Annonce
Svendborg

Millioner fordelt: Lille prisstigning på maden til de ældre

Kommunens ældre borgere kan få mad fra Det Gode Madhus. På grund af at holdbarheden på maden ændres fra 16 til fem dage i det nye år, kommer maden til stige i pris. Social- og Sundhedsudvalget i Svendborg Kommune har dog afsat nogle penge, der dækker noget af prisstigningen. Foto: Katrine Becher Damkjær
To millioner kroner fra budgettet gik til Demenscenter Sydfyn og Det Gode Madhus. 1,35 millioner af puljen har Social- og Sundhedsudvalget valgt at tilskrive de ældres mad, så de får en mindre prisstigning på deres måltider.

Svendborg: Det bliver 1,75 kroner og ikke 5 kroner dyrere pr. hovedret, hvis man får leveret mad fra Det Gode Madhus.

Prisstigningen kommer efter en omlægning af produktionen i det nye år, som følge af at holdbarheden på maden ændres fra 16 til 5 dage. En omlægning, der koster to millioner kroner.

Det betyder nemlig flere leveringer hos borgeren og en anden struktur i det store køkken, der befinder sig på Ryttervej 39 i Svendborg.

Ved budgetforhandlingerne var netop maden fra Det Gode Madhus på dagsordenen. Der var nemlig udsigt til en prisstigning på fem kroner på de ældre borgeres hovedret. En prisstigning, der ville forlyde på 140 kroner om måneden, svarende til 1680 kroner om året.

Men politikerne afsatte en større sum penge, da man var klar over, at en sådan prisstigning vil få stor betydning for kommunens ældste borgere. Det fortæller Hanne Klit (S), der er formand i Social- og Sundhedsudvalget.

- Den almindelige løn- og prisfremskrivning kan vi ikke undgå, men vi vil have været meget kede af, hvis borgerne skulle få så stor en prisstigning, siger hun.

To millioner fandt man i budgettet, og de skulle deles med Demenscenter Sydfyn, som også skulle have lidt for at kunne fortsætte med at tage imod folk fra gaden, der måtte have brug for at tale om demens.

- Det er vigtigt, at vi viderefører demenscenteret, hvor man kan få åben og anonym rådgivning. Det ville koste 650.000, hvis vi ønskede at føre det videre, og de penge har vi afsat, fortæller Hanne Klit.

Annonce

Omlægning af produktionen i Det Gode Madhus

I lang tid har holdbarheden på maden, som leveres til kommunens ældre fra Det Gode Madhus, været på 16 dage. På baggrund af anbefalinger fra Fødevarestyrelsen sætter Det Gode Madhus fra det nye år holdbarheden på maden ned til fem dage. Det gør man, for at undgå risikoen for at få bakterien listeria i maden, der trives i nedkølede fødevarer.

Det betyder flere udleveringer hos borgeren - nærmere bestemt tre gange om ugen, hvor det i dag ellers foregår én gang om ugen.

Det betyder omlægning af produktionen i Det Gode Madhus, og den ændring koster to millioner kroner. Hvis kommunen ikke havde valgt at spytte nogle penge ind i det, havde omlægningen betydet en prisstigning på hver hovedret på fem kroner. Nu stiger hovedretten blot med 1,75 kroner.

En hovedret i 2019 koster 49 kroner i Det Gode Madhus. Den ville under alle omstændigheder være steget med en krone i 2020 (prisen på maden er steget hvert år), står der i den politiske sagsfremstilling.

Summa summarum: Med kommunens tilskud kommer en hovedret nu til at koste 51,75 kroner for borgeren.

Mange at tilgodese

Dermed er 650.000 fra puljen altså gået til Demenscenter Sydfyn, og er der 1,35 millioner kroner tilbage, som Social- og Sundhedsudvalget så har afsat til Det Gode Madhus.

Og det vil altså sige, at den enkelte borger nu får en prisstigning på 1,75 kroner på sin hovedret.

- Jeg havde da ønsket, at vi havde kunne dække det hele. Men vi har haft en lille sum penge at gøre godt med i denne omgang, og det har været svært, fordi mange har skulle tilgodeses. Så jeg er meget glad for, at vi har fået de penge, vi har, så vi kan minimere prisstigningen, siger Hanne Klit og tilføjer.

Prisstigningen træder i kraft i det nye år, og ændringen af holdbarheden betyder, at borgeren vil få oftere besøg af leveringsmanden fra Det Gode Madhus, og at der nu i større grad vil være mulighed for friske salater til retterne.

Sådan her kan en hovedret fra Det Gode Madhus se ud. Borgeren ville have fået en prisstigningen på fem kroner pr. hovedret, hvis ikke kommunen havde afsat nogle penge, for at dække den prisstigning, der kommer i forlængelse af produktionsændringer. Nu stiger en hovedret blot med 1,75 kroner. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Landsstævnet bliver også for unge klimatosser

For nogen synes Landsstævnet garanteret langt ude i horisonten, men for en række af Svendborgs partnere er landsstævne-arbejdet ikke bare i fuld gang - man er efter sigende foran planerne med at realisere det store projekt. Derudover lader det også til, at landsstævnet 2021 i Svendborg bliver first-mover på indholdsfornyelsen. Det bliver selvfølgelig med et stort fokus på idræt og bevægelse og fællesskab. Helt som det plejer. Men derudover tilføjer Svendborg et helt særligt fokus på bæredygtighed med en række samarbejdspartnere. Helt konkret bliver der under landsstævnet afviklet et stort klimatopmøde for unge, og dermed kan de unge klimatosser altså deltage i landsstævnet uden at deltage så meget som i én sportsgren, men alene med fokus på, hvordan verden bliver mere bæredygtig. Ordet klimatosse skal i den her henseende forstås i den allerbedste betydning - helt som ordet har ændret betydning, siden Pia Kjærsgaard på valgaftenen nærmest udspyede det i sin nederlagstale. Fredag formiddag blevet ordet klimatosse kåret som årets nye danske ord, og præcis samtidig stod en række bæredygtige landsstævnepartnere og underskrev formelt det store samarbejdsdokument, der kickstarter det store bæredygtighedsfokus under Landsstævne 2021. Bag det nye, visionære samarbejde står DGI, energiselskabet SEF, Svendborg Kommune, Efterskoleforeningen - og en række unge mennesker, der også skrev under på dokumentet med projektet "Verden er vores". I det hele taget var sidste uge en markant uge for klimaet med både ny dansk klimalov, ny EU-lovgivning og ikke mindst set med unge briller: Greta Thunberg kåret som årets person af Time Magazine. 2019 blev et skelsættende år - en af den slags år, der skriver politisk historie, og som nogen allerede nu omtaler som et markant vendepunktsår. Netop på grund af klimakampen. Det er stærkt, at Svendborg på mange måder nu forsøger at lægge sig helt i front af klimakampen og især får det gjort til et markant indhold på Landsstævnet 2021. På den måde er selve mega-projektet Landsstævnet 2021 en enorm driver for selve den grønne omstilling i en by, der ellers ikke helt har været med fra start. Man har kunnet holde ferie i fjerne italienske bjergbyer med for eksempel bedre affaldssortering end det, vi har kunne præstere i vores ellers oplyste, bæredygtigheds-bevidste område af verden. Men indtil nu er vi på nogle områder blevet ved den lettere frelste snak, og det er fantastisk godt og nødvendigt, at Landsstævnet nu får en markant bæredygtighedsprofil - og dermed også kan bidrage til også at få flyttet ikke bare vores gæster i 2021, men os alle sammen i hverdagen.

Navne

En funktionel lidelse var ved at få Matilde til at opgive gymnasiet: - Men de sagde, at jeg ikke måtte sigte for lavt

Annonce