobmæssigt eller som booster for og understøtning af arbejdsmarkedet.

De mennesker, der stiller sig til rådighed for den nye tids betingelser; tidsbegrænset ansættelse, fleksibilitet og en hidtil uset omstillingsparathed, leverer en nødvendig service og ressource til arbejdsmarkedet.

De bør som et minimum have fred og en garanteret ubetinget basisindkomst i mellemperioderne mellem ansættelser. Nyuddannede håndværkere eller akademikere skal kunne se fremtiden i møde med et ubetinget garanteret eksistensgrundlag.

Have fred til at forberede eller finde nye opgaver, finde nye nicher at arbejde i, søge midler til de næste projekter, videreuddanne/udvikle sig og bidrage til at bringe samfundet videre.

Når nu arbejdsmarkedet videreudvikler sig i robotretningen og nødvendigheden af manuelt arbejde yderligere reduceres, bliver den ubetingede basisindkomst det, der kommer til at kitte samfundet sammen. Det, der forhindrer, at skævvridningen af vores verden kommer til at destabilisere selve demokratiets fundament: lige værd og vilkår for alle landets borgere.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland

Shores på langelands-turné

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Lykkelig afslutning på Hamed Rezaiis sag

Endelig fik Hamed Rezaii sit svar. Og lykkeligvis for ham var det et positivt svar. Han har langt om længe fået den opholdstilladelse, han så inderligt har ønsket sig. Det er meget, han har været igennem. Lægeerklæringer har dokumenteret, at de psykiske traumer, han har fået som følge af sin opvækst i og flugt fra Afghanistan, har medført , at han lider af posttraumatisk stress syndrom. Bedre er det ikke blevet af, at hans sagsforløb har været en knudret affære med en del afslag og meget lang ventetid. Nu er det heldigvis overstået. Svaret er nået frem til Ærø, og så er der ikke så meget at sige til, at hans hoved var så fyldt med impulser, at hans umiddelbare behov egentlig var at slukke for hjernen og bare spille Playstation, efter han først havde kaperet, hvad nyheden betød for hans liv og færden. At der så også lige sniger sig yderligere en lettere grotesk detalje ind i sagsforløbet, er på bundlinjen underordnet for Hamed Rezaii. Det vigtigste for ham må være, at han har fået lov til at blive i landet. Nu kan han koncentrere sig om at passe sit arbejde og komme videre med bearbejdningen af PTSD'en. Og naturligvis kan han arbejde videre med integrationen i det samfund, han allerede er en del af. Den groteske detalje er måske også en anelse kendetegnende for et sagsforløb, hvor tidsplanen skred, og det har knebet gevaldigt med den gode og oplysende kommunikation fra Udlændingestyrelsen til Hamed Rezaii og familien Kjelsmark, som han har boet hos, mens hans ansøgning om at få en opholdstilladelse er blevet behandlet. Sidste krølle på sagen er, at Udlændingenævnet ved en fejl ikke fik fortalt Rezaiis advokat, at ansøgningen var gået igennem. Advokaten blev blot bedt om at fremskaffe nogle boligpapirer, og derfor kom det frem, at sagen var afsluttet med et lykkeligt resultat for Hamed Rezaii. Måske er det ikke den største fejl eller den tungeste opgave i hele sagsbehandlingen, der er kikset, men det er trods alt en ret vigtig oplysning, der ikke er blevet givet videre til først Hamed Rezaiis advokat og siden hovedpersonen selv. I sig selv behøver det ikke give meget røde ører. Fejlen har trods alt ikke alvorlige konsekvenser for sagen. Men samlet set, har sagsforløbet ikke været kønt. Set med positive øjne kan det slås fast, at der er lavet en sagshåndtering, der på nogle felter kan danne skole for, hvordan tingene ikke skal gøres. Adskillige små og store fodfejl undervejs har sat Hamed Rezaii under et unødigt mentalt pres, og det vil da være prisværdigt, hvis den slags fejl kan undgås i fremtiden. Han er jo ikke det eneste menneske, der befinder sig i en yderst sårbar position, hvor små administrative fodfejl kan få store menneskelige konsekvenser.

Annonce