Annonce
Svendborg

Med stemmerne 19-10: Badstue i Svendborg tættere på en nedrivning

Enden nærmer sig for badstuen, som er opført i 1924. Et politisk flertal har taget en såkaldt principbeslutning om, at Scala kan gå videre med udvidelsesplanerne, som ud over en nedrivning af den 95 år gamle bygning indebærer, at der skal bygges fem meter ud på Centrumpladsen. Foto: Katrine Becher Damkjær
Et splittet byråd traf tirsdag en såkaldt principbeslutning om, at biografen Scala kan gå videre med planerne om at rive badstuen ned og udvide fem meter ud på Centrumpladsen. På den betingelse, at projektet ikke kommer til at påføre kommunen udgifter.
Annonce

Svendborg: Gå videre med planerne.

Det var det signal, Svendborg Byråd tirsdag sendte til søskendeparret Louise og Søren Dyhre, som ejer biografen Scala og har et ønske om dels at udvide med en ekstra sal, dels en foyer, et større butiksområde og en café.

Det indebærer, at der skal bygges fem meter ud på Centrumpladsen, ligesom biografejerne skal købe den gamle badstue - som så skal rives ned.

Og de stod ikke skulder ved skulder, byrådspolitikerne, på årtiets sidste byrådsmøde.

Enhedslisten er imod af flere årsager.

- Centrumpladsen er et unikt byrum og vil især være det om 10, 20 og 100 år, og det er vores opgave at vise mådehold, når det handler om, hvordan vi udnytter de åbne rum. Det her ender med, at de får lov at bygge en café på vores byplads, hvor vi synes, den er helt malplaceret, sagde Jens Erik Laulund Skotte (EL), der desuden påpegede, at netop blandingen af nyt og gammelt er det, der gør byrum interessante. Og at en af kommunens egne arkitekter skal have sagt, at byggeriet vil fylde massivt, og at udbygningen ikke er udtryk for god byplanlægning.

Hvad udvidelsen mod Centrumpladsen angår, er det ifølge Jens Erik Laulund Skotte simpelt.

- Det er en prioritering, der handler om, hvorvidt vi skal give byrum til, at de (Scala-ejerne, red.) vil tjene penge. Og det synes vi ikke, vi skal, sagde han, og Karl Magnus Bistrup (AL) lod forstå, at heller ikke han er tilhænger af planerne.

- Kannibaliseringen af det offentlige rum fortsætter. Først gav vi Hotel Svendborg lov, og nu fortsætter det. Og sådan kan vi blive ved med at spise, spise, spise, sagde han.

Annonce

Kulturinstitution

Henrik Nielsen (K) ser det anderledes.

- Biografen er en af de helt store kulturinstitutioner, som skaber liv i byen. Der er fordele og ulemper, og her er ulempen, at badstuen må lade livet. Men vi kan godt leve med det og synes, at pladsen vil blive løftet, sagde han, mens Flemming Madsen (S) mindede om, at sagen faktisk startede i 2015.

- Dengang var der snak om, at biografen skulle flytte ud af byen, og vi blev stort set enige om - med undtagelse af Enhedslisten - at det var en god idé at beholde den i midtbyen. Nu skal vi så bekræfte beslutningen, som jeg var med til at tage, og den står jeg ved, sagde han.

Det fik Jens Munk (løsgænger) på banen.

- Sjældent har jeg været mere enig med Flemming Madsen. Det er et godt projekt og et privat, sejt initiativ, sagde han, mens DF, som tidligere har været for planerne, nu er imod.

Ifølge Johan Emil Rasmussen har det økonomiske årsager.

- Vi kan godt være bekymret for, at det vil blive dyrt for kommunen, og vi tror ikke på, at salget af badstuen vil dække de udgifter, der er til blandt andet flytning af de foreninger, der holder til i badstuen. Så i stedet for at bruge en masse penge på det vil vi hellere bruge dem på velfærd og udvikling af landdistrikter, sagde han.

Annonce

Udgiftsneutralt

SF et er andet parti, der tidligere har været for, men nu er imod.

- Vores store problem er, at Scala nu vil bygge fem meter ud på Centrumpladsen. Dermed vil pladsen ændre karakter fra en åben plads til et lukket rum, der vender ryggen til Krøyers Have, så som indstillingen er lige nu, må vi stemme nej, sagde han.

Og så gik der en del med at diskutere den økonomiske del af sagen - altså den, der vedrører kommunekassen.

Enden på det blev, at det blev indføjet som en betingelse, at provenuet fra salget af badstuen og et stykke af Centrumpladsen skal kunne dække de udgifter, som kommunen bliver påført til blandt andet at lave en ny indgang til svømmehallen. En indgang, som det i øvrigt er op til Scala at komme med en løsning på, da den ikke må bryde med den fortidsmindefredning, der er af stien i Krøyers Have.

V, K og S stemte sammen med Jens Munk (løsgænger) for, mens EL, R, DF, AL og Jesper Larsen (løsgænger) stemte imod.

Dermed blev punktet vedtaget med stemmerne 19-10.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce