Annonce
Søsiden

Med hænder og hoved: - Oplev den danske, søgrønne sjæl

Mikkel Kühl er museumsinspektør på Marstal Søfartsmuseum efter en årrække på Ærø Museum. Mikkel Kühl introducerede højskoleeleverne til Ærøskøbing og viste efterfølgende rundt i byen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Den Sejlende Højskole trækker på lokale, kyndige kræfter i land og til søs.
Annonce

MARSTAL/ØHAVET: En af Den Sejlende Højskoles forstandere, Kristian Hansen og Joachim Juel Vædele, er altid med om bord og underviser og tager del i skibets sejlads.

Undervejs trækker højskolen også på gæstelærere i land eller til søs. I Troense var det lektor Lars Hansen, i Rudkøbing og på Strynø søfartshistoriker Ole Mortensøn og i Ærøskøbing museumsinspektør Mikkel Kühl.

I Sønderborg opførte inspektør ved Marstal Søfartsmuseum Karsten Hermansen en opera-solo på skibsdækket, og i Alssund og senere ved Skarø fortalte inspektør ved Svendborg Museum, Nils Valdersdorf Jensen om smugleri og øboliv.

I Marstal tørnede leder af søfartsmuseet, Erik Kromann til på etapen til Ærøskøbing. Han er begejstret for det nye initiativ:

- Den Sejlende Højskole har en stor, gensidig betydning, fordi man får folk, der måske ikke umiddelbart er til søfart med ud på banen. Her ude kan de opleve sølivet på den helt rigtige måde. De kan mærke den danske sjæl, og den er - for os at se - søgrøn. Det får de ind under huden ved at komme med på sådan et skib som Aron.

- De får blod på tanden, og ikke bare skuer de landet fra den smukkeste side, søsiden. De kommer også i land og ser havnemiljøerne og får dermed også baggrundshistorien for søfarten, siger Erik Kromann.

Den Sejlende Højskole blev introduceret til Marstal Søfartsmuseum af leder Erik Kromann. Foto: Søren Stidsholt Nielsen


De mennesker, der har været på museerne, vil vi også gerne have en tur ned til kysten og allerhelst en tur ud på vandet

Erik Kromann, leder af Marstal Søfartsmuseum og gæstelærer på Den Sejlende Højskole


Marstals museumsleder ser også den nye højskole som en vigtig måde at få fat i en del af et nyt publikum til den danske søfartshistorie:

- De mennesker, der har været på museerne, vil vi også gerne have en tur ned til kysten og allerhelst en tur ud på vandet, så vi kan være med til at markedsføre Den Sejlende Højskole, fastslår Erik Kromann.

Han glæder sig i øvrigt over, at tre af højskolens anvendte skonnerter er bygget i Marstal og ser gerne, at den også Marstal-byggede Bonavista ”kommer hjem og får en meningsfuld tilværelse som det, den er bygget til - formidler af dansk søfart”.

Søfartshistoriker, tidligere museumsinspektør ved Langeland Museum Ole Mortensøn, Strynø viste rundt på både Rudkøbing havn og på Strynø. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Den Sejlende Højskole ankom søndag middag til Rudkøbing, hvor Ole Mortensøn (th.) fortalte træk af den gamle købstads søfartshistorie. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Video: Budgetforlig i Svendborg sender millioner til ældre, børn og teater på Frederiksøen

Annonce