Annonce
Søsiden

Manualer til bygning af et træskib: Derfor bruger en skibstømrer en flaskerenser

Skibsbygning i træ er et fornemt håndværk, som skildres i Anders Dyrlovs film til Nationalmuseet . Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Videoerne om renoveringen af Anna Møller af Svendborg giver et levende blik ind i et historisk håndværk.

ØHAVET / CHRISTIANSHAVN: Nationalmuseets skibstømrer Morten Møller Nielsen spiller en central rolle i de fleste af Anders Dylovs videoer om maritime håndværk. Som daglig leder af museets første store projekt på eget værft i Holbæk har Morten Møller Nielsen haft hænderne i alle faser af renoveringen af galeasen Anna Møller af Svendborg.

Et eksempel fra en af videoerne.

Udenfor den maritime verden er et af tidens modeord ”at kalfatre” - eller ”at omkalfatre”. Hvis ikke ordets brugere ved, hvad de konkret taler om, kan de på 12 minutter søge kompetent formidlet viden i videoen ”Kalfatring og beg”.

Annonce
Nationalmuseets skibstømrer Morten Møller Nielsen fortæller om sit fag i videoerne om maritimt håndværk. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Morten Møller Nielsen, kollega Sigurd Buch Kristensen og en speaker forklarer i landfast sprog om denne fase af det ædle, maritime håndværk. Fra valg af kalfatrejern og værk til begs temperatur og brug af cement opfundet i 1824. Vi får også anskueliggjort, at beg kan pårulles med noget så simpelt som en flaskerenser. Hvem vidste det?

Fraregnet erfaringens betydning kan man kalde denne og de øvrige maritime håndværksvideoer for en letfattelig manual til studier før arbejdets udførelse. Eller for dokumentation af den vigtige del af den maritime kulturarv, som bygning og vedligeholdelse af træskibe er. Noget tilsvarende i omfang, systematik og kvalitet er vist ikke set tidligere.

Anders Dylov, Chroma Film ved sit klippebord tæt ved Christianhavns Kanal. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Hårdt arbejde

Selvom skibstømrerne bruger elværktøj er meget af håndværket hårdt, manuelt arbejde. Det gælder fx løft af dampende varme planker eller tusindvis af hammerslag på kalfatrejern og spir.

Håndværket er også præcision. Når egeplankerne puttes et par timer ind i svedekassen for at blive smidige, vokser de også måske 8 mm. Det betyder, at monteringen af skrogets såkaldte slutplanke skal ske med stor nøjagtighed, fremgår det af Morten Møller Nielsens forklaring på videoen.

Desuden er filmene tilgængelige for alle, der har lyst til at vide mere om de fascinerende gamle håndværksmetoder.

Peter Henningsen, chef for Nationalmuseets fartøjssamling og afdelingen for maritime håndværk.
Kunsten at bygge et træskib er skildret i Nationalmuseets videoer om maritime håndværk. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Tegninger fra Ring-Andersen

Ingen renovering i museums-regi uden omhyggeligt forarbejde. I en af videoerne besøges Nationalmuseets skibsarkitekt Morten Kvist Jensen. Han fortæller, at renoveringen af Anna Møller er sket på basis af tegninger fra 1976. Stregerne blev slået, da Anna Møller blev restaureret på Ring-Andersens værft i Svendborg, før den af A. P. Møller blev doneret til Nationalmuseet.

Morten Kvist Jensen forklarer også., at et problematisk punkt ved skibskonstruktion kan være at holde regnvand ude, hvor spanterne går op gennem dækket for at bære ræling og lønning.

Peter Henningsen, chef for bl. a.  fartøjer og maritime håndværk på Nationalmuset bruger videoerne til dokumentation og uddannelse.  Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Dokumentation og uddannelse

Nationalmuseets chef for bl. a. maritime håndværk og fartøjer, Peter Henningsen siger, at  filmene om maritime håndværk ligger i forlængelse af serien af film om bygningshåndværk til portalen Byggefilm.dk:

- Frilandsmuseet er et bygningsmuseum, som ud over en stor samling af landbygninger også huser Nationalmuseets samling af traditionelle sejlskibe, forklarer Peter Henningsen.

- For at kunne vedligeholde og restaurere bygninger og skibe er museet afhængig af, at der findes dygtige håndværkere, der mestrer de traditionelle metoder. Her har filmene en rolle som undervisningsmateriale, der kan bruges af unge, der vil være håndværkere, siger Peter Henningsen:

- Derudover fungerer filmene som dokumentation, en slags øjebliksbillede af håndværksfagenes stade. Filmene er tilgængelige for alle, der har lyst til at vide mere om de fascinerende gamle håndværksmetoder, understreger Peter Henningsen.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Se billederne: Svendborg-skibsværft har naboens dok i dok

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til Lemgo til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

Erhverv For abonnenter

Gasværksplanerne begraves: Bibliotek spilles ind som alternativ Rema-placering

Faaborg-Midtfyn

overblikket her: Sådan er de enkelte skoler ramt lige nu - mindst 299 elever er i alt sendt hjem

Langeland For abonnenter

Firma satser på udstyr til professionelle livsnydere

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Langeland For abonnenter

Hvad er det Rema undersøger: Borgmester undrer sig over hemmelighedskræmmeri

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Ærø

Slimsavlende bramgås aflivet i Marstal: Testet positiv for fugleinfluenza

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Faaborg-Midtfyn

Bydel hårdt ramt: - Det er ikke hvert døgn, vi ser sådan en stribe tyverier

Ærø For abonnenter

Ærø-pushere deler visitkort ud til børn og 'ønsker folket god ryger': Nu reagerer mor fra Marstal

Sport

DHG-piger sultne, mens Gudme og Otterup får friweekend på grund af corona-smitte hos Aalborg EH og Roskilde

Annonce