Annonce
forside

Milliarderne i madrassen

Luksusmodellen udi sovebriller.

TEMPUR: Efter 11 år på Fyn har NASA-formel udviklet sig til en gigantisk global markedssucces

Heureka - jeg har fundet det - udbrød den græske naturvidenskabsmand Archimedes opløftet, da han havde erkendt princippet om legemers vægttab i væske.

Næsten ligeså begejstret var stemningen en forårsdag i maj 1991 på Vandværksvej i Aarup, hvor den norskfødte kemiker Aage Kristiansen gennem to år havde arbejdet på at knække en hård nød.

Han var i 1989 blevet hyret af virksomheden Dan-Foams nye svenske ejere til at finde ud af, hvordan man kunne stabilisere et særligt skumprodukt, så det kunne indgå i en kommerciel og ensartet produktion af madrasser.

Formlen på skummet var udviklet i begyndelsen af 1970'erne af den amerikanske rumfartsorganisation NASA, som brugte det i de g-kraftsimulatorer, astronauterne trænede i, før de blev sendt ud i rummet. Senere blev det også direkte anvendt i rumkapslerne. Det havde den ganske særlige egenskab, at det var meget temperaturfølsomt. Af samme grund var det også ekstremt trykaflastende uanset den kraft, der mødte det. NASA havde givet stoffet navnet Temper.

I slutningen af 1970'erne frigav rumfartsorganisationen patentet på Temper, og en række virksomheder og producenter verden over gik i gang med at arbejde med stoffet.

Milliard-handel

En af dem var Bruno Anker Nielsen i Aarup, som ellers drev en traditionel virksomhed med en varieret produktion af skumplast til møbelindustrien.

I 1989 solgte han sit livsværk Dan-Foam til svenskeren Dag Landvik, som i forvejen ejede flere fabrikker i gruppen Fagerdala. Prisen var otte millioner kroner, fortæller Dag Landvik i dag.

For et par uger siden solgte han den fynske fabrik og en søsterfabrik, som for blot to år siden er kommet til i den amerikanske stat Virginia, for 2,7 milliarder kroner. Køberne var de to store investeringsselskaber TA Associates i Boston og Friedman, Fleischer & Lowe i San Francisco. Og dermed er det oprindelige NASA-patent nu tilbage på amerikanske hænder men i dag under navnet Tempur og i en form, som har har haft et helt bemærkelsesværdigt gennembrud på markedet.

Kritisk situation

Vi skruer igen tiden tilbage, til maj 1991, stedet er Aarup.

Dag Landvik var taget til Fyn i et ubehageligt ærinde.

Konjunkturerne siden hans erhvervelse af Dan-Foam to år tidligere var vendt, møbelindustrien havde ondt i salget, pengene løb lindt den forkerte vej ud af selskabets kasse, og Landvik støttede under sin fynske visit henholdsvis på den ene og den anden fod: Lukke eller ikke lukke, lukke eller ikke...

Pludseligt gennembrud

Da var det, at Aage Kristiansen pludselig kom stormende ind til sin svenske chef og begejstret meddelte, at han havde løst gåden om skummet fra rummet. Præcist sådan foregik det, bedyrer den parapsykologisk stærkt interesserede Dag Landvik, mens han kniber øjnene koncentreret sammen og det sidste bløde eftermiddagslys finder vej ind gennem det store panoramavindue i Gustavsberg en god armslængde sydøst for Stockholm. Her på Värmdö tæt ved den lille lokalitet Fagerdala, hvor det hele tog sin begyndelse, og med vand lige uden for døren holder den nyslåede milliardær til. Gustavsberg var i generationer kendt for sin porcelæn og en omfattende keramiske produktion, men nu har skumkongen overtaget et stort administrationskompleks fra den gamle tid.

Det mystiske skum

- Problemet med NASAs skum var, at det opførte sig så uensartet. Vi havde tidligere i Fagerdala-sammenhæng importeret det i blokke med henblik på opskæring, men kvaliteten svingede hele tiden kolossalt meget. Bruno Anker Nielsen på Fyn havde ikke fået styr på det, og flere andre steder i Europa blev der arbejdet intenst med produktet. Ingen kunne finde ud af det, og det kunne de heller ikke i USA.

Dag Landvik slår med en stilfærdig latter hen, hvad det konkret var, Aage Kristiansen opdagede i maj på Fyn for 11 år siden:

- Det ved jeg ikke, nej, det husker jeg ikke bestemt, svarer han og får antydet, at man også bliver milliardær ved at kunne holde på en hemmelighed.

Store muligheder

Den norske kemiker bor i dag i Göteborg og arbejder trods sygdom fortsat ad hoc for Tempur World-koncernen.

- Man kan ikke overvurdere Åkes betydning for det, der siden skete, konstaterer Dag Landvik.

- Vi var klar over, at vi nu stod med et helt unikt materiale. I første omgang havde vi blot tænkt på at markedsføre Tempur som en medicinsk hospitalsmadras mod liggesår, fordi stoffet med sine trykaflastende egenskaber er noget helt specielt. Men da Åke havde gigtproblemer og allerede med godt resultat brugte en madras af denne type, lå det lige for at tænke en generel rygsituation ind. Hvert tredje menneske har jo rygproblemer, og det åbnede pludselig nogle fantastiske muligheder.

Dag Landvik ringede fra sit midlertidige eksil i Aarup til "kvartbroderen" Mikael Magnusson - "hans mor er gift med min far" - som hjemme på Värmdö styrede Fagerdalas daglige forretninger.

Han fik en kiropraktor til at teste den fynske madras, som kun fik superlativer med på vejen. Hele sommeren 1991 brugte Dag Landvik på at udarbejde salgsbrochurer for Tempur-madrassen, og i august indrykkede Fagerdala-gruppen helsides annoncer i den store svenske avis Dagens Nyheter.

- Reaktionen var meget positiv, vi fik mange henvendelser. I starten lagde vi et lille brev ved hver madras, vi solgte, hvor vi bad køberne skrive til os om deres erfaringer. Det var helt fantastiske breve, vi fik tilbage. De var med til at overkomme det problem, man har, når man sælger et dyrt produkt af Tempurs kvalitet: At blive troet, siger Dag Landvik.

NASA-hæder

Siden er det gået stærkt. I 1995 opgav Dan-Foam i Aarup helt sin tidligere produktion til fordel for Tempur, der nu også omfattede puder, og i 2001 stod den fynske ledelse og nøglemedarbejdere på Dan-Foam for opbygningen af en helt ny fabrik i USA. På blot 11 år havde koncernomsætningen rejst sig fra 0 til 1,9 milliarder kroner.

- Det er vel ret sensationelt, normalt udvikler et produkt sig langsomt over tid, konstaterer Dag Landvik.

I 1998 opnåede fynske Tempur også den ære at blive optaget i NASA's Hall of Fame som et af de mest fremtrædende produkter, rumfarten har skabt for det civile liv. Denne ære overgik samme år navigationssystemet GPS, som har været revolutionerende for ikke mindst verdens skibstrafik.

Telefonisk evangelium

Selv har Dag Landvik gennem de sidste 10 år kun ved sjældne lejligheder vist sig på Fyn, men han har til gengæld haft næsten daglige og ofte timelange telefonmøder med ledelsen i Aarup.

- Telefonen er omtrent blevet mit evangelium. Jeg lever i telefonen og rejser næsten ikke mere, siger den 59-årige svensker.

- Hvorfor skal man sidde i bilkøer og trafikpropper og bruge en masse tid på at bevæge sig fysisk. Der er også psykologiske dimensioner i tilværelsen, man kan bruge, og i det hele taget er vores kommunikationsmidler så avancerede i dag, at man ikke behøver at befinde sig lige ved siden af hinanden. Jeg er sikker på, at jeg i de fleste tilfælde får det klareste indtryk af en person gennem telefonen. Det har noget med en mental træningstilstand at gøre. Siden 1998, da vi fik amerikanske investorer ind og besluttede at lægge Tempurs hovedkontor i Lexington, har vi også holdt alle bestyrelsesmøder via telefonen, siger Dag Landvik.

Et blødende selskab

Han ejede før den amerikanske handel i sidste måned 56 procent af Tempur-gruppen og er dermed blevet 1,5 milliarder kroner rigere.

Når en gæld på 300 millioner kroner er betalt, er der fortsat en klat penge tilbage, men de får også ben at gå på.

- De skal naturligvis ikke ligge stille, men ud at arbejde og først og fremmest i Fagerdala World Foams. Selskabet bløder, fordi vi har haft en betydelig længere startfase end forudset på et nyt, miljøvenligt og sikkerhedsskabende skum af polypropen til bilindustrien. Vi er overbeviste om, at det vil komme til at slå igennem, og så kan det blive meget stort for Fagerdala, siger Dag Landvik, som dermed også giver en del af forklaringen på, hvorfor han har valgt at sælge Tempur.

En anden begrundelse er denne:

- Tempur er blevet så stort, at selskabet nu skal på børsen. Det betyder, at jeg ikke længere kan få lov til at arbejde, som jeg hidtil har gjort i selskabet, siger han.

Uforklarlig kraft

Lige siden han som 16-årig læste en bog om parapsykologi, har Dag Landvik været stærkt fascineret af temaer som hypnose, mental træning og i det hele taget kroppens ubevidste psykologiske beredskab og potentiale.

Vist tror han f.eks på den medicinske placebo-effekt som en stærk kraft, der også kan føre til selvhelbredelse. Også selv om begrebet ikke videnskabeligt kan forklares. Det kan manden med pilekvisten heller ikke. At nogle mennesker har en sensitivitet, som gør det muligt at finde vand eller få svar, er en gammelkendt viden - men selv kan de ikke redegøre for, hvad der sker, når pilekvisten bøjer sig mod jorden. '

Dag Landvik har gjort mange litteraturstudier og også personligt haft mange møder med mennesker, der kan kunsten, og han bruger dem som eksempel på det parapsykologiske fænomen.

Han er medlem af det britiske parapsykologiske selskab Society for Psychical Research, som siden 1882 har samlet vidnesbyrd med henblik på videnskabelig parapsykologisk forskning i laboratoriemiljøer. Oprindeligt fra spiritistiske medier, men siden også fra den daglige tilværelse og fra de ritualer, primitive stammesamfund benytter sig.

100 millioner til fond

Som et resultat af milliardhandelen med Tempur har Dag Landvik besluttet at sætte 100 millioner kroner til side til en fond, som skal donere penge til egentlig forskning i parapsykologiske fænomener.

- Problemet er dobbelt, fordi man ikke altid kan stole på disse fænomener. De kan snyde i et tilfældighedens mønster, mens vi i andre sammenhænge ikke kan forklare, hvad der systemisk rent faktisk sker, siger Dag Landvik.

Stiller man i denne sammenhæng den sky svensker spørgsmålet om, hvor Tempur næste gang skal bygge en ny fabrik, letter han muntert på smilebåndet:

- Det ligger vel endnu et par år ude i fremtiden og bliver heller ikke min sag at afgøre. Jeg har ikke i dag mulighed for at vide, om det bliver på Fyn, i USA eller et helt andet sted. Selv ville jeg vente på et tegn.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Politikere kræver handling fra minister og kommunen i Marco-sag: - Lad nu den familie flytte ind til deres barn

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Lynmanøvre i Svendborg: Assens-firma køber konkursramt skiltefabrik - og sælger den videre til tidligere ejere

Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Svendborg

Se videoen af måske kommende hotdogkonge: Robert slugte 15 hottere på 15 minutter

Svendborg

Små partier rykker sammen: SF og Alternativet i valgforbund til kommunalvalget

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Gigant-virksomheder har et særligt ansvar over for de små

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Faaborg-Midtfyn

Forældre må kun se døende søn en time om ugen: Ministeren hives ind i sagen om lille, uhelbredelige Marco

Faaborg-Midtfyn

Borgmester vil ikke føre personalesager i avisen: Skolebestyrelse tilgiver fyringstruet fagchef

Erhverv

Vred hotelejer har droppet bookingportal og vil klare sig selv: - Jeg vil ikke finde mig i deres metoder

Ærø

Politiet rykkede ud: Sejler mistænkt for at være spirituspåvirket

Langeland For abonnenter

Mindre lodsselskab fra Spodsbjerg taber overskud, men er alligevel tilfreds:  - Vi har egentlig gjort det udmærket

Faaborg-Midtfyn

Ingen andre kunne hjælpe havarist ved Avernakø: Marinehjemmeværnet trak lystsejler fri efter syv-otte timer på grund

Annonce