Annonce
Søsiden

Miljøskibs-balladen: Fynsk politiker langer hårdt ud efter nordjysk kollega

Under det snart fem år lange, uvirksomme ophold i Svendborg, var miljøskibene også i en periode løftet på land. Nu udtrykker den fynske MF'er Lars Chr. Lilleholt (V) forargelse over sin nordjyske kollega, Bjarne Laustsens (S) klage i sagen om, at Faaborg Værft har fået tildelt ombygningen.  Foto: Søren Stidsholt Nielsen
- Bjarne Laustsen varetager snævre interesser i sin egen valgkreds, siger Lars Chr. Lilleholt. Laustsen: - Lilleholt aner ikke en hujende fis.

Opdateret med kommentar af Bjarne Laustsen.

FAABORG/SVENDBORG: Sagen om de skandaleramte miljøskibe fra Svendborg bølger videre. Den fynske folketingsmand og tidligere minister, forsvarsordfører Lars Chr. Lilleholt (V) langer nu hårdt ud efter sin nordjyske kollega, Bjarne Laustsen (S).

- Hvad Bjarne Lausten er ude med, er lokale, socialdemokratiske særinteresser. Det lyder helt forkert, at han klager. Min opfordring til ministren er, at hun skal lade være med at lytte til det, siger Lars Chr. Lilleholt (V) til avisen.

Annonce

Skandale-sagen om miljøskibene i Svendborg er blusset op igen efter, at Faaborg Værft den 30. juni vandt udbudet på ombygning af de brugte fartøjer. De to skibe er konstrueret til  persontransport i offshore-sektoren og skal ændres til optag af vandprøver i de indre, danske farvande.

I et klagebrev til miljøminister Lea Wermelin (S) pegede Bjarne Lausten forleden på, at værftet i Faaborg ikke opfyldt et specifikt miljøkrav i udbudet. Det har givet det fynske værft en fordel, da det dermed ikke har haft udgift til at fremskaffe de rette papirer, vurderer Bjarne Laustsen. Det nordjyske Jobi Værft havde i følge Bjarne Laustsen derimod de krævede papirer og var i følge Miljøministeriet tæt på at vinde udbudet. Men blev slået på prisen af tilbudet fra Faaborg.


- Ministeren skal holde fast. Jeg er overbevist som, at alle relevante sten er blevet vendt i forbindelse med valget af værft.

Lars Chr. Lilleholt, MF (V)


- Ministeren skal holde fast

- Ministren skal holde fast. Jeg er overbevist som, at alle relevante sten er blevet vendt i forbindelse med valget af værft. Det må ikke blive en sag om at varetage en snæver, regional interesse i Nordjylland, fastslår Lars Chr. Lilleholt.

Den fynske politiker understreger, at papirerne i forbindelse med ombygningen selvfølgelig skal være i orden:

- Hvis værftet i Faaborg ikke har de pågældende godkendelser, er jeg sikker på, at det vil blive bragt i orden. Jeg har en klar forventning om, at Faaborg Værft får lov at beholde ordren, siger Lars Chr. Lilleholt.

Lars Christian Lilleholt, MF (V), Odense: - Jeg har en fornemmelse af, at Bjarne Laustsen bare har ledt efter en nål i høstakken for at varetage nogle snævre interesser i sin egen valgkreds. Foto: Steen Brogaard
Annonce

- Han har ledt efter nål i høstak

Lars Chr. Lilleholt er også forarget over, at sagen om miljøskibene har taget en partipolitisk drejning:

- Jeg har en fornemmelse af, at Bjarne Laustsen bare har ledt efter en nål i høstakken for at varetage nogle snævre interesser i sin egen valgkreds. Det kan ikke nytte noget, at man bliver ved og ved og ved. Man må have tillid til, at myndighederne har håndteret sagen korrekt. Det er jo ikke en politisk beslutning, hvor de her skibe skal bygges om, fremfører Lars Chr. Lilleholt.

Efter en klagefrist på to uger skal ordren underskrives på mandag. Miljøministeren har dog fredag meddelt Bjarne Laustsen, at det ikke kan behandle hans klage før forventet medio august. Hvilken konsekvens klagesagens udfald kan få for Faaborg Værft er ikke oplyst.

Bjarne Laustsen, MF, (S): - Lilleholt aner ikke en hujende fis om det, han udtaler sig om.  Foto: Steen Brogaard


Han skulle sætte sig ordentligt ind i sagerne, før han kommenterer.

Bjarne Laustsen, MF (S)


Annonce

- Aner ikke en hujende fis

Bjarne Laustsen har denne kommentar til sin fynske kollega:

- Det aner Lilleholt ikke en hujende fis om. Han skulle sætte sig ordentligt ind i sagerne, før han kommenterer.

Bjarne Laustsen foreslår, at Faaborg Værft lægger de relevante papirer frem for offentligheden:

- Jeg har fået aktindsigt og kan ikke se, at Faaborg Værft har de krævede godkendelser. De har for nogle år siden haft en lignende sag om Søværnets skibe, så der har været tid nok til at få det bragt på plads.  Hvis ikke Miljøministeriets skibe skulle overholde deres egne regler, hvem skulle så? Tager jeg fejl, bøjer jeg mig gerne i støvet, lyder Bjarne Laustsens kommentar.

Staten købte skibene brugt i England i 2015. Siden har de ligget uvirksomme i Svendborg, mens rækken af fejl, fadæser og ændrede beslutninger forlængst har udnævnt Sif og Frigg til skandale-skibe.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Svendborg Efterskole huser veteranbørn: Sommerlejren giver dem ro i hverdagen

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nogle dage er her frit lejde, andre dage koster det en plovmand: Bøderegn på tom kommunal græsplæne

Langeland For abonnenter

Lohals Havn trives i bedste velgående: - Det er et ovenud tilfredsstillende resultat

Navne

Jesper Skovhus stiller op til valg: Lige nu bliver Langeland afviklet i stedet for udviklet

Svendborg

Verdensmester i badminton spiller nu tennis i Svendborg

Ærø For abonnenter

Udsigten skifter ejer: Hotellet skal udvides

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Værftsbisser fortæller skrøner på kajen

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Psykolog om dødssyge Marcos sidste tid: Kommunen bør gentænke beslutning - og det skal være nu

Fyn For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Svendborg

Bjæf og knurren i hundeforening: Instruktører kapper hundesnoren og danner ny forening

Kultur For abonnenter

På Sydfyn blomstrer musikken: Tom Bjerg mener at musikmiljøet er stærkere end Københavns

Langeland

78-årig ville køre hjem: Borgere holdt fuld kvinde tilbage

Annonce