Annonce
Svendborg

Millionregn over Svendborg er en gamechanger: Vi skal tænke politik og velfærd på en helt ny måde

Borgmester Bo Hansen (S) kunne nærmest ikke få armene ned, da han fredag eftermiddag erfarede, at Svendborg Kommune i regeringens udligningsudspil står til at modtage 79,6 millioner kroner. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Hvis regeringens udspil til en udligningsreform ender med opbakning fra et flertal i folketinget, står Svendborg til at modtage yderligere 79,6 millioner kroner om året. Samtidig får Svendborg to engangsbeløb på 24,9 millioner kroner i både 2021 og 2022.

Svendborg: Borgmester Bo Hansen (S) var yderst overrasket, da han fredag eftermiddag fik at vide, hvor mange penge Svendborg ifølge regeringens udspil til en udligningsreform skal have.

79,6 millioner kroner fremgår det af Indenrigsministeriets hjemmeside. Desuden står Svendborg til at modtage to gange 24,9 millioner kroner i henholdsvis 2021 og 2022 som kompensation vedrørende den reviderede uddannelsesstatistik.

Bo Hansen er ikke i tvivl om, at det her er en gamechanger:

- 79,6 millioner kroner vil betyde, at vi skal tænke politik og velfærd på en helt ny måde. Og det er et beløb i et niveau, som borgerne virkelig vil kunne mærke, hvis det her faktisk bliver til en aftale. For det her tal er stadig med alle mulige forbehold. Ikke mindst fordi det ikke er en endelig aftale endnu, men et udspil fra regeringen, siger Bo Hansen.

- Men hvis det virkelig bliver til noget, så kan vi jo tænke visionære politiske tanker på velfærdsområderne og anlægsområderne, som vi ikke har kunnet Svendborg i mange år.

Der er i hver fald råd til bedre normeringer i vuggestuer og børnehaver, hvis det er det, I vil prioritere?

- Det vil jeg love dig. Men lige nu vil jeg slet ikke gå ind i den del, for jeg synes næsten, det allerværste, der kan ske nu er, hvis ikke der kan samles flertal for denne aftale på Christiansborg, for så er det 79,6 millioner kroner, vi aldrig kommer til at se skyggen af.

Annonce

Politisk drøftelse

- Det vil være en helt ny måde at tænke politik på her i Svendborg. De seneste to år har min opgave jo været, at vi skulle svinge sparekniven og tænke hver eneste krone ind i alt. Nu får vi mulighed for faktisk at investere med et beløb, der ligger på samme niveau, som det vi sparede i 2018.

Han peger på, at ikke mindst de to engangsbeløb på hver knap 25 millioner kroner heller ikke er uvæsentlige.

- Det er rigtig mange penge, og jeg tænker, at hvis også det går hjem, så er det sådan et beløb, som vi skal drøfte, hvorvidt det skal gå i anlæg eller i gældsafvikling, siger han og fortsætter:

- Hvis man vil drysse det her ud over et budget, så kan knap 80 millioner kroner forgå som ingenting, men hvis man virkelig som byråd vil drøfte sig frem til tre, fire, fem, seks særlige investeringer, man gerne vil satse på, så kan man virkelig flytte noget med et beløb på denne størrelse.

Han lægger ikke skjul på, at med omtanke kan penge i denne størrelsesorden få varig, positiv betydning for Svendborg som en kommune, der ikke evig og altid skal vende hver eneste øre:

- Det kan jeg kun sige ja til. Vi har virkelig mulighed for at kunne investere i noget, som også kan være med til at generere en mere robust økonomi. Det er noget af det, vi skal drøfte grundigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Klumme: Jeg har arvet en guldbarre

Annonce