Annonce
Faaborg-Midtfyn

Med skindet på næsen: Budgetaftale vedtaget uden politisk jubel

Morten Schjøtt (Ø), stående, fik ikke held med et ændringsforslag, som ville give flere penge i kommunekassen. Han stemte sammen Søren Clemmensen (K) som ventet mod aftalen. Arkivfoto: Kim Rune
Tirsdag blev budgettet for 2020 i Faaborg-Midtfyn vedtaget. Det skete på et ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde, hvor der var tilfredshed med aftalen - og så ikke mere.

Budgetforhandlingerne har været præget af den manglende udligningsreform. Det var en af de pointer, der blev hevet frem flere gange under behandlingen tirsdag. Her kan du se, hvad politikerne især lagde vægt på under den timelange debat.

1) Holder skindet på næsen

Trods besparelser for mere end 26 millioner kroner bliver serviceniveauet stort set det samme, slog Socialdemokratiets Anstina Krogh blandt andre fast. Det sker blandt andet ved at trække på kassebeholdningen og reducere i anlægsbudgettet. For Venstres Kristian Nielsen kunne budgettet godt have fået overskriften 'Vi holder skindet på næsen', mens Torben Smith (SF) mente, at budget 2020 er til at leve med, men at det ikke er tilfældet på længere sigt.

2) Halvering af klippekort

Allerede inden sommerferien fik de forskellige udvalg fremlagt de første spareforslag. Mange blev dog pillet ud, og Kristian Nielsen (V) kunne glæde sig over, at grumme forslag som at skære i åbningstiden i daginstitutioner og mindre rengøring hos ældre aldrig kom i spil. Det gjorde til gengæld en halvering af klippekortet til ældre på plejehjem. Det betyder, at muligheden for ekstra personaletimer til fælles aktiviteter er væk. Det er en forringelse af livskvaliteten, mente Anne Møllegaard Mortensen (DF). Det er stadig muligt med personaletimer til individuelle ting.

3) Højere SFO-betaling

Med budgettet stiger forældrebetalingen for en SFO-plads fra 70 procent til 75 procent. Det er andet år i træk, at den del stiger. I budgettet for 2019 blev forældrebetalingen hævet fra 60 til 70 procent, og med endnu en stigning - på cirka 140 kroner - kommer et SFO heldagsmodul op i nærheden af 1800 kroner om måneden. Det fik SF'eren Torben Smith til at bemærke, at forhøjelsen kan betyde, at nogle ikke vil have råd til at sende deres børn i SFO.

4) Investering er vigtigt

Selv om der bliver skåret i anlægsbudgettet, så bliver der investeret massivt næste år. Det gælder især i Årslev, hvor Fremtidens Forstad er på tegnebrættet, og i Faaborg. Men også i Ringe er der lagt op til nye investeringer. Det gælder blandt andet i forbindelse med den nye bymidteplan, på støberigrunden og der laves en cykelsti, der forbinder nord og syd.

5) Drop signaturprojekter

Mens flere fremhævede anlægsbudgettet og den udvikling, som sættes i værk, var det anderledes hos Søren Clemmensen (K), som står uden for budgetaftalen. Han er modstander af at putte mange millioner i signaturprojekter, og han stillede spørgsmålstegn ved, hvilke beregninger, der er brugt for at nå målet 3000 nye borgere i udviklingsstrategien.

6) Udligningsreform i 2021?

Den manglede udligningsreform har skabt masser af usikkerhed, og spørgsmålet er, om sådan en kan komme på plads, inden politikerne tager hul på budgetarbejdet 2021. Det er nok tvivlsomt, idet borgmester Hans Stavnsager (S) kunne løfte sløret for, at regeringen kommer med et udspil i februar. Derefter venter tre behandlinger i folketinget, så det bliver nok endnu et år uden, mente han. En udligningsreform gør i bund og grund, at politikerne ved, hvad de har at gøre med af penge.

7) Ændring i sidste øjeblik

I sidste øjeblik fremsatte Enhedslistens Morten Schjøtt et ændringsforslag om at hæve grundskylden til 24 promille. Det ville give et provenu på cirka 6,9 millioner kroner, som dog nok ville blive sanktioneret af staten med 75 procent, så der ville være 1,7 millioner i 2020. Det ville stige, indtil det var fuldt indfaset om fire år. Han slog selv fast, at det mest var ment som en markering og et eksempel på, hvordan man kunne skaffe flere penge i kommunekassen, uden at folk vil tage synderlig notits af det. Han var den eneste, som stemte for det, mens Torben Smith (SF) kunne fortælle, at man hævede grundskylden i 2015, så man i dag faktisk har 25 millioner kroner at gøre med.

8) Svær proces

Arbejdet med budgettet for 2020 har som sagt været præget af usikkerhed og forsinkelser, og det har krævet ekstra af især medarbejderne i kommunen. Hele vejen rundt i byrådssalen blev der sendt anerkendende roser videre til både hinanden og til de ansatte. Også borgerne fik roser for de mange input, som landede inden budgetseminaret.

Budget 2020

Onsdag den 9. oktober blev der indgået budgetforlig i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Det var dagen efter, at budgettet blev 1. behandlet i kommunalbestyrelsen.

23 af 25 kommunalbestyrelsesmedlemmer står bag budgetforliget. Morten Schjøtt fra Enhedslisten og Søren Clemmensen (K) er ikke med i forliget.

Politikerne har fundet besparelser for 26,2 millioner kroner. Det er noget mindre end politikerne frygtede, at der skulle spares. Børn og ældre går stort set fri.

7,7 millioner kroner er hentet ud af kassebeholdningen. Anlægsbudgettet er på 90 millioner kroner. 40 millioner går til udviklingen af Årslev.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce