Annonce
Fyn

Mareridt for indbrudstyve: Vi var allesammen meget mere hjemme

Nabohjælp har i 2020 været en af grundene til færre indbrud i private beboelser på Fyn, men den helt store årsag er covid-19, fordi mange har været sendt hjem for at arbejde, og at grænserne har været lukkede for udenlandske tyvebander. Arkivfoto: Morten Dueholm/Jysk Fynske Medier
Næsten 700 færre indbrud i private hjem i 2020 i forhold til året før skyldes ifølge Fyns Politi, at vi var meget mere hjemme under coronanedlukninger.
Annonce

Fyn: Med næsten 700 færre indbrud i 2020 i forhold til året før skiller året med coronanedlukninger sig markant ud i indbrudsstatistikken hos Fyns Politi.

- Den markante nedgang tilskriver jeg Covid-19. Vi har sammenlignet med tidligere år haft et stort fald i 2020, siger Jesper Weimar Pedersen, vicepolitiinspektør og overordnet leder af indbrudsgruppen i Fyns Politi.

Netop offentliggjorte tal fra Fyns Politi viser, at der i 2020 blev begået 1733 indbrud i private beboelser. Året forinden var tallet 2400. Dermed er der sket en konkret nedgang på 667 indbrud.

- Den helt markante nedgang skyldes grænselukningerne i lange perioder, hvor vi ikke har set de omrejsende kriminelle grupperinger fra Østeuropa, og dertil hjemmearbejdspladser. De danske hjem har ikke stået tomme i dagtimerne, siger Jesper Weimar Pedersen.

Annonce

Vi er alle hjemme

Både i det tidlige forår og sidst på året har mange været sendt hjem for at arbejde for at mindske smittespredning, men også nabohjælp er med til at mindske antallet af indbrud, mener politiet.

- En indbrudstyv bliver utryg og bange for at blive opdaget, og det er der en større risiko for, når mange arbejder hjemme hele dagen, siger han.

For mange er indbrud i ens eget hjem noget af det mest grænseoverskridende. At ukendte personer har rodet ens ting igennem og måske stjålet uerstattelige arveminder, er for mange borgerne noget af det værste. Det har fået mange til at melde sig ind i Facebookgrupper for boligkvarterer, hvor man kan advare hinanden.

Indbrud på Fyn

Der blev i 2020 begået 1733 indbrud i private beboelser mod 2400 i 2019.

Også antallet af juleindbrud faldt i 2020. I dagene fra den 20. december til den 26. december blev der på Fyn begået 54 indbrud. Det var i 2019 på 90 indbrud, og i 2018 på 117 indbrud.

Det største antal indbrud i 2020 fandt sted i Odense Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, og Svendborg Kommune.

Mens de fleste fynske kommuner oplevede et fald var der imidlertidig en stigning i Faaborg-Midtfyn Kommune, Nordfyns Kommune og Langeland Kommune.

- At man hjælper hinanden i boligkvarterer og får skabt nogle relationer i en bydel har en utrolig effekt. Når vi er hjemme og kender hinanden via Facebookgrupper, holder vi øje med hinandens ting, og hvad der sker i vores nærhed, og vi får det kommunikeret til andre. Det gør en kæmpe forskel, lyder det fra Jesper Weimar Pedersen.

Også her efter nytår er mange sendt hjem for at arbejde, og det kan ifølge vicepolitiinspektøren også komme til at afspejle tallene for 2021.

- Jeg vil selvfølgelig gerne tage en del af æren på vegne af politiets indsats, men den helt store årsag til færre indbrud er Covid-19, hjemmearbejdspladser, og den lukkede grænse, siger Jesper Weimar Pedersen.


Den helt store årsag til færre indbrud er covid-19, hjemmearbejdspladser, og den lukkede grænse.

Jesper Weimar Pedersen, vicepolitiinspektør, Fyns Politi
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Mette Frederiksens israelske vaccineplaner er “fløjtende ligegyldige” for den nuværende coronabølge, siger eksperter

Faaborg-Midtfyn

Det er folks egen sag: Læsere kritiske over for vaccinationstvang

Annonce