Annonce
Faaborg-Midtfyn

Marco skal flyttes fra hospice til nyt anbringelsessted: Men kommunen har foreslået bosted, hvor forældrene ikke kan medindlægges

Bo og Heidi Trawel har lige nu samvær med sønnen Marco i halvanden time tre gange om ugen. Foto: Privat
Marco Trawel skal have et nyt anbringelsessted. Ifølge socialrådgiveren til Marcos biologiske forældre vil plejeforældrene nemlig blive opsagt. Marcos biologiske forældre kæmper fortsat for at blive medindskrevet med sønnen på hospice.

Anbringelsessag: Marco Trawel skal ikke længere være på hospice på Djursland, men skal i stedet have et nyt anbringelsessted. Det fortæller forældrenes socialrådgiver Mette Valentin, at kommunen har afgjort i den verserende sag om den lille dreng, som er terminalt syg med det sjældne Leighs syndrom.

Forældrene bor i dag i Tønder Kommune, men da Marco blev født sidste sommer, boede de i Faaborg-Midtfyn, og det er derfor denne, som er anbringelseskommune i sagen. Og den har nu spurgt Heidi og Bo Trawel, Marcos forældre, om samtykke til, at han kan flyttes til et botilbud i Vejle Kommune for multihandicappede.

Udviklingen sker på baggrund af, at Marcos plejeforældre i en periode har været sygemeldte. Ifølge Mette Valentin fik Heidi og Bo Trawel på et møde torsdag at vide, at plejeforældrene har ønsket at forlænge sygemeldingen, og det har ifølge Mette Valentin fået kommunen til at ville opsige dem. Forældrene er nu gået i tænkeboks over tilbuddet.

Annonce

- Der skal tænkes gevaldigt over det. Vi skal se på stedet i Vejle, men vi tør godt sige, at det er usandsynligt, at vi vil sige ja, medmindre vi kan få en dispensation eller en særaftale om, at vi kan medindlægges, siger Heidi Trawel.

Kæmper for medindlæggelse

Marco Trawel har været anbragt uden for hjemmet, siden han var få uger gammel, og lige nu har forældrene samvær med sønnen tre gange om ugen i halvanden time ad gangen. Længe har de kæmpet for at blive medindlagt med Marco i hans sidste tid. På grund af hans diagnose er det nemlig svært at sige, hvor lang tid han endnu lever.

Årsagen til, at de er lunkne ved tilbuddet om, at Marco kan flyttes til Vejle, er netop, at på det tilbudte bosted vil det ikke kunne lade sig gøre for forældrene at blive medindlagt, medmindre de kan få en dispensation. Så før de træffer en beslutning, vil de besøge stedet og tale med personalet om mulighederne.

Det siger kommunen

Socialchef i Faaborg-Midtfyn, Tina Wahl, skriver i en e-mail til avisen:

"Overordnet set er der ikke meget, vi kan udtale os om i den pågældende sag, da det er en personsag, som er belagt med tavshedspligt. Dette gælder også plejeforældrenes forhold."

"I stiller en række spørgsmål til indholdet af det seneste møde mellem Faaborg-Midtfyn Kommune og Marcos biologiske forældre, som I på avisen er bekendt med på baggrund af informationer fra partsrepræsentant og Marcos biologiske mor. Jeg kan ikke gå i detaljer om sagen, men kan oplyse, at vi - som det hele tiden har været tilfældet - træffer beslutninger med udgangspunkt i de sundhedsfaglige vurderinger og med særligt fokus på Marcos tarv."

"Helt generelt kan jeg oplyse, at skift af anbringelsessted alene kan ske ved enten accept fra de biologiske forældre eller efter en forelæggelse for børne- og ungeudvalget. Såfremt forældrene i denne sag ikke giver tilsagn, vil sagen hurtigst muligt blive forelagt for udvalget."

"Endelig kan jeg for god ordens skyld gøre opmærksom på, at Ankestyrelsen tirsdag i denne uge kom med sin endelige vurdering i sagen. Ankestyrelsen støtter op om kommunens tilgang til sagen."

Vælger forældrene at sige nej til det nye anbringelsessted, skal sagen behandles i børne- og ungeudvalget i Faaborg-Midtfyn.

Indtil videre har kommunen afvist Heidi og Bo Trawels ønske om medindlæggelse med henvisning til, at den løbende vurderer omfanget af forældrenes samvær med Marco på baggrund af lægefaglige vurderinger af, hvad der er bedst for drengen.

Annonce

Vil udfordre

Mette Valentin fortæller, at man nu har tænkt sig at angribe selve anbringelsesgrundlaget. Marco blev nemlig anbragt uden for hjemmet, før man kendte til hans diagnose.

- Marco ser ud til at være så stabil lige nu, at vi har tid til at udfordre det. Vores håb er, at de vil hjemgive ham, så forældrene kan medindskrives eller i hvert fald være meget tæt på ham, som hvis han var et "normalt" terminalt sygt barn, siger hun.

- De er gode, kærlige og kompetente forældre, siger Mette Valentin.

I de vurderinger, som er blevet lavet af parrets kompetencer som forældre, og som altså er blevet brugt i vurderingerne af anbringelsen, står der blandt andet, at Heidi og Bo Trawel "på grund af begrænsede personlige ressourcer ikke kan give Marco tilstrækkelig omsorg og pleje i dagligdagen og sikre ham den særlige behandling, han har brug for".

Der henvises til Heidis "lave intellektuelle niveau", at hun kan være "impulsiv og mindre konstruktiv", og at hun er "udfordret i forhold til at komme i kontakt med sine følelser".

Om Bo står der, at han også har lavt intellektuelt niveau, samt at han har svage psykiske ressourcer i form af personlig usikkerhed og følelsesmæssig umodenhed. Han er beskrevet med svage sociale kompetencer, og som om han har svært ved at føle empati.

Disse beskrivelser kan forældrene og socialrådgiver Mette Valentin dog ikke genkende, og de ønsker altså nu at udfordre anbringelsen i håb om, at dette kan give dem mere tid med Marco, inden han desværre skal dø.

Annonce

Samråd med minister

Senere torsdag havde den lokalvalgte socialordfører for Dansk Folkeparti, Karina Adsbøl, indkaldt socialminister Astrid Krag (S) til samråd om sagen. Her udtrykte ministeren forståelse for, at det er en ulykkelig sag, og at hun har forståelse for forældrenes frustrationer.

Karina Adsbøl havde indkaldt til samrådet, fordi hun mener, sagen stiller et principielt spørgsmål angående anbragte børn, som bliver terminalt syge.

- Når der er anbringelsessager, hvor forældrene har samvær med barnet, og hvor barnet også er terminalt syg, synes jeg, man skal kigge på at sikre, at forældrene så vidt muligt kan være med i den sidste tid, siger hun efter samrådet til avisen.

Astrid Krag forklarede på samrådet, at hun ikke mener, at det vil være rigtigt at lave en speciel lovgivning til de tilfælde, hvor anbragte børn bliver terminalt syge. Ministeren sagde også, at det ifølge hende altid bør være barnets bedste, som skal være hovedfokus i sådanne sager, og at det skal være de professionelle fagpersoner omkring barnet, som skal vurdere sagerne.

Annonce
Ærø For abonnenter

80-årige Karl Ove fra Ærø kommer snart på landsdækkende tv: - Det havde jeg aldrig troet, at jeg skulle opleve

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Kommunal vejchef sparket ud: Kunne ikke se forskel på dit og mit

Svendborg For abonnenter

13 år siden sidst, at alle har skrevet under på budgettet: Nyt børnehus på Thurø, cykelstier i lokalområderne og penge til et plejehjem

Svendborg

Helt elektrisk dag: SEF-direktør håber, folk får lyst til at få en varmepumpe eller elbil

Langeland

Klumme om klimabelastning: Grisene er langt foran får og køer, når det kommer til at få mest muligt ud af fodret - selv kyllinger får baghjul

Faaborg-Midtfyn

23-årige Victor hyldes for sit arbejde og humør: Nu har han fundet den fine skjorte frem

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Faaborg-Midtfyn

Radikale peger på Stavnsager og allierer sig med venstrefløjen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Fyn

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Faaborg-Midtfyn

Formand undskylder beslutning: Nu må omstridt kandidat alligevel komme med i paneldebat

Navne For abonnenter

Marstals store historieformidler: Det bliver aldrig trivielt at fortælle

Faaborg-Midtfyn

Hurtig indsats reddede gammel bygade fra ny storbrand

Annonce