Annonce
Kultur

Masser af gæster på Langeland: På besøg "hemmelige" steder og fortællinger på dialekt

På besøg inden for i Bays Gaard, der gav offentligheden mulighed for at se blandt andet de nyistandsatte lofter. Foto: Peter Dragsbo
Trods tidspres blev der sat et velvoksent program sammen til kulturarvsdagen - det skal vurderes, om man vil lave nyt arrangement i 2022 og i givet fald over to dage

LANGELAND: Kulturarvsdagen på Langeland og Strynø blev en stor succes, og arrangørerne håber på, at man kan gentage det næste år. Og i givet fald er der også en række ønsker til udvidelse.

Først skal man dog i Kulturelt Samråd og i Langeland Kommune beslutte, om man også i 2022 skal samle en lang række tilbud under et sådant tema. Spørger man Peter Dragsbo, der er formand for Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø og med til at arrangere, er der ingen tvivl. Men han pointerer, at man skal afvente den formelle behandling de to steder.

Nogle af hans overvejelser lyder, at man kan lade arrangementet strække sig over to dage og få flere involveret.

Annonce

- Så hvis der bliver kulturarvsdage næste år, mener jeg, at vi skal gå efter en fredag og en lørdag, så vi kan få skolerne med. De kan deltage fredag, fortæller Peter Dragsbo.

I princippet kan alle på en skole deltage, mener han.

- Jeg synes ikke, at der er grund til at sætte begrænsninger på. Også de helt små elever kan jo være med og vil nok have nogle holdninger til for eksempel gamle ting. Om de også er spændende, om de er grimme eller noget tredje. Desuden kan lærere og elever også tale om, hvad kulturarv egentlig er. Det behøver man ikke være ret gammel for at kunne forstå, siger Peter Dragsbo og fortsætter:

- Og så vil det være oplagt at inddrage eksempelvis samfundsfag og historie, hvis skolerne er med. De skal naturligvis selv kunne tilrettelægge deres egen deltagelse, og vi vil tage kontakt til dem i god tid. Det bliver allerede i år.

Kort tid til planlægning

Coronaen og de skiftende nedlukninger og restriktioner gjorde det noget tidspresset i forhold til planlægningen af kulturarvsdagen 2021.

- Meget havde vi på plads sidste år, så da muligheden bød sig for at holde arrangementet, slog vi til. Nu har vi muligheden for at være ude i god tid og få kontaktet alle dem, vi gerne vil have med, hvis vi beslutter at gentage arrangementet, nævner Peter Dragsbo.

Arrangørerne kunne også forestille sig, at der kom lidt flere kulinariske indslag med.

Eksempler på fremmødet

I Bagenkop hørte over 30 deltagere de lokale Anni Vinding og Henning Egmose fortælle på bagenkopsk om stort og småt langs fiskerbyens gader. Til vandringen i Rue-kvarteret var der over 50 deltagere, der hørte om kvarterets historie og arkitektur.

På den traditionsrige gamle Klæsøgård ved Lindelse bød familien på et omfattende program. I et stort festtelt viste Karen Klæsøe og hendes familie gårdens historie og keramikken, som hele to i familien har lavet gennem tiden.

Ved den gamle paketbåd "Mjølner" og i Dampskibspakhuset i Rudkøbing var der uafbrudt omvisninger, og der var pæn deltagelse både i Museumsforeningens rundtur til Nordlangelands oldtidsminder og i Langelands Museums fortælling ved hellekisten på Åsø Strand.

I Rudkøbing var Bays Gård på Østergade undtagelsesvist åben. Her havde familien ladet alle interesserede se den gamle ejendom med den store have. Her var der over 100 gæster i løbet af dagen,.

- Denne gang havde vi for eksempel Medicinhaverne med æbletema, herunder æblekage som en del af deres program, men der kan sagtens være meget mere på den front. Vi vil gerne have mere sang og musik og flere fortællinger og lokale traditioner med, altså også noget, der ikke handler om huse og steder. Vi håber desuden på at kunne tiltrække landsbyer og herregårde, påpeger Peter Dragsbo.

Det bedste er dog, at ordet og begrebet "kulturarv" er blevet kendt.

- Og at flere og flere langelændere har set, hvor rig og spændende en kulturarv, vi har. Til at vise frem for os selv og for vore gæster, ikke mindst turisterne.

Annonce

Rundvisninger på tysk

Apopos gæsterne, så er det en gruppe, man skal gøre mere for at få med, foreslår han.

- Det var flot vejr i lørdags, og der var mange turister blandt andet i Rudkøbing. Vi bør nok lægge flere kræfter i at få markedsført arrangementet på Langelands turistportaler, så vi kan trække endnu flere gæster til, og så kunne jeg sagtens forestille mig at lave nogle byvandringer med tysk tale. Det gjorde jeg, da jeg museumsleder i Sønderborg. Jeg taler selv flydende tysk, fortæller Peter Dragsbo.

Hvor mange gæster, kulturarvsdagens trak samlet, er svært at opgøre.

- Vi har ikke hørt alle medvirkende endnu, men et slag på tasken kunne lyde på samlet 1000 over hele dagen. Nogle er selvfølgelig gengangere, som er taget fra sted til sted i det omfang, de kunne nå det. Sådan gjorde jeg også selv i de to timer, jeg havde mellem to byvandringer, som jeg skulle stå for, tilføjer han.

Karen Klæsøe i teltet på Klæsøgård med sin egen keramik fra forskellige dele af sit liv. Foto: Peter Dragsbo

Kulturarvsdagen blev støttet økonomisk af både Langeland Kommune og fonden Realdania. Nogle af pengene fra Realdania skal bruge til en kommende vandreudstilling, "Hvad er Langelands kulturarv?"

Annonce

Pressefotograf på pletten

Arrangørerne havde til dagen hyret den erfarne, nu pensionerede pressefotograf Hans Sturesson, der selv bor i Rudkøbing, til at tage fotos og dermed dokumentere fra kulturarvsdagens mange steder og begivenheder.

Hvornår vandreudstillingen er klar, og hvilke steder man vil kunne se den, ligger endnu ikke fast.

Annonce
Svendborg For abonnenter

13 år siden sidst, at alle har skrevet under på budgettet: Nyt børnehus på Thurø, cykelstier i lokalområderne og penge til et plejehjem

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Kæmpe redningsaktion ved Sydlangeland: Dykker bjærget i god behold efter tur i meget dårligt vejr og stærk strøm

Langeland For abonnenter

Mike blev snydt af sin revisor: - Da jeg skulle udbetale løn, var min konto lukket

Faaborg-Midtfyn

Formand undskylder beslutning: Nu må omstridt kandidat alligevel komme med i paneldebat

Faaborg-Midtfyn

Hurtig indsats reddede gammel bygade fra ny storbrand

Langeland

Skøn nyhed til weekenden: Forsyningsselskab ophæver koge-anbefaling

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Navne For abonnenter

Revychok: Pia Ullehus stopper som direktør i Rottefælden, der måske også skifter navn og spillested

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Svendborg

Se videoen: Sådan finder du vej ved Ørkildskolen

Navne For abonnenter

Marstals store historieformidler: Det bliver aldrig trivielt at fortælle

Kultur For abonnenter

Kære læser: Vi lytter til jeres kulturkritik – så lad os mødes!

Langeland

Debat: Det er usandsynligt godt arbejdet af den nuværende kommunalbestyrelse, for den den gamle lokalplan var lavet totalt tåbeligt

Annonce