Annonce
Debat

Man kan ikke blæse og have mel i munden samtidig!

Debat: Man kan ikke blæse og have mel i munden samtidig - altså medmindre man er slotsholmsansat djøf'er. Det kom tydeligt frem forleden, da forklaringerne fra djøf’erne i Inger Støjbergs ministerium blev offentliggjort.

Normalt rider Slotsholmens embedsmænd den høje hest og påberåber sig upartiskhed, 100 procents lovlydighed og evne til helt neutralt at betjene enhver politiker uanset partitilhørsforhold. Den sang synger de for at undgå, at ministrene (som i de fleste andre lande) tiltræder med et lag af politisk udnævnte chefer, der kan støtte ministrene i at lave det politiske arbejde, som embedsmændene efter eget udsagn hverken vil, kan eller må.

I de forsvarsskrifter, advokaterne for Støjbergs embedsmænd indgav til undersøgelseskommissionen, fik vi et noget andet og formentlig mere sandt billede:

Annonce

Her kritiserer de kommissionen for at være ude af stand til at sætte sig ind i de ”arbejdsvilkår, adfærdsnormer og handlepligter, der i praksis gælder, og må gælde, i det departementale, hierarkiske og funktionsopdelte system i Danmark”.

Eller sagt på almindeligt dansk: ”I må jo forstå, at hvis vi embedsmænd skal blive ved med at blokere for et lag af politisk udnævnte chefer, der kan komme ind og lave det politiske arbejde, vi hele tiden fastholder, at vi hverken kan eller må, er vi jo i det daglige arbejde nødt til at lave det politiske arbejde, vi hverken kan eller må”.

Hvis nogen har været i tvivl om, hvilken opgave embedsmændene ser som den væsentligste; at tjene Danmark eller sikre deres fagforeningsmæssige og personlige interesser, har vi her svaret i deprimerende klare hensigter - om end mudret til i det sædvanlige Djøf-sprog.


Embedsmændene på Slotsholmen siger ét og gør noget andet i det daglige arbejde. Hvis politikerne gjorde det, kunne vi stemme dem ud.

Fra debatindlægget


Det er betænkeligt, grænsende til oprørende. Embedsmændene på Slotsholmen siger ét og gør noget andet i det daglige arbejde. Hvis politikerne gjorde det, kunne vi stemme dem ud. Hvis vi andre gør sådan, vil embedsmændene med deres mange underordnede styrelser komme efter os med bøder, bål og brand.

Men når embedsmændene gør det, må vi jo forstå, at sådan er det i praksis i det departementale, hierarkiske og funktionsopdelte system i Danmark. Mon ikke det er på tide, at vi ændrer fundamentalt ved det hierarkiske og funktionsopdelte system?

Vi kunne jo for eksempel starte med at stille krav til disse embedsmænd. Hvornår er det for eksempel blevet besluttet, at Slotsholmens embedsmænd altid har måneder eller år til at svare på et simpelt brev, men uden problemer kan forlange af alle andre, at vi skal svare på deres henvendelser på tre dage?

Hvorfor er det sådan, at når Slotholmens embedsmænd laver fejl, er det bare, hvad der sker og sådan set OK i en travl hverdag, men når private borgere eller virksomheder laver fejl, er det overtrædelse af regler og vedtægter og skal straffes?

Det er på tide, at vi forlanger af vores øverste embedsmænd, at de ikke blæser og har mel i munden samtidig!

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); indehaver af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).


Annonce
Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Først erobrede de Svendborg Havn: Kammerateriet-kammerater åbner strandbar i Haderslev

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Bøderegnen fortsætter: Politiet giver bøder til yderligere 10 bilister på Nyborgvej

Navne For abonnenter

Nekrolog: Inga Jønsson var et socialt samlingspunkt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Malteserordenen - hvem er det?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Svendborg

11 bøder på 40 minutter: Bilister blæser på vejarbejde

Ærø For abonnenter

Jens Weiss er gal: - Jeg kan ikke længere stå model til det her

Svendborg For abonnenter

Hjem blev fyldt med skoldhedt vand: - Det var første gang i 25 år

Annonce