Svendborg: Bag Vor Frue Kirke er et større gråligt element-puslespil i gang. Der skal bygges et nyt menighedshus, og den gamle bydels snævre, kantede og charmerende gader danner rammer herfor.
Store betonelementer løftes med lethed på plads af den mobile kran, der holder og blokerer vejen i Fruestræde, og der tegner sig langsomt, men sikkert et billede af, hvilket hus menigheden kan benytte sig af fra december måned.
Ikke længere et hul i jorden
Det nye menighedshus bag Vor Frue Kirke har været undervejs siden 2017. Her nedsatte kirken et byggeudvalg, der begyndte at realisere drømmen om et nyt moderne hus.
Og nu, godt fire år efter, står der noget, der leder tankerne hen mod et hus. Det glæder formand for menighedsrådet, Torben Holm, der sammen med formanden for byggeudvalget, Karsten Strauss, følger byggeriet nøje.
- Nu er det ikke et hul i jorden mere, der sker noget nu. Vi kan sidde her og se den store kran, der svinger rundt med betonelementerne og i løbet af to uger, så står hele råhuset, fortæller Torben Holm.
- Man kan danne sig et indtryk af, hvordan det vil komme til at se ud. Det kører efter planen, og vi regner med, at vi i oktober måned kan begynde at sætte ting ind i huset, fortæller Karsten Strauss, mens Torben Holm tilføjer, at de håber at kunne byde folk indenfor til 1. søndag i advent.
Formand for byggeudvalget, Karsten StraussVi bygger ikke større rent kvadratmetermæssigt, men pladsen bliver udnyttet langt bedre
Drømmen om et nyt menighedshus kom sig af, at det gamle hus, til trods for sine mange kvadratmeter, føltes småt og ikke længere kunne imødekomme borgernes behov og kirkens krav.
- Det gamle hus var uhensigtsmæssigt på flere punkter, det var små byhuse, som man havde købt et ad gangen, hvor rummene ikke var ordentligt indrettet eller udnyttet, fortæller Torben Holm.
- Vi bygger ikke større rent kvadratmetermæssigt, men pladsen bliver udnyttet langt bedre. Så rent funktionsmæssigt, får vi et meget bedre hus, fortæller Karsten Strauss.
Vil nå nye grupper
Det nye menighedshus er tegnet af Creo Arkitekter, og det byder folk indenfor i et mere åbent, lyst og moderne hus, der kan imødekomme kirkens mange aktiviteter.
- Det gamle hus var ikke handicapvenligt, og det kan man jo ikke byde folk. Det nye bliver med nem adgang, store lyse lokaler og ny teknik. Der vil være god plads til alle vores fremtidige kirkelige aktiviteter, fortæller Torben Holm, mens Karsten Strauss følger op.
- Det gamle kirkekontor var passet ind i et af de gamle huse, og det kunne godt skabe lidt forvirring i forhold til, hvor man skulle gå hen. I det nye hus vil man med det samme kunne se, hvad der er hvad.
Det nye hus kan rumme flere mennesker og skal både forstærke de nuværende aktiviteter, og samtidig danne ramme for nye og flere af slagsen, der forhåbentlig når ud til flere borgere. Sidstnævnte er en af menighedsrådets visioner for det nye hus.
- Vi vil gerne nå ud til nye grupper i befolkningen, det gælder ikke kun de ældre, men også børn og unge. Det kan være med ord, foredrag, undervisning, studiegrupper og lignende. Men det er et erklæret mål, at vi vil nå ud til alle borgere med et tilbud, fortæller Torben Holm.
Og Karsten Strauss uddyber.
- Det skal være et hus, der er åbent, som sprudler af liv og giver gode tilbud til hele byen. Et hus der kan og vil noget, fortæller han med stolthed i stemmen.
Fondsansøgninger forude
Når kalenderen viser oktober måned, kan der efter tidsplanen rykkes møbler ind. Nogle af møblerne fra det gamle hus kan genbruges, men det er ikke alt, der vil finde vej til det nye hus.
Penge til nye møbler er ikke noget, som menighedsrådet har lige nu og her, det skal der søges efter via fonde, men det afskrækker hverken Karsten Strauss eller Torben Holm.
- Vi så gerne, at vi i det nye hus kan få møbler, der passer ind i det nye miljø, og vi skal også have nyt av-materiale. Det er min tanke, at vi nedsætter et udvalg, der vil stå for fondsansøgninger, og finder ud af, hvad vi har af behov, fortæller Karsten Strauss.
- Vi har det næste halve års tid til at søge, og det jo godt nok aldrig til at sige, hvordan sådan noget udvikler sig. Men vi er fortrøstningsfulde, vi har folk i menighedsrådet, der har prøvet det før, så vi er ikke helt på bar bund, fortæller Torben Holm.