Annonce
Svendborg

Vent med jublen: Millionregn over Svendborg kan blive til støvregn

Jens Otto Kromann, økonomichef i Svendborg, venter med at juble over udligningsmillioner. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær.
Knap 80 millioner kroner skal Svendborg have i ekstra udligningsmillioner, hvis det står til regeringens udspil til en udligningsreform. Der er dog risiko for, at millionerne også skal rulle den anden vej, når den endelige udligningsaftale er på plads. Så det er for tidligt at juble endnu.

Svendborg: Da regeringen fredag offentliggjorde, at Svendborg ifølge regeringens udspil til en udligningsreform står til at få yderligere 79,6 millioner udligningskroner var det svært at få armene ned.

Men der kan være god grund til at tage udsigten til massiv pengeregn i Svendborg med et gran salt.

Åbenlyst er det, at eftersom udspillet skal forhandles på plads med et flertal på Christiansborg, så kan fordelingen af udligningsmillionerne ændre sig.

En anden ting er, at der med reformudspillet åbnes for, at andre støtteordninger stoppes eller ændres; især en ændring af det såkaldte finansieringstilskud kan få store konsekvenser for Svendborg Kommune.

I 2020-budgettet indgår finansieringstilskuddet som et beløb på 54 millioner kroner. Det er et tilskud, som kommuner bliver tildelt på baggrund af en række kriterier, der blandt andet er kommunens indtægter og udgifter holdt op mod hinanden, beskatningsgrundlaget og folketallet (hvorvidt det er stigende eller faldende).

Endnu ved man ikke, om finansieringstilskuddet består eller droppes. Men identisk med det nuværende bliver det formentlig ikke.

Jens Otto Kromann er økonomichef i Svendborg Kommune og siger:

- En dark horse er selvfølgelig finansieringstilskuddet, hvor vi i dag får 54 millioner kroner om året. Og det er jo klart, at hvis man i værste fald siger, at finansieringstilskuddet ryger helt ud, så ryger der 54 millioner kroner ud, og det er jo et ret stort beløb for os, siger han og fortæller, at der også er snak om, at finansieringstilskuddet kan blive lagt over som en del af de årlige forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening og regeringen forud for de årlige budgetforhandlinger i kommunerne i begyndelsen af efteråret.

- Og hvad der sker i forbindelse med kommuneforhandlingerne er jo aldrig til at vide, siger Jens Otto Kromann, hvorfor man altså kan risikere at det nuværende støttebeløb kan blive reduceret i årene, der kommer.

Annonce
Men jeg har det altid sådan, at jeg vil godt se pengene i kassen, inden jeg jubler. Ikke mindst fordi, det er jo et udspil, som skal forhandles mellem de politiske partier, så der kan nå at ske meget.

Jens Otto Kromann, økonomichef Svendborg Kommune

To sorte heste

- Finansieringstilskuddet er én dark horse. En anden er jo særtilskudspuljen, siger Jens Otto Kromann og fortsætter:

- I 2020 lyder den i Svendborg på 10 millioner kroner, og dem har vi jo også lagt ind i overslagsårene, og som det ser ud lige nu, så forsvinder særtilskudspuljen. Men det er igen usikkert, men det er vores bedste billede af situationen lige nu, og så vil der jo ikke være den pulje, vi kan søge af, og så forsvinder der jo 10 millioner kroner om året på den måde, siger han.

Så hvorvidt han som økonomichef løber rundt på rådhuset med armene over hovedet efter fredagens nyhed om, at Svendborg ifølge regeringsudspillet bør have 79,6 millioner kroner ekstra i udligning, er svaret nej.

- Jeg har jo været med så mange år, og jeg synes intentionerne i reformen – og i det hele taget at få lavet en reform - er super gode, for det skulle til. Men jeg har det altid sådan, at jeg vil godt se pengene i kassen, inden jeg jubler. Ikke mindst fordi, det er jo et udspil, som skal forhandles mellem de politiske partier, så der kan nå at ske meget, siger han.

Endnu går der formentlig nogen tid, inden vi kan slå to streger under et beløb, der bliver Svendborg til del. Første hurdle er, at Folketingets politikere skal lande en aftale.

- Og efter hvad jeg har forstået, skal de være færdige med forhandlingerne, så aftalen er klar til selve kommuneforhandlingen i løbet af sommer, så man ved, hvilket grundlag man forhandler på. Og det vil sige, at så skal der meget gerne ligge en aftale i løbet af april, siger Jens Otto Kromann.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce