Annonce
Svendborg

Mangel på plejeboliger i Svendborg: Lukning af plejecenter i Hesselager er lagt på hylden

Leder på Hesselager Plejecenter, Jytte Jørgensen (tv) er glad for, at man i Hesselager nu kan have ro i maven, efter at en lukning af plejehjemmet for alvor er lagt på hylden. Svendborg Kommune har nemlig brug for yderligere 40 plejeboliger henover de næste fem år. Arkvfoto: Katrine Becher Damkjær
Med mangel på 40 plejeboliger henover de næste fem år, er der ikke udsigt til lukning af nogle af kommunens plejecentre. Heller ikke Hesselager, som ellers stod for skud.

Hesselager: Beboere, der måtte flytte til andre plejehjem, og ægtefæller og familiemedlemmer, der måtte køre endnu længere for at besøge deres kære.

Det var noget af det, der var udsigt til, da man talte om at lukke Hesselager Plejecenter tilbage i 2018.

Svendborg Kommune skulle nemlig spare i kapacitetstilpasning på kommunens 18 plejecentre - nærmere bestemt 1,7 millioner kroner. En rapport udarbejdet af Socialafdelingen i Svendborg Kommune konkluderede, at man kunne effektivisere ved at lukke et mindre plejehjem og overføre beboerne samt boligerne andetsteds - for jo større plejecenter, jo færre udgifter til personale.

Pilen pegede på Hesselager Plejecenter, der med sine i dag 23 beboere står som et af kommunes mindste plejehjem.

- Det var ikke rart at være i, men vi forsøgte at bevare roen, lyder det fra leder af Hesselager Plejecenter, Jytte Jørgensen, da hun husker tilbage på dengang plejehjemmet fik meldingen om, at de kunne risikere at lukke.

Planerne om lukningen blev i januar 2019 taget af bordet, da man først ville analysere behovet for plejeboliger i fremtiden. Og nu viser det sig, at der er et behov for flere plejeboliger i Svendborg Kommune. Nærmere bestemt 40 boliger henover de næste fem år. Derfor er diskussionen om lukning af Hesselager Plejecenter lagt helt på hylden. Det fortæller formand i Social- og Sundhedsudvalget, Hanne Klit (S).

- Der er ingen debat om at lukke noget. Lige nu taler vi om, at vi skal udvide og ikke om at lukke.

- Vi skal se, hvor der er mulighed for at bygge til. Vi skal finde jord og plads til flere plejeboliger, så der er meget, som skal diskuteres i den kommende tid, siger Hanne Klit.

Annonce

Lettede og klar til flere plejeboliger

Den politiske melding vækker stor glæde hos plejecenterlederen i Hesselager.

- Det kan vi kun være tilfredse med. Vi er glade for, at vi ikke længere er i farezonen. Vi har jo ikke kunnet være sikre på noget, så det er dejligt, at der nu kommer lidt ro på den front, siger Jytte Jørgensen og tilføjer.

- Vi er glade for, at de har foretaget den analyse, og at det viser sig, at der bliver et øget behov, hvilket gør, at vores plejehjem stadig kan være attraktivt. Vi synes jo stadig, vi er et attraktivt element for lokalområdet, fastslår Jytte Jørgensen.

Politikerne skal jo nu på jagt efter flere plejeboliger. Kunne I se for jer, at I var nogle af dem, der fik flere plejeboliger?

- Ja, bestyrelsesformanden og jeg har torsdag talt om, hvilke muligheder, der kunne være for at udbygge her hos os. Det har vi gjort os nogle overvejelser om, så det har vi da bestemt tænkt på, og det er vi meget positivt indstillet overfor, fortæller Jytte Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Skærmkaos i myndighederne

Det er ikke kønt, når myndigheder må trække på skuldrene og sige, at det er der vist ikke noget at gøre ved. Det er tilsyneladende, sådan sagen om en reklameskærm på Ring Nord ved Svendborg hænger sammen. For selvom politiet mener, at den er vildledende og til ulempe for trafikken, har det ingen betydning, når Svendborg Kommune skal tage stilling til en byggetilladelse. Det vil være magtfordrejning, siger Svendborg Kommune. Det er der jo ingen grund til at betvivle, når sådan et fint ord bliver smidt på bordet. Men så kan politiet vel…? Nej, for det er kommunen, der er vejmyndighed, og derfor kan politiet ikke sætte foden ned og stoppe byggeriet, lyder det fra den uniformerede ordensmagt. Politiet kan kun beordre en nedtagning af skærmen, når den er sat op. Og det er der jo heller ingen velfunderede grunde til at betvivle, når politiet siger det. Det er noget snørklet og også til at trække lidt på smilebåndet af. Men det har jo den konsekvens, at det er blevet mindre sikkert at køre bil på Ring Nord. Og trafikforsker Harry Lahrmann er bekymret på vegne af trafiksikkerheden, når der generelt bliver sat flere og flere skærme op i det danske trafiklandskab. Derfor går det selvfølgelig heller ikke, at myndighed a peger på myndighed b, der peger på myndighed a. Og så sker der så ikke mere. Det her lyder og ligner et hul i bureaukratiet, og det skal stoppes. Hvis det er en tredje myndighed, der kan rede trådene ud og slå fast, om det er en kommune eller politiet, der kan stoppe trafikfarlige skærme på forhånd, så er det bare at komme i gang. Ellers må lovgiverne på banen og skabe klarhed. Mon ikke der også findes mere trafikfarlige skærme end den på Ring Nord, nu hvor politiet ikke mener, at den skal tages ned. Men det er hverken rimeligt over for trafikanterne eller de erhvervsfolk, der står bag sådanne skærme, at vi i Danmark i 2020 ikke har en myndighed med hjemmel til at stoppe sådan et projekt, før der er brugt penge eller lavet buler i bilerne eller det der er værre.

Annonce