Annonce
Søsiden

Maritimt koncerthus: Et bølgende hav af glas og genbrug

De tre gamle havnekraner knejser som skulpturer foran Hamborgs Elbphilharmonie. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Hamborgs iøjnefaldende Elbphilharmonie har gamle havnekraner som kobling til sin fortid som pakhus for kakao og kaffe.
HAMBORG: Tyskerne kan også det der med forsinkelser og budgetoverskridelser. I tilfældet Elbphilharmonie lever vort sydlige nabofolk langt fra op til deres ry for præcision. Færdiggørelsen af den spektakulære multifunktions-bygning midt i Hamborgs havn var forsinket syv år i forhold til planen. Og så blev Elbphilharmonie over tre gange så dyr som budgetteret. Regningen lød på små seks mia. kroner. Elbphilharmonie er designet af de schweiziske verdensarkitekter Jacques Herzog og Pierre de Meuron. Opdraget var at skabe et i bogstavelig forstand kulturelt fyrtårn. iden om bord på havnerundfarten.
Annonce
Elbphilharmonies røde murstens-fundament er genbrug af facaden fra pakhus opført i 1960'erne. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Koncertsal med terrasser

Elbphilharmonies navn signalerer, at den er til koncert. Det stemmer. Inde bag Elbphilharmonies facade af mursten og glas ligger tre sale til filharmoniske udfoldelser. Den største har plads til 2150 mennesker anbragt på en række forskudte terrasser centreret om orkestrets plads. Lidt samme stil som i DR’s koncertsal. Dertil kommer koncertsale med kapacitet til godt 500 og 170 publikummer.

Fundament fra 1960'erne

Selvom Elbphilharmonie kun er små tre år gammel, er den allerede et kendt vartegn for den store havneby. Det sjove er så, at det nederste af bygningen faktisk har ligget på den fremtrædende mole i mere end 50 år. Forklaringen er, at Elb­philharmonies fundament er genbrug af facaden fra den Hamborg-karakteristiske murstensbygning opført i midten af 1960’erne som pakhus for kakao og kaffe. Med pakhuset Kaispeicher A’s otte etager som visuelt fundament er påbygget 20 etager i glas og metal afsluttet af en profil af bølger. Naturligt nok for en søfartsby.
Pudsning af Elbphilharmonies flere tusinde vinduer udføres af et specialhold på ti mand tre gange årligt. Det tager tre uger og koster over 50.000 euro. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Kraner som skulpturer

Et andet tydeligt maritimt signal er, at der foran Elbphilharmonie skulpturelt knejser tre hvidmalede kraner som en påmindelse om bygningens fortid. De to kontrastrige bygningsdele er adskilt af et mavebælte af en rundgang tilgængelig for publikum. Rundgangen i godt og vel Svendborgsundbroens højde byder selvsagt på et flot havnekik.
Et andet spektakulært byggeri ved Hamborgs havnefront - den skibsprofil-inspirerede kontorbygning Dockland. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Luksuslejligheder

Trods navnet er Elbphilharmonie meget mere end et koncerthus. Bag de mørkerøde mursten og alt glasset gemmer sig også restauranter, hotel og et parkeringshus med plads til godt 400 biler. De velbeslåede kan også bo i Elbphilharmonie. Bygningens 45 luksuslejligheder blev solgt til en kvadratmeterpris på godt 200.000 kr.
Blåt i blåt. Den arkitektonisk smukke Köhlbrandbrücke set fra havnerundfarten. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

108 meter høj

Elbphilharmonie, der kan gå for at være Hamborgs svar på Sidneys operahus, skyder markant i vejret. På det højeste sted måler den 108 meter. Hamborgs harmoniske isbjerg af mursten og glas er absolut et spektakulært syn - også fra søsiden om bord i en havnerundfart.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Dødsfald For abonnenter

Nekrolog: Praktiserende læge i Rudkøbing Erik Søgaard Rasmussen var aldrig bange for at tage ansvar på sine patienters vegne

GOG

GOG forlænger med stregtalent

Svendborg For abonnenter

Tre socialdemokrater stemte ikke med borgmesteren: Splittet byråd godkender principper for søfartsskoleprojekt

Annonce