Annonce
Ærø

Millionærtvillinger kaster trossen i Ærøskøbing: Skal have installeret saunaer i luksusyachter

Lars Thrane (i rød vest) på vej om bord på Arizona. I hælene har han de ærøske håndværkere. Foto: Andrea Bisgaard
Mangemillionærerne Lars og Per Thrane ankom søndag til Ærøskøbing i deres to luksusyachter, som de skal have installeret saunaer i. Det er den ærøske tømrermester Bjarne Holm, der skal stå for arbejdet.

Ærøskøbing: Søndag gjorde mange ærøboer store øjne, da to ens luksusyachter gled ind i Ærøskøbing Havn.

Yachterne ejes af tvillingebrødrene Lars og Per Thrane, der i 1981 stiftede tech-virksomheden Thrane & Thrane A/S, som producerer satellitkommunikation til blandt andet skibsfart. Firmaet blev i 2012 solgt til britiske Cobham for omkring 2,5 millarder kroner.

Lars Thrane, som avisen møder på havnen i Ærøskøbing mandag formiddag, tjente omkring 600 millioner kroner på salget - og nogle af de penge er altså gået til luksusyachten Poseidon, som nu ligger til kajs i Ærøskøbing Havn.

Lars og Per Thrane har hyret den ærøske tømrermester Bjarne Holm til at bygge en sauna i de to yachter, og brødrene forventer, at arbejdet kommer til at stå på i nogle dage.

- Vi er her, fordi Bjarne sagde, at det ville være bedst, hvis arbejdet blev udført på Ærø. Vi drillede ham lidt og sagde, at der godt kunne være overfyldt i Ærøskøbing Havn, og at vi derfor måske blev nødt til at sejle til Marstal, og så sagde han, at så kunne han lige så godt lave arbejdet i København, siger Lars Thrane med et drilsk smil.

Efter opholdet i Ærøskøbing skal de to yachter på værft hos Ring Andersen i Svendborg.

- Vi skal lige have ordnet nogle ting i Svendborg, inden vi skal videre. Vi har planlagt en rejse til Stockholm til sommer, siger Lars Thrane.

Yachterne Poseidon og Arizona er designet af Knud E. Hansens tegnestue og bygget på et hollandsk værft. Skibene blev leveret i efteråret 2018 og er cirka 80 fod. Der er plads til ti sovende gæster, og yachterne - som har kostet et tocifret millionbeløb - er hjemmehørende i Skovshoved.

Annonce
Arizona (forrest) og Poseidon er i Ærøskøbing for at få installeret saunaer. Luksusyachterne er ejet af tvillingebrødrene Lars og Per Thrane. Foto: Andrea Bisgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sorte aktier sender et dårligt signal

Det er småpenge i den store sammenhæng, Ærø Kommune har investeret i såkaldte sorte aktier. 62.000 kroner er der for eksempel investeret i oliefirmaet Shell, og det er den klart største post af de forkætrede sorte aktier, kommunen har i deres aktieportefølje. Den består af aktier for rundt regnet 42 millioner kroner. Det er en forsvindende lille del med andre ord. Den ville knap kunne ses, hvis man stillede det grafisk op. Vi taler om langt under en procent. Alligevel skurrer det. Vi er nødt til at forholde os meget aktivt til de udfordringer, klimaet giver os, og investeringer i sorte aktier er altså investeringer i virksomheder, som bidrager til et negativt CO2-regnskab. I forbindelse med folketingsvalget for snart et halvt år siden, spurgte en ung mand på et vælgermøde, hvor meget politikerne skal bestemme, og hvor meget det skal være op til befolkningen, når det gælder adfærdsændring til gavn for klimaet. Svarene fra politikerne var meget forskellige. Nogle fastslog, at en skarp politisk styring er vejen frem, mens andre afviste at detailstyre befolkningens dagligdagsbeslutninger. Tydelig var bevidstheden dog om, at politiske beslutninger vedrørende miljøet er toneangivende for befolkningen. De viser en retning. Hvilken retning er det så, flertallet i Ærøs økonomiudvalg angiver med beslutningen om ikke at røre ved de sorte aktier? Der er noget økonomisk ansvarlighed. Der bliver peget på, at budgettet er tilrettelagt efter blandt andet forventningerne til aktieinvesteringerne, og laves der om på den præmis, skubber det til budgettet. Det er godt og validt. Samtidig sendes der et signal til borgerne om, at kommunen på det punkt ikke går forrest i kampen for miljøet. Selv om der kun er tale om et lille beløb, så er det signalværdien, der er interessant. For hvem er det egentlig, der skal gå forrest? Burde det ikke være politikerne, der på vegne af samfundet viser det nødvendige mod? Det kan selvfølgelig også betragtes som mod at gå imod en folkestemning, men er det mod på de fremtidige generationers vegne eller er det fodslæberi? I bund og grund overdrager politikerne det at vise mod til befolkningen. Svære beslutninger er en del af det politiske lod, og når det handler om klimaet, er det nogle gange en nødvendighed at lade økonomikortet blive i baglommen. For ja, det koster penge at finde mere klimavenlige løsninger. Men i ren Greta Thunbergsk stil kan vi også stille spørgsmålet: Har vi råd til at lade være med at betale regningen? Politikere står med den notoriske udfordring, at der stort set aldrig er penge nok til at indfri alle ønsker og visioner. Opgaven er så at prioritere, hvad der er vigtigst. En omprioritering af aktieinvesteringerne væk fra sorte aktier har mestendels signalværdi, og her må Ærøs politikere overveje, hvilket signal de som folkevalgte helst vil sende.

Annonce