Annonce
Kultur

Man må gerne danse tæt: Sådan skal Grøn Koncert holdes fri for coronavirus

Der bliver tilsyneladende mulighed for, at danse tæt til de kommende Grøn Koncerter. Arkivfoto: Michael Bager
Firmaet Event Safety står for sikkerheden, når Grøn Koncert afholder koncerter i Odense til sommer. Her er planen for, hvordan corona skal holdes på afstand.

Grøn fortalte onsdag nyheden om, at man 16 gange den kommende sommer vil afholde koncerter med omtrent 10.000 gæster hver gang.

Festivallen vil benytte sig af et system, hvor gæsterne holdes adskilt i ti forskellige zoner. Det giver ifølge Sofie Dahl, rådgivningschef ved Event Safety, mulighed for at man kan danse tæt i de individuelle zoner.

-Modellen som Grøn Koncert skal afvikles efter, er inspireret af Superliga-modellen, som vi allerede har erfaringer med i Event Safety. Publikum inddeles i sektioner, som afgrænses af et lavt ”cykelhegn”. Folk kan bevæge sig frit indenfor sektionerne, og dermed bliver der altså ikke krav om, at holde afstand i egen sektion. Vi forestiller os at der kan være 1.000 mennesker i hver sektion, fortæller hun.

Annonce
Sofie Dahl er rådgivningschef ved Event Safety, som blandt andet står for sikkerheden ved Grøn Koncert. Privatfoto.

Det hele afhænger dog af, hvordan forsamlingsforbuddet udvikler sig. Men går det, som Event Safety forudser, bliver der mulighed for en god fest, hvis man vil:

-De ti zoner ved Grøn Koncert bliver adskilt med tre meters afstand, og kun personale kan gå i gangene mellem zonerne. Når folk skal på toilet eller i baren, er der begge dele i deres egen zone. På den måde udveksler folk ikke high-fives eller kys på tværs af zonerne, siger Sofie Dahl.


Der er gjort mange overvejelser om at afvikle arrangementerne forsvarligt. Selvom myndigheder og ministerier ikke kan love noget endnu, har vi alligevel spillet bold med dem, for at finde de mest ansvarlige løsninger.

Sofie Dahl, rådgivningschef Event Safety.


Coronapas og frivillige

Coronapasset er en forudsætning for, at folk kan deltage i koncerterne. Og skulle der alligevel vise sig at være en smittet på koncertpladsen, fortæller Event Safety, at der er styr på smitteopsporingen.

- Vi ved jo præcis, hvem der har været i hvilke zoner. Og vi opfordrer selvfølgelig også folk til at bruge smittestop-appen, siger Sofie Dahl.

Grøn Koncert bliver afholdt tre gange i Odense den kommende sommer. Arkivfoto: Michael Bager

På Grøn Koncert har mange frivillige tradition for at rejse rundt med festivallen i alle de fire uger, hvor den afholdes. Men sådan bliver det ikke i år.

- Desuden kommer vi til at stille krav om, at man bliver testet dagligt på festivalen. Grupperne man arbejder i, skal man også holde sig til, når man sover og spiser. Festlighederne i dagene mellem koncerterne har vi også valgt at skrue kraftigt ned for, siger rådgivningschefen.

Event Safety er ejet af Smukfest og Muskelsvindfonden, og står, udover Grøn Koncert, også blandt andet for sikkerheden ved EM i fodbold denne sommer.

- Derfor er der gjort mange overvejelser om at afvikle arrangementerne forsvarligt. Selvom myndigheder og ministerier ikke kan love noget endnu, har vi alligevel spillet bold med dem, for at finde de mest ansvarlige løsninger, siger Sofie Dahl.

Det er Muskelsvindfonden som afholder Grøn Koncert årligt, til fordel for fonden. Arkivfoto: Michael Bager

Hun mener, at modellen fra Grøn Koncert godt kan bruges til andre events, men ikke klassiske festivaller:

- Folk bevæger sig for meget rundt blandt hinanden udenfor sceneområdet til, at man kan styre det ved at inddele folk i sektioner. Generelt tror jeg dog på, at man godt kan afvikle arrangementer til sommer, hvis man bare tænker sig godt om.

Annonce

Ros fra kulturministeren

Kulturminister Joy Mogensen (S) roser Grøn Koncert for, at bidrage ved at finde modeller for hvordan sommerens kulturarrangementer kan gennemføres, fortæller hun til Fyens Stiftstidende.

- Den konkrete model præsenterede Grøn Koncert mig for i sidste uge. Kulturministeriet kan ikke selv foretage nogen sundhedsfaglig vurdering af formatet. Men modellen er sendt til videre vurdering i den ekspertgruppe, som lige nu arbejder med, hvordan større forsamlinger og arrangementer kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt.

- I regeringen ser vi frem til snart at få ekspertgruppens anbefalinger præsenteret. I forlængelse af ekspertgruppens anbefalinger vil regeringen indkalde til politiske forhandlinger, så festivaler og koncerter kan komme videre med deres planlægning, siger Joy Mogensen (S)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce