Annonce
Fyn

Millioninvestering: Odense skal have ny kæmpeskov

Odense Kommune vil sammen med Naturstyrelsen, Vandcenter Syd og Friluftsrådet rejse en kæmpe skov ved Lindved syd for Odense. Skoven skal blandt andet være med til at bevare drikkevand i undergrunden.
Annonce

De synede måske ikke af så meget - de 13 millioner, der over en periode på de kommende tre år blev sat af i de kommunale budgetter til at rejse skov ved Lindved i forbindelse med efterårets budgetforhandlinger i byrådet. Men pengene er blot et mindre kommunalt tilskud i et meget stort skovrejsningsprojekt som kommunen nu arbejder på sammen med Naturstyrelsen, Vandcenter Syd og Friluftsrådet. Prisen for skovrejsningsprojektet ventes at blive på op mod 70 millioner kroner, og for det venter parterne ad åre at kunne få rejst op mod 319 hektarer - eller et område, der størrelsesmæssigt matcher den første del af det hidtil største skovrejsningsprojekt i Odense - Elmelund Skov i den vestlige del af byen.

Og det glæder borgmester Peter Rahbæk Juel, at forligspartierne Konservative, Dansk Folkeparti, SF, Radikale, Alternativet og Socialdemokratiet kunne finde penge til projektet.

- Vi vil rigtig gerne have sat gang i dette skovrejsningsprojekt af mange gode årsager. Med projektet kan vi sikre nogle drikkevandsressourcer, der allerede er i fare for forurening. Ved at plante skov kan vi også binde en frygtelig masse CO2, der kan hjælpe os mod målet om at blive en CO2-neutral storby, og så er der selvfølgelig det rekreative element, der også er vigtigt. At det kan blive et område, som odenseanerne også kan få gavn af, hvis de vil færdes i naturen på den ene eller anden måde, siger Peter Rahbæk Juel (S).

Grønne projekter

I Odense er der flere grønne projekter. Det største er Elmelund Skov. Skoven, der ligger vest for Odense mellem Bolbro, Elmelund, Vejrup og Blommenslyst blev indviet i august 2013 og var på 305 hektarer. I september 2016 blev det besluttet at udvide skoven med yderligere 140 hektarer. Skovprojektet er et samarbejde mellem Odense Kommune, Naturstyrelsen og Vandcenter Syd.

Der er også en række andre igangværende projekter:

117 hektarer nye vådområder inden 2021

26 hektarer nye strandenge inden 2022

Pleje af 30 hektarer eksisterende natur.

Annonce

Jordkøb før skoven kommer

Skovrejsningsprojektet i området er dog endnu behæftet med en smule usikkerhed. Blandt andet fordi kommunen ikke ejer al den jord, der skal bruges til at rejse skoven på. Derfor er det heller ikke lige sådan at tegne den fremtidige skov ind på et kort, for lige nu er der en række kommunale områder, der kan bruges - og så skal der erhverves nye i et område mellem Højby og Volderslev ved Lindved Å. Det bekymrer nu ikke borgmesteren, at man ikke har området på plads endnu.

- Det vigtigste er, at vi nu har taget en beslutning, og vi har alle en tro på, at det nok skal kunne gennemføres. Det har det kunnet før, siger Peter Rahbæk Juel.

Her kan han og resten af parterne bare kigge mod det hidtil største skovrejsningsprojekt med Elmelund Skov vest for Odense, hvor det første stykke blev indviet i august 2013, og hvor man siden har besluttet sig for at udvide området endnu mere. Også her er det blandt andet vigtige drikkevandsressourcer i undergrunden, der skal sikres. For det er mindst lige så vigtigst som CO2-udslip og mulighed for at kunne cykle, gå eller ride i en bynær skov.

- Vi skal holde fast i, at man i Odense kan lukke op for vandhanen uden at bekymre sig over, om det vand, der kommer ud, kan drikkes, siger Peter Rahbæk Juel.

Annonce

Endnu mere skov

I Lindvedprojektet er der allerede slået streger til en eventuel fase 2 af projektet, der i givet fald vil både på 210 hektarer mere skov. En plan, der på sigt kan gøre projektet til det største af sin art i kommunen. Og står det til byens borgmester, så må der meget gerne komme flere projekter på bordet.

- Jeg ser gerne, at vi i Odense får etableret en grøn ring om den mere urbaniserede del af kommunen. For mig at se skal vi blive ved at arbejde for de her projekter, der kan være med til at indfri vores ambitioner om at blive Danmarks grønneste storby, siger Peter Rahbæk Juel.

En hektar skov opsuger og binder cirka 10 tons CO2 hvert år i de første 100 leveår. Til sammenligning udleder en gennemsnitsdansker omkring 8-10 tons CO2 om året.

Odense skal være en grøn storby. Derfor går politikerne, som her borgmester Peter Rahbæk Juel (S), rådmand Jane Jegind (V) og tidligere borgmester Anker Boye ikke af vejen for at finde spaden frem. Som her i december, hvor Gartnerbyen skulle have plantet et syv meter højt Lindetræ. Det nye skovprojekt ved Lindved er dog endnu et stykke fra det første spadestik. Foto: Nils Svalebøg
Det er området her mellem Lindved og Volderslev, hvor Lindved Å snor sig, at der kan komme en ny kæmpe skov. De endelige streger for, hvor skoven skal ligge er ikke på plads endnu. Det handler blandt andet om, at der skal forhandles med lodsejere i de områder, hvor man tænker skoven placeret. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Lokal redekoordinator om død havørne-familie: - Det er så meningsløst

Svendborg

Forening frygter forgiftning: Tre døde havørne fundet på Tåsinge

Langeland For abonnenter

Venstre vil bygge nyt plejehjem på Langeland: Forlod forhandlinger efter forgæves forsøg på enighed

Annonce