Annonce
Danmark

Messerschmidt i frontalangreb: Klimarådet er politikere i faglige klæder

Morten Messerschmidt er ikke tilfreds med Klimarådet. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Klimarådets troværdighed kan ligge på et meget lille sted. Det mener Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt. Han er gal over, at Klimarådet ikke havde undersøgt, hvad det vil betyde for beskæftigelsen, inden de anbefalede, at staten skal stoppe nye olie- og gasudvindingsprojekter i Nordsøen.

Danmark kan ikke både være et grønt foregangsland og samtidig ekspandere sin olie- og gasudvinding. Det sender et forkert signal.

Sådan lød Klimarådets konklusion, da det for to uger siden afleverede deres længe ventede rapport om den sidste nordsøolie. Men det grønne råds anbefaling har fået Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt op i det røde felt.

- Inden jeg læste rapporten, glædede jeg mig til at få en saglig gennemgang af alle klimamæssige og økonomiske forhold, men da jeg begyndte at læse, fandt jeg hurtigt ud af, at det overhoved ikke var det, Klimarådet havde sat sig for, siger DF’s klimaordfører til avisen Danmark.

Annonce

Hvad er klimarådet?

  • Klimarådet er en uafhængig ekspertgruppe, der er finansieret og nedsat af Folketinget. Der er syv medlemmer af Klimarådet, der alle er eksperter indenfor forskellige fagområder.
  • Formanden for Klimarådet er Peter Møllgaard, der er dekan ved Maastricht University School of Business and Economics i Holland.
  • Klimarådets opgave er at rådgive regeringen og Folketinget om, hvordan Danmark på den bedste og billigste måde gennemfører omstillingen til et klimaneutralt samfund.

Han mener, at rapporten vidner om, at Klimarådet ikke er styret af faglighed, men i stedet misbruger deres position som uafhængige eksperter til at bedrive politik.

- Det er helt tydeligt noget, der er modelleret ud fra et politisk ønske om, at tingene skal se ud på en bestemt måde, siger Morten Messerschmidt.

Lille og usikker effekt ved at stoppe nye udvindinger.

Hele baggrunden for balladen er, at Danmark efter planen skal åbne et nyt område af Nordsøen op for olie- og gasudvinding senere på året. Det er det, man kalder den ottende udbudsrunde.

Men tiden, hvor politikerne ikke kunne få oliepenge nok, er slut. Nordsøen er blevet en politisk varm kartoffel, og den udgør nu et vaskeægte dilemma.

På den ene side har et bredt flertal i Folketinget besluttet, at Danmark skal være et grønt foregangsland, og det rimer ikke rigtigt på nye olieplatforme.

På den anden side kan politikerne godt bruge de milliarder, nordsøolien indbringer statskassen. For eksempel til at finansiere den grønne omstilling.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) bad derfor sidste år Klimarådet om at vurdere, hvad klimaeffekterne vil være ved en ottende udbudsrunde.

I grove træk konkluderer rådet i deres rapport, at de mener, at der er en positiv klimamæssig effekt ved at sige stop til nye udvindinger, men at den er lille.

Problemet med olie og gas er nemlig, at andre lande uden problemer vil kunne skrue op for deres produktion, hvis Danmark træder på bremsen.

Klimarådet vurderer således, at hvis Danmark sparer 1 ton CO2 ved at skrue ned for olieudvindingen, så vil andre lande øge deres udledning med 0,8 ton CO2. Altså en besparelse på 0,2 ton.

Men Klimarådet understreger samtidig i deres rapport, at det er et regnestykke behæftet med stor usikkerhed, og at tallet kan variere fra 0,65 til 0,95.

Annonce

- Det er der jo reelt ingen, der kan vurdere

Den noget usikre vurdering af den egentlig klimaeffekt forbundet med et stop for nye olie- og gasboringer står dog ikke alene.

Den ottende udbudsrunde handler nemlig ifølge Klimarådet lige så meget om Danmarks image. Eller som rådets formand Peter Møllgaard formulerede det i den pressemeddelelse, der udgik sammen med rapporten.

- Jagten på nye olie- og gasfelter i Nordsøen kan skade Danmarks klimamæssige troværdighed på den internationale scene.

Og det er netop formuleringer som denne, der falder Morten Messerschmidt for brystet.

- Vi har ikke brug for et organ, der sidder og vurderer, om Danmarks internationale renommé bliver bedre eller dårligere. Det er der jo reelt ingen, der kan vurdere, og derfor er det en politisk afvejning, og det skal vi nok selv finde ud af på Christiansborg, fortæller Morten Messerschmidt.

Hvorfor er det politisk?

- Fordi det der med om Danmark internationale renomme vokser eller falder, det har jo ikke noget at gøre med hverken økonomien eller klimaeffekten.

Du har selv stemt for en klimalov, hvor der står, at Danmark skal være et foregangsland internationalt. Er det ikke bare i den kontekst Klimarådet rådgiver?

- Men der står også, at man skal tage hensyn til vækst og arbejdspladser og den økonomiske udvikling, og derfor kan man ikke bare fra Klimarådets side vælge ét hensyn ud og sige, at det er det, de føler sig kaldet til at mene noget om, siger Morten Messerschmidt.

Annonce

Klimarådet så ikke på jobbene

Klimarådet gør selv en del ud af selv at understrege, at de også inkludere økonomiske hensyn i deres analyser og rapporter.

Går man ind på rådets hjemmeside, kan man for eksempel på forsiden læse, at rådet rådgiver om, ”hvordan omstillingen til et klimaneutralt samfund kan ske på en omkostningseffektiv måde”.

Men på trods af det, har Klimarådet ikke i deres rapport forholdt sig til, hvordan det eventuelt vil påvirke beskæftigelsen i offshore-industrien på den jyske vestkyst, hvis man dropper ottende udbudsrunde.

- Det er bemærkelsesværdigt, at når nu vores klimalov siger, at vi skal have fokus på beskæftigelsen og konkurrenceevne, at Klimarådet så overhovedet ikke inddrager de mange tusind mennesker, der er ansat i olie- og gasindustrien i Danmark. Det er slet ikke en del af deres beregninger, siger Morten Messerschmidt, der selv mener, at man skal lade olie- og gasselskaberne udvide indvindingen i Nordsøen for så at bruge statens indtægter ubeskåret på den grønne omstilling.

Er du ikke bare træt af, at de ikke når frem til den konklusion, du havde håbet på?

- Nej, jeg er træt af, at de ikke lever op til det et meget bredt flertal i Folketinget bad om, da vi lavede klimaloven, nemlig at det skulle være et råd med meget bred ekspertise og klimarelevant faglighed. Og der ikke meget faglighed i at sige, at Danmarks internationale renomme vil blive på den ene eller den anden måde.

Klimarådets formand efter kritik fra DF: Vi følger bare loven

Annonce

- Hvad skal vi bruge dem til?

Avisen Danmark har talt med en række af de partier, der har stemt for klimaloven og dermed målet om en reduktion af Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent inden 2030, og flere af dem fortæller, at de støtter Morten Messerschmidts overordnede kritik.

De mener ligesom DF-ordføreren, at Klimarådet er gået ud over deres mandat, når det kommer til deres rådgivning i spørgsmålet om nordsøolien. Der er dog ingen af partierne, der har lyst til offentligt at lufte deres kritik. Ikke andre end Morten Messerschmidt altså.

- Vi har brug for faglig rådgivning fra rådet, og hvis rådet ikke kan eller vil det, rejser det jo spørgsmålet om, hvad vi overhoveder skal bruge dem til.

Du mener, de har udspillet deres rolle?

- Det mener jeg i høj grad, at de har gjort. Og jeg synes, det er beklageligt, for vi har ikke brug for en politisk spiller i faglige klæder, svarer Morten Messerschmidt.

Den sidste olie

  • Der har indtil nu været syv udbudsrunder i Nordsøen. En udbudsrunde betyder, at olie- gasselskaberne får mulighed for at ansøge om lov til at udvinde indenfor et afgrænset område.
  • Den ottende udbudsrunde skulle efter planen være sat i gang senere på året. Det drejer sig om et område omkring "centralgraven" i Nordsøen, hvor en stor del af de danske olie- og gas brønde i forvejen befinder sig.
  • Energistyrelsen er dem, der styrer udbudsrunderne, og de har tidligere vurderet, at der stadig er væsentlige mængder olie og gas i den danske del af Nordsøen.
  • Den danske stat tjente i 2018 8,4 milliarder kroner på Nordsøen.

Kilde: Energistyrelsen

Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Ekspert: Det skal der til, før kommunen kan rive øverste etage af Rubberton-byggeri ned

Annonce