Annonce
Svendborg

Menighedshuset bag Vor Frue Kirke tager form: - Et hus der kan og vil noget

Bag Vor Frue Kirke begynder betonelementer at forme det kommende menighedshus. Råhuset forventes at stå klar om et par uger, mens selve huset efter planen står klar til oktober. Foto: Katrine Becher Damkjær
Fra drømme til planlægning og nu til virkelighed. Det nye menighedshus ved Vor Frue Kirke har været længe undervejs, men nu begynder byggeriet at tage form. Hvis alt går vel, kan byens borgere bydes indenfor til 1. søndag i advent.
Annonce

Svendborg: Bag Vor Frue Kirke er et større gråligt element-puslespil i gang. Der skal bygges et nyt menighedshus, og den gamle bydels snævre, kantede og charmerende gader danner rammer herfor.

Store betonelementer løftes med lethed på plads af den mobile kran, der holder og blokerer vejen i Fruestræde, og der tegner sig langsomt, men sikkert et billede af, hvilket hus menigheden kan benytte sig af fra december måned.

Annonce

Ikke længere et hul i jorden

Det nye menighedshus bag Vor Frue Kirke har været undervejs siden 2017. Her nedsatte kirken et byggeudvalg, der begyndte at realisere drømmen om et nyt moderne hus.

Og nu, godt fire år efter, står der noget, der leder tankerne hen mod et hus. Det glæder formand for menighedsrådet, Torben Holm, der sammen med formanden for byggeudvalget, Karsten Strauss, følger byggeriet nøje.

Formand for menighedsrådet, Torben Holm (til venstre), og formand for byggeudvalget, Karsten Strauss, fortæller, at det nye hus skal forstærke de allerede eksisterende fælles arrangementer for borgerne. Det nye menighedshus er nemlig til for dem. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Nu er det ikke et hul i jorden mere, der sker noget nu. Vi kan sidde her og se den store kran, der svinger rundt med betonelementerne og i løbet af to uger, så står hele råhuset, fortæller Torben Holm.

- Man kan danne sig et indtryk af, hvordan det vil komme til at se ud. Det kører efter planen, og vi regner med, at vi i oktober måned kan begynde at sætte ting ind i huset, fortæller Karsten Strauss, mens Torben Holm tilføjer, at de håber at kunne byde folk indenfor til 1. søndag i advent.


Vi bygger ikke større rent kvadratmetermæssigt, men pladsen bliver udnyttet langt bedre

Formand for byggeudvalget, Karsten Strauss


Drømmen om et nyt menighedshus kom sig af, at det gamle hus, til trods for sine mange kvadratmeter, føltes småt og ikke længere kunne imødekomme borgernes behov og kirkens krav.

Det gamle menighedshus bestod af fire små byhuse, der var sat sammen til et hus. Formanden for byggeudvalget, Karsten Strauss, fortæller, at det gamle hus til trods for sine næsten 600 kvadratmeter føltes småt, og at det var dårligt indrettet. Foto: Linea Andersen

- Det gamle hus var uhensigtsmæssigt på flere punkter, det var små byhuse, som man havde købt et ad gangen, hvor rummene ikke var ordentligt indrettet eller udnyttet, fortæller Torben Holm.

- Vi bygger ikke større rent kvadratmetermæssigt, men pladsen bliver udnyttet langt bedre. Så rent funktionsmæssigt, får vi et meget bedre hus, fortæller Karsten Strauss.

Annonce

Vil nå nye grupper

Det nye menighedshus er tegnet af Creo Arkitekter, og det byder folk indenfor i et mere åbent, lyst og moderne hus, der kan imødekomme kirkens mange aktiviteter.

- Det gamle hus var ikke handicapvenligt, og det kan man jo ikke byde folk. Det nye bliver med nem adgang, store lyse lokaler og ny teknik. Der vil være god plads til alle vores fremtidige kirkelige aktiviteter, fortæller Torben Holm, mens Karsten Strauss følger op.

- Det gamle kirkekontor var passet ind i et af de gamle huse, og det kunne godt skabe lidt forvirring i forhold til, hvor man skulle gå hen. I det nye hus vil man med det samme kunne se, hvad der er hvad.

Når man fra oktober måned står på Fruestræde, med kirken på sin højre hånd, vil man blive mødt af dette syn. Det nye menighedshus har omtrent samme kvadratmeter som det gamle, men det vil alligevel komme til at syne og føles større. Illustration: Creo Arkitekter

Det nye hus kan rumme flere mennesker og skal både forstærke de nuværende aktiviteter, og samtidig danne ramme for nye og flere af slagsen, der forhåbentlig når ud til flere borgere. Sidstnævnte er en af menighedsrådets visioner for det nye hus.

- Vi vil gerne nå ud til nye grupper i befolkningen, det gælder ikke kun de ældre, men også børn og unge. Det kan være med ord, foredrag, undervisning, studiegrupper og lignende. Men det er et erklæret mål, at vi vil nå ud til alle borgere med et tilbud, fortæller Torben Holm.

Og Karsten Strauss uddyber.

- Det skal være et hus, der er åbent, som sprudler af liv og giver gode tilbud til hele byen. Et hus der kan og vil noget, fortæller han med stolthed i stemmen.

Salen i det gamle menighedshus kunne rumme 60 personer. Det nye hus får en lys og åben sal, der kan rumme 100 personer. Torben Holm fortæller, at det nye hus blandt andet vil give bedre undervisningsforhold for kirkens konfirmander. Illustration: Creo Arkitekter
Annonce

Fondsansøgninger forude

Når kalenderen viser oktober måned, kan der efter tidsplanen rykkes møbler ind. Nogle af møblerne fra det gamle hus kan genbruges, men det er ikke alt, der vil finde vej til det nye hus.

Penge til nye møbler er ikke noget, som menighedsrådet har lige nu og her, det skal der søges efter via fonde, men det afskrækker hverken Karsten Strauss eller Torben Holm.

- Vi så gerne, at vi i det nye hus kan få møbler, der passer ind i det nye miljø, og vi skal også have nyt av-materiale. Det er min tanke, at vi nedsætter et udvalg, der vil stå for fondsansøgninger, og finder ud af, hvad vi har af behov, fortæller Karsten Strauss.

- Vi har det næste halve års tid til at søge, og det jo godt nok aldrig til at sige, hvordan sådan noget udvikler sig. Men vi er fortrøstningsfulde, vi har folk i menighedsrådet, der har prøvet det før, så vi er ikke helt på bar bund, fortæller Torben Holm.

Indgangen til det nye menighedshus skal været planen være lyst og rummeligt. Formand for menighedsrådet, Torben Holm, fortæller, at alle i menigheden samt kirkens to organister og tre præster glæder sig meget, til det nye hus står klar.  Illustration: Creo Arkitekter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Corona-eksperten: Sådan kan vaccinen komme til at ændre din hverdag

Annonce