Annonce
Livsstil

Mega Mussel fylder 20 år: Det var aldrig meningen, at det skulle være et stel

I 20 år har keramiker Karen Kjældgård-Larsen skabet dekorationerne til Royal Copenhagens Mega Mussel-stel. Da hun endnu ikke var færdiguddannet fandt Karen Kjældgård-Larsen på, at forstørre det flere hundrede år gamle mønster, så blomsterne og stråene fik naturlig størrelse. Det blev en overraskende succes, og keramikeren har udsmykket mere end 100 forskellige dele til Mega Mussel-stellet. Foto: Royal Copenhagen
Keramikeren Karen Kjældgård-Larsen mødte modstand, da hun fortalte Royal Copenhagen om sin idé: et forstørret musselmønster. Nogle syntes, det var spændende. Andre, at det ville være en skandale. 20 år efter har hun dekoreret over 100 forskellige porcelænsprodukter med sin moderne grafiske fortolkning af det klassiske musselmønster. Mega Mussel fylder 20 år med en lancering af kaffekander, fade og nydekorerede tallerkner, og til efteråret kommer endnu en nyhed fra Karen Kjældgård-Larsens hånd: Mega Rose.

Så længe hun kan huske, har Karen Kjældgård-Larsen tegnet musselmønstre på alt fra brevpapir til påskeæg.

De seneste 20 år han hun tegnet med sprittusch på hvidt, riflet porcelæn fra Royal Copenhagen. Karen Kjældgård-Larsen er keramikeren og designeren bag Mussel Mega - et Royal Copenhagen-stel, der begyndte som en nyfortolkning af en 225 år gammel tradition, men er blevet sin helt egen form for klassiker i de to årtier, det har været til.

Succesen var dog ikke givet, da den endnu ikke færdiguddannede designer præsenterede porcelænsfabrikken for sin idé. Den delte vandene. Nogle syntes, det var spændende. Andre, at det var en skandale, fortæller Karen Kjældgård-Larsen.

Selv syntes hun, at det var den mest stilfærdige af hendes idéer, der kom i produktion.

- Men jeg er blevet mere og mere betaget af mønsteret. Det kan folde sig ud overalt, siger hun.

Indtil videre har det det blå, håndmalede mønster foldet sig ud på over 100 dele af kongeligt porcelæn. Og til jubilæet i år er der kommet flere nye dele til.

Karen Kjældgård-Larsen

Født 1974.
Dansk designer og keramiker
Skabte i 2000 dekorationen til stellet Blå Mega Mussel for Royal Copenhagen. Det har hun siden arbejdet videre med.
Arbejder også som keramiker i duoen Claydies sammen med keramiker Tine Broksø.
Sammen laver de unikaværker og har blandt andet udstillet på Trapholt Kunstmuseum og Dansk Designmuseum. De er også en del af butiksfællesskabet Keramik og Glasværksted i Kronprinsessegade 43 i København.

Arvestykker

Det hele begyndte med arvestykker. Karen Kjældgård-Larsen er - som så mange andre danskere - vokset op med musselmalet porcelæn. Alligevel stak hendes forkærlighed for det gode håndværk og det blå mønster nok dybere end de flestes.

- Jeg har altid været interesseret i porcelænet og håndværket. Min far tog mig med på Royal Copenhagen-fabrikken som barn, så jeg kunne se blåmalernes tålmodige arbejde med tynde pensler og koboltblå maling. Jeg har været fascineret af keramikken, håndarbejdet, mønsteret og nostalgien, der var forbundet med det, altid, siger hun.

- Derhjemme havde min mor et musselmalet stel, som hun havde arvet fra sin mor. Det er nok fra begyndelsen af sidste århundrede. Nu har jeg arvet det, og gennem alle årene har jeg brugt mit eget stel sammen med det gamle. Det moderne og det traditionelle. Jeg har nogle fine gamle ting, flotte kakaokander og suppeterrin, og det ser ud, som det altid har set ud, selv om man har brugt det, skåret med kniv og gaffel og haft det i opvaskemaskinen. Det er skønheden og det gode gedigne håndværk, som jeg godt kan lide, siger hun.

Den kongelige porcelænsfabrik, der nu hedder Royal Copenhagen, har siden 1775 brugt det musselmalede mønster på sine porcelænsprodukter. Det udtryk, som vi kender i dag, blev til i 1885, da Arnold Krog strammede mønsteret og farven op. Selv om mange opfatter det kongeblå musselmønster som klassisk dansk, stammer det fra Kina og har været kopieret i en uendelighed.

- Hvert europæisk land har sin egen udgave af musselmønstret keramik, siger Karen Kjældgård-Larsen.

Derfor var det absolut ikke første gang, at en designer fortolkede musselmønsteret, da hun skabte Mega Mussel. Men hun tog så gennemgribende fat i dekorationen, at hun skabte et nyt stel, der med tiden og kundernes ihærdige efterspørgsel fik sin helt egen berettigelse.

Annonce

Nyt årtusind - nyt mønster

Som studerende på Danmarks Designskole oplevede hun, at dekoration hørte fortiden til. Det meste handlede om form og funktion.

- Dekorationen blev affejet som ligegyldigt pynt. Det hele var meget minimalistisk. Men da jeg tog til Glasgow på udveksling, mødte jeg en hel anden tilgang til pynt. Her var flotte mønstre og vilde dekorationer, og det inspirerede mig, siger hun.

Da hun skulle lave en semesteropgave, kombinerede hun dekoration og historiefortælling og tog fat i at nyfortolke det musselmalede stel. Hun malede mønster på tallerknernes bagsider, lavede mønster, der gik i opløsning, forstørrede stempler og satte dem på forsiden, og så lavede hun en version, hvor hun forstørrede udsnit af musseldekorationen, så blomster og græsstrå fik naturlig størrelse. Noget var banebrydende, noget var sjovt, andet en smule provokerende, for hun tog fat i en tradition, som mange har et forhold til.

Derfor var det dog heller ikke alle, der var lige begejstrede, da hun, efter opfordring fra censoren, præsenterede sit afgangsprojekt for Royal Copenhagen.

- Jeg har efterfølgende hørt, at det delte vandene. Nogle syntes, det var spændende. Andre syntes, at det var en skandale. Så det var heldigt, at det overhovedet blev til. Jeg syntes, at Mega Mussel, som de valgte at producere, var et af de mest stilfærdige mønstre, jeg havde lavet. Forstørrelsen er ret tro mod det originale. Det er klassisk og håndmalet, og der er stillet skarpt på magien i billedsproget. Det er måske en lille smule flabet og gør op med mormor-stellet. Men det er samtidig også pænt, ordentligt, og så er det blevet mainstream på de 20 år, der er gået, siger Karen Kjældgård-Larsen.

I 2000 markerede porcelænsfabrikken årtusindskiftet med lanceringen af seks frokosttallerkner dekoreret med forskellige forstørrede udsnit af musselmønsteret i Karen Kjældgård-Larsens streg. Det var ikke meningen, at det skulle blive til mere end det.

- Det var ikke oppe i tiden at samle på stel, så på Royal Copenhagen mente de, at det ville være tilbageskuende at lave et helt stel. Vi begyndte med de seks gaveartikler. Men der skete det, at folk blev ret interesserede i det og begyndte at spørge efter middagstallerkner, tekopper, lagkagefad og så videre. Så det er faktisk efterspørgslen, der har bygget det op. Det er meget tilfældigt og levende på den måde, siger Karen Kjældgård-Larsen.

Nyt og traditionelt mødes i kaffekanden, der er produceret i anledningen af 20 års-jubilæet for Mega Mussel. Kaffekanden er inspireret af en kande, som den kongelige porcelænsfabrik producerede i 1906, men med Karen Kjældgård-Larsens stiliserede, grafiske mega-mønster ser den helt frisk og moderne ud. Foto: Royal Copenhagen
Annonce

Historien gentager sig

Derfor har hun løbende i 20 år tegnet nye produkter til Mega-serien, der nu findes i både blå og sort. Royal Copenhagen sender et bud med det hvide, riflede porcelæn, og Karen Kjældgård-Larsen tegner med en sprittusch det udsnit af megamønsteret, der skal pryde den nye ting. I alt er der 100 genstande i stellet, der har tiltrukket en del kunder, som er yngre end dem, Royal Copenhagen tidligere havde fat i.

- Det er sjovt at se, hvordan det har udviklet sig, fordi det ikke var meningen, at det skulle være et så stort stel. Men historien gentager sig. Der findes ikke noget, som er ren fornyelse. Alt står på skuldrene af fortiden. Og nu er det moderne igen at samle et stel, eller kunderne kombinerer det med andre stel og arvestykker for at skabe deres eget, siger Karen Kjældgård-Larsen.

Hun har netop dekoreret seks nye produkter til Blå Mega-stellet. Og til efteråret lancerer Royal Copenhagen Mega Rose: et stel i ni dele, som Karen Kjældgård-Larsen har skabt sammen med billedkunstneren Mette Hannemann. Hun beskriver det som en ”poetisk knopskydning” på Mega Mussel.

- Vi har taget udgangspunkt i en klatrerose. Sammen med det sirlige håndmalede, bliver der brugt en sprøjteteknik, som de på Royal Copenhagen også er mestre i at udføre. Det er den, de har bruger på juleplatter og det nye Hav-stel. Mega Rose er nyt og alligevel bygget oven på det gamle. Og så er der mere poesi og natur i det, end det stiliserede, grafiske Mega Mussel, siger Karen Kjældgård-Larsen.

Mega Rose bliver lanceret til august, men Royal Copenhagen er ikke klar til at vise stellet frem på billeder endnu.

To nye vaser er kommet til Mega Mussel-stellet i år. Den store på 19 centimeter og en mindre på 15 centimeter. De koster henholdsvis 999 kroner og 799 kroner. Foto: Royal Copenhagen.
Tre nye tilføjelser til Mega Mussel-stellet, der består af cirka 100 forskellige dele. Kagefadene på fod er lavet i to størrelser. Det lille fad er højt, og det lave fad er bredt, så kagerne eller andre serveringer bliver fremhævet på bordet. Desuden har Karen Kjældgård-Larsen dekoreret et fad, der kan rummer frugt eller salat. Foto: Royal Copenhagen
De to desserttallerkener er dekoreret, så de mønstret fortsætter fra den ene til den anden. Tallerkenerne er 19 centimeter i diameter og købes samlet til 699 kroner. Foto: Royal Copenhagen
Mega Mussel-stellet blev overraskende populært. Hverken designer eller Royal Copenhagen havde forventet, at det forstørrede musselmønster skulle pryde et helt stel. Gennem 20 år er der blevet lavet mere end 100 forskellige dele dekoreret i blå eller sort streg. Det er designeren Karen Kjældgård-Larsen, der fandt på det moderne mønster, og som stadig dekorerer alle nye produkter i serien. Foto: Royal Copenhagen
Med Mega Mussels fortolkning af det traditionelle musselmalede, der blev skabt i 1775 har Royal Copenhagen fået fat i en masse yngre kunder. Mønsteret blev lanceret i år 2000 og blev den gamle porcelænsfabriks indgang i det 20. århundrede. Foto: Royal Copenhagen
Nyt og traditionelt mødes i kaffekanden, der er produceret i anledningen af 20 års-jubilæet for Mega Mussel. Kaffekanden er inspireret af en kande, som den kongelige porcelænsfabrik producerede i 1906, men med Karen Kjældgård-Larsens stiliserede, grafiske mega-mønster ser den helt frisk og moderne ud. Foto: Royal Copenhagen
Karen Kjældgård-Larsen (til venstre) er den ene halvdel af keramiker-duoen Claydies. Den anden er Tine Broksø (til højre). Sammen laver de unikakeramik og udstillinger. Koppen Snout er fra projektet "This is not a joke". Det er en fin lille prinsessekop, der er støbt i porcelæn, glaseret i hudfarve og med et lille logo brændt i ægte guld. Men når man drikker af den, bliver den en grisetryne. Foto: Mads Hagedorn-Olsen
Et dogme-stel. Claydies har lavet stentøjsstellet Dogme07, der har været udstillet på Trapholt i Kolding. Brugstingene er skabt af keramikerne efter flere dogmer - blandt andet skulle det glaseres i fire blå nuancer og modelleres med hænder, mens de havde bind for øjnene. Og så måtte de ikke tage hensyn til smag eller æstetik. Foto: Mads Hagedorn-Olsen
Karen Kjældgård-Larsen (til venstre) er den ene halvdel af keramiker-duoen Claydies. Den anden er Tine Broksø (til højre). Sammen laver de unikakeramik og udstillinger. Her er de fotograferet i Offincinet, hvor de i år har udstillet #claydiesselfies. De har ladet selfie-begrebet inspirere de kermaiske værker og opfordrer publikum til at tage selfies med deres værker. Her står de selv bag krukkerne "sweater" og "skirt". De er modelleret i stentøj og brændt med oxyder og glasur. Foto: Mads Hagedorn-Olesen
Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Faaborg-Midtfyn

Hundredvis af motorcykler fylder byen: Harley-Davidson-arkiv åbner i midtbyen

Sport

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: GOG vinder sin pulje efter hjemmesejr over vestjyder

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Livsstil

Sov under stjernerne: Oplev supermåne, lysende natskyer og meteorsværmen Perseiderne

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Langeland For abonnenter

Vindselskab tjener millioner, Lohals Havn er på sikker kurs, og dyrevennerne har været flittige til at svinge dankortet: Her er dit langelandske erhvervsoverblik

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Annonce